Historien upprepar sig: hittade om igen en klump av snäckor o räkor i humleburken, och när jag petade isär dem - en död vuxen humla. Av de fem kvarvarande vuxna bar ingen på rom, så återigen var det troligen den rombärande honan som gått hädan. Jag blir så himla frustrerad...

Hade ett intressant snack med Janne W om vildfångade och 1:a generationens fertilitet. Enligt honom är det vanligt att vildfångade kan ge kullar enklare än 1:a generationen "hemmafödda". Att det tar ett tag innan djuret anpassar sig efter vatten o dyl, och kan ge den anpassningen vidare till sin avkomma. Det låter logiskt, och borde rimligen gälla alla vattenberoende djur. Om mina humlor är 1:a generationen födda i fångenskap, kan det förklara deras svårigheter med att överleva. CR och körsbär är ju odlade längre, så vitt jag vet.

Så summan av humlorna idag är fem vuxna och fem ungdomar.

På taket mittemot är det kråk-ting. Jag blir lika nyfiken varje gång jag ser detta fenomen - hur kråkor och kajor blandar sig med varann i enorma flockar, och uppenbarligen har ett utbyte av något slag. Vad gör de? Varför?