Attschou... på er alla .
Fyra veckor sedan skolan började... och en annan hade nästan börjat tro att man för en gång skull skulle klara sig undan den obligatoriska "börja skolan förkylningen". Men si det sket sig den här gången oxå... autiooo!
Brukar inte bli speciellt dålig, men det sätter sig alltid på mina stämband - skulle kunnat extraknäckt som "Hesa Fredrik" igår! - , så idag är jag hemma från jobbet (man pratar ju mest hela tiden där och det blir lite problematiskt när man måste höja rösten och den skär sig... känns inte riktigt bra, som de säger i reklamen).


Avgasrör...
Har fått räkningen på senaste bilreperationen... "bara" 2025kronor, vilket jag inte tyckte var så farligt. Vet ioförsig inte om det är dyrt eller billigt för byte av ett avgassystemet ända fram till katalysatorn... men mina "snälla" kompisar skrämde mig rejält innan.
Påståendet att jag skulle kört på en häst och det var svansen som var på väg ut genom avgasröret (vänte bara, snart kommer inälvorna!), trodde jag inte på... men historier om att de råkat ut för samma sak och blivit tvugna att skrota bilen lät ganska oroväckande.

Vet inte hur länge ett avgasrör normalt håller, men det är nio år sedan jag bytte det senast.
Då - 2001 - gick jag i Birma köpar tankar och hade fått nys om (via en fd. stallkompis som födde upp birmor) att det fanns en kull med 4-5ungar i Ryd. Där fanns en blåmaskad hona och den fick jag första tjing på... så därför körde jag till Ryd för att titta och bestämma mig.

Ryd ligger halvvägs till Växjö och jag hittade dit utan problem. Affären gjordes upp, handpenning betalades och jag skulle få hämta Mirandas Darling Angel Star - som fisförnäma Snotta heter på riktigt - någon/några veckor senare och nöjd och belåten styrde jag hemåt .

Klicka på bilden för större version

Namn: 030.JPG
Visningar: 2
Storlek: 117,8 KB
ID: 2343770
"Jag?!? Fisförnäm"

Kom väl en mil genom Smålands djupa skogar innan det blev ett jäkla oljud i bilen. Jisses, vad händer ? Ut ur bilen och upptäcker snabbt var ljudet kommer från... avgasrör och ljuddämparen har släpt från sitt fäste och kanar på asfalten. Köra 7-8 mil (dvs. hem) på det viset? Neee... men måste köra till bebyggda trakter iallafall. Så i knapp styrfart fortsätter jag till jag får syn på en liten röd stuga mitt i skogen och en man som klipper gräsmattan. Tjoho, räddningen är nära !

Visar sig snabbt att mannen inte är vidare sammarbetsvillig eller snackesalig när jag frågar om han kan hjälpa mig binda upp ljuddämparen. Näää... han har inte tid - han måste klippa gräset innan det börja regna ju - ok, men kan jag få låna telefonen då (hade ingen mobil då) . Detta går han motvilligt med på och jag följer med in i stugan. Kommer in i ett minikök med en kökssoffa som enda möbel. På soffan ligger en halv meter med kläder och som kronan på verket en halväten tigerkaka (dvs. en rund randig sockerkaka). Mannen smiter in i ett annat rum och kommer dragande med en väggfast petmoj och jag ringer... och ringer, men ingen svarar. Nähä, - Tack! - blir väl att rassla vidare till nästa hus ...

Nu blir dock mannen plötsligt lite mer hjälpsam, och erbjuder sig att se om han har någon ståltråd i längan. Jodå, han hittar ståltråd... 3-4 stumpar a ca 30 centimeter som han knyter ihop. Sedan lägger han tråden om avgasröret och försöker trä in stumparna mellan själva bilen och kofångaren. Gång på gång misslyckas han och till sist kan jag inte hålla käft längre: " - Jag tror det är lättare om du lägger tråden om kofångaren först, istället för om avgasröret!". " - Du är ju riktigt teknisk... ", utbrist mannen när det lyckas på första försöket .
Jag tackar och kör hemåt i 72 km i timmen (för vid 72km var ljudet aceptabelt), men litar inte på mannens lagning... så när jag hittar en mack med betjäning stannar jag. Där inne sitter två sura gubbar på disken... de giter inte ens hoppa ner och titta på uppbindningen, utan tycker att jag ska köra tillbaka till Ryd igen, för där finns en bilverkstad. Tack för det! Vilka verkstäder har öppet halv sex på kvällen?
Nå, jag kom hem... men kommer aldrig att glömma dessa smålänningar !


Min GPS...
Har ingen sk. GPS i bilen eller i mobilen, utan det är GunvorPerssonSölvesborg som ser till att bilen hamnar där det är tänkt... får dock erkänna att det bara funkar så där .

För ett par år sedan hade jag och kompisen fått nys om ett ställe som heter Trästället (ligger i Skyrup, Skåne). Där finns smide, krukor, husgeråd, presenter... you name it.
När vi nu ändå gjorde Skåne osäker bestämde vi att köra en sväng till plantskolan i Ö Sunnarslöv oxå. Nu ligger inte Skyrup och Ö Sunnarslöv nästgårds precis... men att köra till Skyrup, och sedan hela vägen TILLBAKA till Kristianstad och därifrån till Ö Sunnarslöv lät onödigt långt... när man borde kunna köra tvärs över på någon vänster. GPSen (dvs jag!) letade genast fram en vägkarta och ritade ut en färdväg tväröver via vägarna som fanns på kartan .

Att det inte var 110vägar jag hittat begrep jag ju... men inte att det var SÅ små vägar. Smal asfalt väg som slingrade sig fram i skogen med skymda 90 graders kurvor... som gick över i en lika slingrig grusväg. Mötte en minibuss i en skymd sväng som bromsa så grusen for... han blev helt klart överraskad av att möta någon överhuvudtaget. Bakom en annan krök döljde sig en - - slamsugarbil. Den upptog 3/4 av vägen bredd... oooh! Måtte vi inte kasa ner i diket...

Nå, GPSen = dvs. jag lyckades komma fram till Ö Sunnarslöv så småningom... tillomed lika bra som en riktig GPS... visade det sig för någon månad sedan när kompisen glad ihågen berättade att hon varit på "mina" vägar igen.
Hon jobbar inom hemtjänsten och hade varit med på en busstur som gick till just Skyrup med ett gäng pensionärer. Därefter skulle de åka med bussen till ett ställe och dricka kaffe... och GPS ledde dem in på "mina" slingriga småvägar... vilket gjorde en av passagerarna åksjuk.


Och varför berättar jag detta...
I morgon middag styr GPSen ut på okända vägar igen... för att kika på en katt som heter Zelda i Löddeköpinge. Kommer dock inte att köra små genvägar (något lärde jag mig trots allt förra gången) utan hålla mig på E22 o E20 så lång det går...

Ha en skön kväll ...


PS: Oddset för att jag ska tappa avgasröret är förhoppningsvis lågt ...