Idag efter dialysen så var det till att lita till de kommunala färdmedlena att ta sig hem.
Det regnade ute, så vart det där fina vädret som skulle komma till helgen, tatt vägen, har jag ingen aning om.
Och redan imorse då jag åkte in var det inte speciellt varmt ute, 11 grader.
Värmen ute hade marginellt förbättrats med nån enskild grad, vad jag kunde känna då jag kom ut igen.
Kl. 11.25 bussen hade jag inte en chans att hinna med, så då var det antingen att gå till Mörby-station och vänta på tåget. Där finns det en enda liten kur att tränga ihop sig i då det är regnigt ute.
Eller att ta buss 629, vilket innebär en sightseeingtur över Viggbyholm, Arninge, och Svinninge. Den tar alltså lite mer än en timme innan den kommer till Åkersberga. Väl i Åkersberga så ska den ju ta en sväng innan den stannar i Centrum.
629:an gick kl. 11.57, tåget skulle gå kl. 12.11.
Tåget tar ca 45 min, plus lite till för man får byta till ersättningsbuss vid Täby Galopp.
Med bil tar det ca 20 minuter att komma hem.
Den buss som gick 11.25 går direkt till Åkersberga, tar ca 25 minuter. Den är ett allternativ till bil, men inte direkt de andra.
Hur i hela friden ska man då motivera folk att åka kommunalt, istället för att ta bilen ??
"Gratis sightseeingtur ingår !!"
Har man vart på sjukhuset hela förmiddagen, så vill man komma hem så fort som möjligt, inte stå och fundera över vilket av de båda allternativen som tar minst längst tid att ta sig hem med.
I regel så kommer ju min far och hämtar mig efter varje dialys, men han har tatt sig lite egenledighet och är ute på böljan den blå och skvalpar omkring. Igår efter det att han hade ätit lunch i Sandhamn, blåste han vidare med full fart till Kolö.
Sen så har de gjort så i årets vintertidtabell, att 621:an som man kunde ta från Danderyd till Åkersberga, den går nu endast en gång på morgonen, sen får man ta tåget till Åkersberga och byta där till 621:an. Alltså för mig ingen nytta.
Nu är det visst 626:an som har tatt de turerna från Danderyd, med lite andra tider, och inte lika många turer.
Norrtälje, Waxholm, Vallentuna, och Täby har fler och bättre kommunikationer under hela dagen mot vad Åkersberga har. Är det inte rusningstrafik, dvs mellan kl 6 - 9 på morgonen eller mellan kl 14 - 18 på eftermiddagen, så tar det alltså minst en timme från Danderyd och hem igen under resten av dagen.
Tidigare, innan jag fick bytt till dagar som jag nu har dialys, så hade jag dialys på söndagsförmiddagar. Det var inte ens att tänka på att åka kommunalt då. Jag fick ta bilen.
Sen fick lilla mannen ta tåget och bussen, för att hämta mig då jag var klar med dialysen. Vill inte köra bil hem, trött efter dialysen, och i början hade jag en hel del blodtrycksfall, som ställde till det i kroppen för mig.
Ibland får jag det intrycket att SL:s trafikplanerare, verkar tro att de som inte har bil har all tid i världen. Kommunalt resande ska vara ett vettigt allternativ, inte ett som man får välja i sista hand. När man väl kommer in till Danderyd, eller vilken t-banestation som helst så går det ju hur geshwint som helst. Men mellan Åkersberga och Danderyd, under dagstid, att ta sig kommunalt, är mission impossible !!