... fint väder dessutom, så jag har börjat bygga ett nytt berg av trädgårdsavfall på gräsmattan .
Stixiga rosgrenar i en hög, och mjuka doftande lavendelgrenar i en annan. Gäller att passa på när det är hyfsat varmt ute, för vem vet när Kung Bore kommer...


Puh, vilken vecka... säger jag bara!
Söndagen den 29 augusti... Norje hemvändardag, en årlig tradition i Norje-Ysane hembygdsförenings regi. Vi - dvs Släktforskarföreningen - skulle sitta uppepå och demonstrera släktforskningens mysterium.
I fjor hade vi ett 100 tal besökare, och vi slet så svetten lackade (var dessutom 30 grader varmt, minst). I år laddade vi därför upp med fyra-fem bärbara datorer, kanoner och filmdukar... här skulle släktforskars, minsann. Några i styrelsen var ute och kollade internet uppkopplingen två dagar innan och jodå: Allt var OK !

Klicka på bilden för större version

Namn: 002.jpg
Visningar: 1
Storlek: 110,0 KB
ID: 2343731


Efter en mindre ommöblering i lokalen, medhavd teknik och div prylar på plats... så kom vi inte ut på nätet . Skri, panik... var ligger felet? Ut med kablar och i med dem igen! Hjälpte det?!? Nej! Men allt sitter ju rätt???

Klicka på bilden för större version

Namn: 003.JPG
Visningar: 1
Storlek: 201,3 KB
ID: 2343732
"-Kommer Du ut?"

Visade sig att det hade passerat ett åskväder dagen innan ... och slagit ut internet uppkopplingen + + . Uppgiven stämning, men reperatör på gång... så vi får väl klara oss med skivorna så länge. Ett annat oväntat problem började så smått gå upp för oss. Var var allt folk?
Vi skulle vara där mellan 11-16 och under den tiden hade vi kanske 15 besökare. Av dessa hänvisades de flesta till biblioteket onsdagen den 1 september ...


Klicka på bilden för större version

Namn: 007.JPG
Visningar: 1
Storlek: 177,9 KB
ID: 2343733
" Vi väntade och väntade... men både internet och besökare lyste med sin frånvaro"

Är väl drastigt att använda ordet katastrof i detta sammanhanget, men kvällen före var det "röganatta" på Lister, och på eftermiddagen spelade Mjällby hemmamatch... dålig planering tycker jag .

PS: Har säsongskort för att kunna se allsvenskan i fotboll på TV, så väl hemkommen slog jag på Tv:n för att se sista halvleken av nämnda match... och då funkade inte säsongskortet. Grrrrrr ....


Måndagen den 30 augusti... Var det styrelsemöte i nämnda förening. Givetvis mycket snack om söndagens bravader och brist på besökare i Norje, men också om uppstarten på biblioteket och hösten arrangemang på Scala biografen. Dessutom lämnades lilla bilen hos Bil-Nisse för byte av avgassystem...

Klicka på bilden för större version

Namn: 034.JPG
Visningar: 1
Storlek: 238,7 KB
ID: 2343734
"Bil + svans = raggarbil "


Tisdagen den 31 augusti... ringer till moster för att gratta henne på födelsedagen den 1 september. Tyvärr kan jag inte komma för jag har ingen bil... varvid mosters make upplyser mig om att det inte är den första september förän i morgon . Hmmm... kan man skylla det på stress, tro?


Onsdagen den 1 september... moster fyller år och släktforskningen börjar på biblioteket! Hann med en snabbvisit med kaffe och tårta hos moster, innan jag hastade tillbaka mot stan. Stannade på en bussficka och ringde till kompisen som lovat hämta upp mig hemma, för att jag skulle åka med henne ner till biblioteket. "- Hallå!?! Jag kör själv... hinner inte hem imellan!"

Visar sig snabbt och obönhörligen att många av Norje-besökarna tagit oss på orden. Biblioteket - eller Lärcentrum - är fullt med folk, varav 10-12 stycken är totalt nybörjare. Visar sig dessutom att SVAR - som jag anser att jag kan bra - ändrat layout under sommaren, och jag får ett mindre hälsike (Lung och fin, Persson... men hjärnsläppet var farligt nära, kan jag meddela ) att hitta de uppgifter som jag med 110% säkerhet vet finns där. För att göra det extra roligt (= stressigt!) är dessutom halva styrelsen frånvarande (är ju vi som driver det, skulle man kunna säga...)! Klockan - som brukar gå jättefort - gick i snigefart när man försökte hjälpa lite här, förklara lite där... oj, har du råkat logga ut? Vänta -LOTTA! -, jag har inte koderna - LOTTA! - Kan du logga in den här datorn igen...
Första kvällen på biblioteket för hösten kan bara sammanfattas med ett ord: KAOS! Hoppas bara vi inte skrämde iväg alltför många .


Torsdag den 2 september... borde nog skriva en blogg, men byter vatten till fiskarna i stället (de har högre priotet än bloggen ).


Lördagen den 4 september... går då vårt stora höstprojekt av stapeln på Scala biografen. Var inte samma drev efter biljett i år som ifjor när Hönsa-Lotta & Snacke Per var här, men klart godtjänt .


Klicka på bilden för större version

Namn: 012.JPG
Visningar: 1
Storlek: 322,3 KB
ID: 2343738
"Våra inkastare !"


Klicka på bilden för större version

Namn: 013.JPG
Visningar: 1
Storlek: 148,6 KB
ID: 2343737

Programmet huvudatraktion var Marianne Söderberg, känd från "Din släktsaga" som gick på TV för ett antal år sedan. Hon berättade och visade filmsnuttar från nämda serie...
En annan intresant föreläsare var Niklas Hertzman från Arkiv Digital, som berättade om avfotograferingen av kyrkoböcker/handlingar i färg. Svartvitt kontra färg, är det så viktigt? Japp, skillnaden är enorm, när det gäller att tyda texten... kan jag meddela !

Klicka på bilden för större version

Namn: 021 Marianne.jpg
Visningar: 1
Storlek: 233,4 KB
ID: 2343739 Klicka på bilden för större version

Namn: 030.JPG
Visningar: 1
Storlek: 168,9 KB
ID: 2343741



Klicka på bilden för större version

Namn: 019.JPG
Visningar: 1
Storlek: 204,9 KB
ID: 2343740
"Publiken lyssnade andäktigt..."

"... innan kaffe- & mingel pausen i foajen"

Klicka på bilden för större version

Namn: 027.JPG
Visningar: 1
Storlek: 208,8 KB
ID: 2343743

... där Benny från Vuxenskolan informerade om höstens cirklar och Ewa Johansson visade/sålde böcker.


Klicka på bilden för större version

Namn: 026.JPG
Visningar: 1
Storlek: 201,6 KB
ID: 2343744


Söndagen den 5 september... borde väl skriva blogg, men av någon anledning kändes huvudet ganska tomt (och då är det INTE läge att blogga ).