Gräsätare i all ära, men det finns något som är mycket mer spännande - dessutom väldigt söta! - nämligen köttätare.
Elak djur, tycker dock en del... för de äter upp andra djur.


Gräsätare eller köttätare... kan man se det?
Varje år har vi några / något barn med tecknaranlag. Barn som inte bara ritar, utan även avbilda det de ser rätt... och eftersom jag en gång - för typ 45 år sedan - tillhörde samma grupp, så försöker jag komma med tips och trix till dem .

Ett av dessa tips går ut på; var djurets ögon är placerade, dvs sitter ögonen på sidan av huvudet eller rakt fram i ansiktet.

En hästs (vanligt djur att rita) ögon sitter på sidorna... finns det fler djur med ögon på sidorna? Jodå, barnen brukar snabbt räkna upp både kaniner, kor, får, höns mfl. Vad de äter? Gräs, förstås... samtidigt som ögonens placering gör att de kan hålla koll åt sidorna, så de kan upptäcka OM det skulle komma en köttätare OCH VILJA ÄTA UPP DEM.

En katt (också vanligt djur att rita) därimot, har ögonen riktade rakt fram i ansiktet... liksom hunden, och tigern, lejonet mfl. De har en annan sak gemensamt också... de äter kött!

Ganska snabbt har barnen dela in dem i "snälla (gräsätarna) och elaka (köttätarna) djur".

Då brukar jag lite försiktigt fråga var människans ögon sitter... Ojsan... brukar svaret bli !

Ganska snabbt brukar dock några räkna ut att mitt påstående om ögonen inte är riktigt sant, för dinosaurierna har minsann ögonen på sidorna... och de är köttätare (jag borde förstås skriva hade - i stället för har! - när det gäller dinosaurier... men av någon underlig anledning pratar barn iallmänhet om dessa urtidsdjur som om de levde nu!).


Utfodring av en busslast köttätar...

Efter att knallat genom halva parken och passerat en massa gräsätare... stannade vi vid en av de många iordningställda grillplatserna med bord och bänkar.

Klicka på bilden för större version

Namn: 019.jpg
Visningar: 1
Storlek: 180,0 KB
ID: 2344722
"Utsikt vid grillplatsen (nej, det regnade inte på hela dagen )..."

Faktum är att där tillomed fanns grillkol i en tunna... dock inget vatten. Kändes lite fel att tända en grill utan tillgång till vatten, men vad gör man...


Klicka på bilden för större version

Namn: 017.jpg
Visningar: 1
Storlek: 203,0 KB
ID: 2344721
"Tänt var det här (den blå tunnan med grillkol...)!"

Kan hända var det en baktank med det, för när vi grillat färdigt kom ett nytt gäng och tog över "vår" grill (med perfekt glöd!)...


Lodjur...
Ytterligare en favorit bland barnen (och jag inställde mig direkt i beundrarskaran).

Ena sidan av deras hägn bestod av något som jag nästan skulle vilja kalla en inglasad altan. Ett stort rum med bord och bänkar... med perfekt utsikt mot hägnet. Övriga tre sidor hade nät - uppskattningsvis 6 meter högt - , och överklättrings skydd. Träden nära stängslet hade fått plåtfodral en bit upp på stammarna... vilket säkert stoppar en klättrande katt att nå toppen.

Jupp, jag skrev katt... för tänk om det skulle vara möjligt att inhägna min baksida på liknande sätt? Brödraskapet skulle bli saliga... och jag med, för det hade blivet så mycket enklare att käka tårta i bersån OM man sluppet slussa sig ut genom den innätade altanen... eller gå genom garaget.

Frågan är bara vem man skulle sätta på det projekt, UTAN att bli idiotförklarad??? Bygglov på TV 4, kanske... äsch, de kör nog inte så långt. Men något sådant här skulle inte vara fel
http://www.skogsleopardens.se/kattgard/kattgarden6.html ...


Av Europas tre vilda kattarter är lodjuret det största, och det enda som förekommer vilt i Sverige.

Klicka på bilden för större version

Namn: 026.jpg
Visningar: 1
Storlek: 284,4 KB
ID: 2344723


Mankhöjden varierar mellan 60-75 cm, och en fullvuxen hanne väger 20-25 kg (honan väger 16-20 kg), dvs ungerfär lika stort som ett rådjur.
Sommarpälsen är rödgrå, och ofta mer eller mindre fläckig eller randig. Svansen är kort och öronen försedda med svarta tofsar. Lon kan dra in klorna, precis som en vanliga huskatt...


