... önskar jag mig nu, för jag har fortfarande massor av äpplen kvar på gräsmattan, men nejdå, inte en äppeltjuv så långt ögat kan nå när man behöver dem som bäst . Kan ju ioförsig bero på att jag har höga plank på två sidor av tomten, huset på den tredje och bara skog på den enda öppna sidan...

Goddagen... så här i elfte timmen innan alla våldnader och spöken kommer (en elak tanke slog mig precis ... de kan få äpple, men de får själv gå ut i kolmörkret på min baksida och hämta dem ... ha, ha, yl och vrål).
Nä, så kan jag förståss inte göra... misstänker att det kan komma flera små "arbetskamrater" o spöka för mig, eftersom tre av dem bor på samma gata som jag (man måste ju kunna gå till jobbet med äran i behåll på måndag, så det är nog inte läge att lura ut dem på min baksida).
Hade annas planerat (två fingrar ikors) att plocka upp dem - äpplena, allså, inte spökena - idag, för i morgon ska det snöa... men det regnar ju ute.
"Finns inget dåligt väder , bara dåliga kläder" brukar vi säga på jobbet, när det blåser och regnar småspik. Men nu är jag inte på jobbet, och har inga som helst planer på att leva upp till den hurtiga ramsan. Jag stannar inne och drar täcket över huvudet, så det så ...
Fast egentligen borde jag göra något nyttigt, typ... en äppelkaka, så försvinner ju några äpple dessutom, men då får jag ju gå ut i regnet o hämta dem. Beslutsångerst! Äppelkaka, eller ösregn... det är frågan. Plockar fram ett recept som heter Ann-Louise Äppelkaka... och dreglet börjar rinna till, eller vad sägs om följande lite jobbiga recept:

Sätt ugnen på 175 grader.
Leta rätt på en rund form med löstagbar botten, matberedare, rivjärn och något att hacka de valfria nötterna med, samt plocka 4-5 äpplen, gärna i ösregn .

Pajdeg: 2 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 130 g smör.
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen och tillsätt smöret. Blandas till en smågrynig massa, som trycks ut i den smorda formen. In med rubbet i kylskåpet en halv timme...
Skala sedan äpplen och riv dem grovt i formen. Lägg på en klick smör (eller bakplåts papper), förgrädda i 10 minuter och blanda samtidigt till fyllningen...

Fyllning: 3 ägg, 1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 2 dl creme fraiche, 1 dl hasselnötter och 2 tsk kanel.
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner vaniljsocker och creame fraiche till en slätt massa, och häll i pajskalet.
Hacka nötterna, blanda dem med kanel och strö över pajen. Fortsätt grädda pajen tills fyllningen stelnar (tar +-35 minuter, känn med sticka, ska vara lite fuktig).

Serveras med en klick vispgrädde eller lite halvsmällt glass... å en stooor mugg kaffe!

Adjö! Ska ut och hämta några äpplen nu .

Ps: Sätt gärna formen på en långpanna, eftersom lite fett kan rinna ut i ugnen... finns saker som är roligare än ugnsrengöring att sysselsätta sig med.
Bifogade filer