Ibland undrar jag vart allt tatt vägen, det där som man kunde få tag på hur lätt som helst bara för några år sedan ju.
Till exempel vanliga kokhönor i frysdisken. Finns inte idag, finns bara ( och då ska man har tur ) frysta kycklingar. I regel så finns det bara färsk kyckling i olika former att få tag på. Vill man alltså göra ett riktigt långkok på kokhöna har man en rejäl utmaning att anta. Likadant med långkokskött. Visst finns det högrev att få tag på men jag skulle vilja göra riktigt långkoksdillkött på kalv. Mission impossible. "Folk vill inte lägga ner så mycket tid på matlagning nuförtiden så vi säljer inte sånt !!"
Det var det jag fick till svar då jag frågade i ICA-butiken här i Centrum.
Den där suveräna grekiska youghurten i bra 3 dl förpackningar Total, går inte heller att få tag på. Nopes, vill man ha grekisk youghurt blir det att kånka hem en sån där hink, finns inte mindre förpackningar ju. Och en hink är på tok för mycket, även om vi är två personer.
Vi gör inte av med så mycket.
Jag gillar inte att behöva släpa hem för mycket, som man inte gör av med och sen måste slänga ca hälften av det. Snacka om brutalslöseri ju !!
Helt vansinnigt, då vi ju ska leva mot en mera resurssparande och miljövänligare tillvaro. Butikerna gör då verkligen tvärtom, och tar strån från stacken istället för att dra strån till den så att säga ju. Slöseriet med mat idag är ju enormt.
Alla hushåll består inte av småbarnsfamiljer med enorma frysar hemma.
Tvärt om, så är ju Sverige ett av de länder i Europa som består av väldigt många singelhushåll ju.
Vad har de för nytta av "Köp 3 och spara 10 kr"??
Nu ska visst ICA börja använda de uppgifter de spar då man drar sitt bonuskort, till att personinrikta reklamen de skickar ut. Samt även personinrikta de rabattkuponger som medföljer.
Om detta tycker jag inte alls. Börjar känna mig mer övervakad och spionerad på än vad FRA nånsin kan åstakomma.
Det känns plötsligt som om nån liten osynlig kamera monteras på min axel varje gång jag går in i butiken och ska handla. Denna kamera registrerar varje produkt jag lägger i korgen, sen så monteras kameran av igen då jag passerar kassan. Läskigt.
I grönsaks och fruktdisken används det konstgjorda doftessenser, för att de frukter och grönsaker som säljs inte doftar tillräckligt i sig själva ju, då de är endast halvmogna då de levereras. Likadant borta vid brödavdelningen. Allt är så förpackat så det går inte att känna nån naturlig doft alls.
Vid kött och ost-diskarna luktar det mest plast, förpackningarnas mecka ju.
För att få uppleva detta med dofter och kunna slippa alla plastförpackningar, så måste man ju åka in till en saluhall, och de finns ju inne i stan, alltså inget man gör för vardagshandeln.
Och vill man slippa den där gråa trista vardagstraggeln, så vill man ju gärna ha små glädjeämnen, även vid det mest nödvändliga. Handla mat är ju nödvändligt, vare sig man tycker om det eller inte.
Men allt ska ju vara så rationellt idag, kosta så lite pengar som möjligt, men generera så mycket vinst som möjligt av varje enskild konsument. Men hur går det då så bra för de enskilda chark-butikerna, ost-butikerna osv, i många av de andra europeiska grannländerna ?? Varför kan det inte funka i gamla Svedala ?? Varför är vi så fixerade vid storkonsumtion med allt ?? Att det bara ska finnas sådana där enorma köpcentrum överallt ?? Jag tycker att det är en väldligt trist inriktning av det hela.