Klicka på bilden för större version

Namn: 027.jpg
Visningar: 1
Storlek: 178,5 KB
ID: 2344724
"Samma busiga uppsyn när den kloar, som en "vanlig" katt..."


Om man råkar vara född som hare eller rådjur, bör man akta sig för lodjur (de tar dessutom rävar, fåglar och diverse smådjur)... men som människa ska man ha ganska mycket tur om man ska se en lo i naturen.


Klicka på bilden för större version

Namn: 029.jpg
Visningar: 1
Storlek: 187,6 KB
ID: 2344725
"Bilderna på lodjuren är tagna genom en glasruta... vilket gav lite reflexer."



Mårdhund...
Detta lilla långhåriga djur väger bara mellan 5 och 10 kg.

Klicka på bilden för större version

Namn: 045.jpg
Visningar: 1
Storlek: 236,1 KB
ID: 2344726
"Men Hallå, hur söt får man vara egentligen?"

Dessa sötnosar passerade dock barnen med en axelryckning (efter att blivet "tvingade" att lämna lodjuren), kanske för att hägnet vid första anblicken såg tomt ut... men deras päls gjorde att de smälte in i terrängen, där de satt fullt synliga - blixtstilla! - och iaktog oss...

Mårdhunden ser ut som en korsning mellan tvättbjörn och grävling. Den kommer ursprungligen från Ostasien, men infördes till pälsfarmer i västra Ryssland.

Några lyckades förstås rymma från farmerna, och har sedan spritt sig västerut och finna nu sannolikt i fuktiga skogar i hela landet.

Mårdhunden jagar på natten och lever av smågnagare, insekter och växter... en och annan fisk och groda slinker oxå ner.


Björn...
Björnen med sin tjocka gulbruna päls, pliriga små ögon, och små runda öronen... lämnar nog ingen oberörd. Kanhända är det någon sedan länge bortglömd barndomsnalle som flimrar förbi i det undermedvetna, vad vet jag... men utseendet torde väl i så fall vara enda likheten mellan en kramdjursnalle och en livs levande dito.


Klicka på bilden för större version

Namn: 036kop.jpg
Visningar: 1
Storlek: 209,4 KB
ID: 2344729 Klicka på bilden för större version

Namn: 031.jpg
Visningar: 1
Storlek: 229,2 KB
ID: 2344730
"Nallen till vänster apploderade åt publiken ..."

Björnar är stooora djur. Storleken varierar mellan ca 1-2,8 meter i längd och matchvikten för hanar ligger på 100-200 kg (60-100 kg för honor).

Klicka på bilden för större version

Namn: 037.jpg
Visningar: 1
Storlek: 220,5 KB
ID: 2344731
"Undrar vad de snackar om?"

Björnen är - precis som vi! - allätare, men äter mest skott, knoppar, bär, frukt och svamp. Den kan ta smågnagare, fiskar och fåglar, och tillockmed så stora djur som älgar. Precis som vi, så är en del vegetarianer, medan andra föredrar kött... gärna kadaver.

Klicka på bilden för större version

Namn: 035.jpg
Visningar: 1
Storlek: 181,9 KB
ID: 2344737
"Tips! Är man kortare än 150cm bör man gå upp på läktaren...
Jag stod där nere (med kärran) och kikade över en mur,
säkert 140cm hög med taggråd a´la fängelsemur på insidan..."


Brunbjörnen går i ide på vintern... men vaknar lätt. Där föds också ungarna...

Ytterligare ett favoritdjur... som barnen ytterst motvilligt ville lämnade.


Räv...
Listige Mickel med sina valpar visade sig vara en svårfotad typ, ty de lekte och hoppa och skuttade hela tiden.

Klicka på bilden för större version

Namn: 041.jpg
Visningar: 1
Storlek: 255,5 KB
ID: 2344741
"Ta mig om du kan..."

Räven tillhör hundsläktet. Färgen är vanligvis gråbrun på sommaren, men kan variera från beige till ilsket rött. Vikten ligger runt 5-10 kg, men bamsar på 15 kg förekommer.

Rävar är inte grättna när det gäller mat, och tar vad som för tillfället bjuds. Smågnagare, harar, kaniner och katter står på matsedlen, men även as... och de gillar dessutom söta bär och frukt.


Istället för delfiner ...


Klicka på bilden för större version

Namn: 047.jpg
Visningar: 1
Storlek: 145,5 KB
ID: 2344742
"Ähh, kom tillbaka... din taskmört!"


FORTSÄTTNING FÖLjER...