Veckan som varit har varit... hm, lite för mycket för Lilla Damen.

Det började redan förra lördagen (jo, jag vet... första dagen i en vecka heter alltid måndag, men nu ska vi inte vara såååå petiga), med att sätta väckarklockan och kliva upp klockan fem - fastän det var lördag och sovmorgon!
Transporterades sedan av kompisen och hennes halta bil (onödigt spännande ju) till Hässleholms Stadshotell, för en helg i släktforskningens tecken, ledd av två reprensentanter från Sveriges Släktforskarförbund.

Klicka på bilden för större version

Namn: 027.jpg
Visningar: 1
Storlek: 57,9 KB
ID: 2344554



Sveriges Släktforskarförbund har 167 medlemsföreningar, varav Sölvesborg är en... och vi fick en hel del information om det. Allt från att beställa gratis brochyrer, till att ansöka om arrangemangsstöd... och köpa diverse böcker från dem. Fick oxå veta att det är en fortsättningskurs planerad inom snar framtid, likaså en kurs för styrelsemedlemmar till hösten.

Klicka på bilden för större version

Namn: 008kop.jpg
Visningar: 1
Storlek: 154,5 KB
ID: 2344556



Det visade sig vid presentation att de flesta övriga deltagarna var sända av något Studieförbund, och hade hållet cirklar/kurser i släktforskning i åratal. Hick... har Lilla Damen det?

Nopp, hon halkade ju in på denna weekend pga att en av de två deltagarna som Sölvesborgs Släktforskarförening anmält hade blivit sjuk. Oh oh... kärringen i underläge direkt (ups... den meningen lät liiite konstig).
Faktum är att jag inte ens gått någon kurs i släktforskningens mysterium, utan är självlärd. Nåväl, nu var det som det var... bara att gilla läget.

Pga att jag bara halkat in (dessutom med så kort varsel att jag inte ens sett något inbjudan) hade jag egentligen inga tankar om vad helgen skulle bjuda på...


Mycket diskussion var det...
Första frågan var huruvida vi var cirkel- eller kursledare (lätt, jag är inget av det ...).

Lätt fråga, kan tyckas... men inte. De flesta svarade cirkelledare, men det var fel svar... för är man cirkelledare är alla i "cirklen" där på samma promisser, dvs för att lära av varandra, och det är i stort sett kostnadsfritt.

En kursledare för en kurs därmot, skall vara kunnig i sitt ämne, och kapabel att lära ut det! Så vilket var vi?
Jo, kursledare (att det sedan står cirklar/cikelledare i de informationsblad de olika studieförbunden skickar ut är liiiite förvirrande).

Klicka på bilden för större version

Namn: 009.jpg
Visningar: 1
Storlek: 88,4 KB
ID: 2344557

Varför skriver jag detta? Jo, enbart för att sätta ribban för KURSEN. Vi diskuterade och jämnförde... och diskuterade igen .


Sammarbeta eller köra sitt eget race?
Många av dem hade tex inget sammarbete med ortens släktforskarförening... vilket ekade konstigt i min skalle, eftersom jag representerade en släktforskarförening (och vi sammarbete med både stans bibliotek och studieförbundet Vuxenskolan).

De flesta hade ingen egen lokal... pga att det kostade för mycket. Då blev frågan hur kan en så pass ny släktforskarförening som Sölvesborg ha råd med det?
Okey, erkänner att jag aldrig ens funderat i de banorna - bara taget för givet att det ska vara så! Men en anledning är just våra sammarbetspartners, sponsorer och faktiskt... fräckheten att tex "tigga" datorer i samband med att tex kommunen bytt ut sina. Inte sista modellen kanske, men fullt fungerande... och det räcker långt!


Målet med kursen...
Även om det var mycket diskussion... så hade kursen ett mål.
Tanken var att vi skulle bli kapabla till att hålla en grundkurs i släktforskning. Mycket prat var det om vad en korrekt antavla och ansedel ska innehålla.

Klicka på bilden för större version

Namn: 026.jpg
Visningar: 1
Storlek: 110,6 KB
ID: 2344558


Om jag förstod rätt ska antavlan innehålla, namn, födelsedata + by, socken och länsbokstav (jaha... Blekinge har K, det vet jag iallafall). Detsamma gäller även när personen dött (jag brukar även klämma in vigsel, men huruvida det var "lag", missade jag tyvärr)...

Ansedlen skall förutom dessa uppgifter även innehåll dopdag och faddrar, vigsel, barn, och föräldrarnas namn och hemvist. Dessutom källanvisningar (dvs vilken bok uppgiften är hämtad från). Att som källa använda tex Genlines GID-nummer är ej tillåtet...


Vad är en källa?
Födelse-, vigsel- och dödsböker är de enda orginalkällorna.

Hurförhör, folkräkningar och CDskivor är avskrifter... ibland tom avskrifter från en avskrift. De duger som hjälpmedel eller för att hämta ide´er från, men ej som källa. Det samma gäller forskning som någon annan utfört...

Det finns dock även andra källor än ovan nämda! "Min" Hilda Håkansson duger som källa för ett brev http://www.zoopet.com/forum/entry.php?b=8810.


Normalisera...
Det är också tillåtet (ej nödvändigt, men väldigt praktiskt) att normalisera text. Tack för det, för det brukar jag göra. Dvs Bencta, Benckta = Bengta (och jag orkar inte ens tänka på hur många stavningar jag sett av namnet Kerstin) .


Kvallitesäkra släktforskning?
Jepp, det kan man. Forskningen blir kontrollbar om forskaren har uppgivet korrekta källhänvisningar.
På Mjällby (K), C:3 (födda, vigda, döda 1771-1800), sidan 133 finns tex min FF FF F Per Larsson födelse notis...


Klicka på bilden för större version

Namn: 023kop.jpg
Visningar: 1
Storlek: 215,3 KB
ID: 2344559
Mycket mat, goder mat... och mat i rättan tid!
Två frukostar, två luncher, två kafferaster och en trerätters supé på lördagskvällen.



Klicka på bilden för större version

Namn: 028kop.jpg
Visningar: 1
Storlek: 210,0 KB
ID: 2344555
"Två mätta och nöjda damer återvände trötta till Sölvesborg!"

___ ..... ____ ... ------------------------------- .. _____ ..... _____


OOOoooh... läxa!
För att få pappret som bekräftar att jag skulle kunna leda en grundkurs i släktforskning måste jag klara "läxan", som består i att göra en antavla i fyra generationer + en ansedel med korrekta uppgifter ifyllda på en man född på 1770-talet i W län.

Norrland, med andra ord (och jag antar att jag får omvärderar min norrlandsgräns från Olofström till Växjö, men kommer inte mycket närmre för det )...