Hejsan!

Vilken underbar väderhelg vi haft. Solen har strålat från en klarblå himmel och krispigt kallt! Idag har jag varit ute och promenerat i Härlanda tjärn med en kompis och våra barn. Härligt! Barnen har lekt och skuttat omkring och har helt ljuvliga rosor på kinderna. Glansen i ögona nu ikväll på grund av deras trötthet får stå för solskenet idag. En härlig utedag helt enkelt!

Dags för lite rapporter i burkarna så jag har lite koll:
60 liter sexkantig köksburk:
Fullkomlig explosion av endlersyngel!! Räkorna räknades in, inte alla nu då men minst 58 stycken finns där kvar. Galaxerna leker och äsnas i burken. De räds varken räkor eller endlers. Härligt!! Växterna frodas så nån sorts go balans verkar råda i burken. Funderar på om jag skall ge mig på att håva upp galaxerna till väggakvariet eller om jag skall rikta in mig p ånågot annat. Att håva upp de sex galaxerna innebär att jag måste riva upp allting ur burken och det vette tusan om jag har lust med... Såg just att javamossan börjat klä in roten väldigt dekorativt. Skall jag verkligen röjja runt för att få upp dem då??

75 liter "skräpburk":
25 nya blåciklidsyngel på uppväxt. De lever på mikromask, nykläckt artemia och "mini"-torrfoder. De är ca två veckor gamla tror jag och växer så det knakar. Dessa firrar är kul att dra upp för de är så nyfikna redan från tidiga barnsben. De är väldigt vakna över att skuggan utanför glaset betyder mat och detta sociala beteende gillar vi skarpt!

110 liters Juwelburk:
Cyanosoppa utan dess like och mitt i allt detta åtta granna tigerbarber och ett ancistrusyngel på tillväxt. Varifrån kommer denna kladdiga sörja?? Vi blev av med den sticksiga trådalgen som satt som berget och istället fick vi det här... Hur fanken blir man av med det??? Man kan visst täcka över, det skall ta bort skiten men det lär ju knappast ta bort orsaken till det?? Fy , vill verkligen bli av med denna sörjan... Igår satte vi in en kraftigare pump. Vi bytte ut aquaballen 2210 mot ett Fluval4+ för att få lite mer schvung på vattnet. Får se hur detta kommer lyckas... Vet sedan gammalt att bara jag låtsas som det inte är cyano så kommer den försvinna av sig självt. Vi matar mindre i denna burken och har ljuset på 11 timmar per dag.

54 liter ocellatus:
Är numera 54 liter ocellatus och caudopunctatus. Ocellatusen äger akvariet tillsammans med sitt yngel och ve den caudo som kommer i närheten av hans bottenyta. En ommöblering vid nästa vattenbyte för att dela av burken är absolut nödvändig! Vi har planterat lite vanlig vallisneria häri och det har gett resultat när det gäller cyanon i denna burken. Yippie!

54 liter tanganyikasoppa:
Häri har vi ett kungweensispar som börjat känna sig som hemma. De gräver och håller på och är ganska söta. Dessa är inte enbart "snäckorienterade " utan gräver även ut lite grand kring stenarna för att snygga till det hela. Ännu ingen lek men de är nog inte helt fullvuxna ännu heller. De har som sällskap två zambiayngel och x antal heliantusyngel. Även häri har vi framgångsrikt lyckats minimera cyanotillväxten med hjälp av lite vallisneria. Yippie här med!

450 liter sydamerika, "Snyggburken":
Ståtliga och skitsnygga stoltserar diskusarna häri! 29 grader varmt för jämnan och mat tre fyra gånger om dagen i snitt, mestadels med varierat frysfoder. Har försökt vänja dem vid lite D50+, flingfoder, men detta ratar de, likaså Tropicals granulat. Tur att man har "slasktrattarna", pansarmalarna, häri som tacksamt tar hand om de ratade resterna. De nya små pansarmalarna fick flytta in här i lördags. De mådde inte helt bra hos blåciklidsynglen och detta mestadels pga den engelska sjösanden/stenen som är alldeles för grov och stor. Nu trivs de verkligen som fiskarna i vattnet . De har hittat nya kompisar hos de stora pansarmalarna och "hänger" i deras gäng. Vi har två rakbladsdiskus som inte kommer klara sig så länge till. Egentligen borde de tagas av daga men jag har inte bara hjärta till det. De äter glupskt id varje matning men hoppet för att de skall bli granna, ståtliga diskusar är ute. När vi försökte håva upp dem härom sistens så blev alla invånarna extremt oroliga och fanken vet om inte håven orsakar mer vånda än att de andra får gå kvar? Vi får ta ställning till detta inom några dagar. Problemet är ju att de smala är så förbaskat snabba så fort de ser håven så det är ett aber att fånga dem i ett planterat och "rotfyllt" 450-liters akvarium. Förmodligen får vi ta dem när de sover, OM vi hittar dem... Vi har börjat få en grön hinna på vattnet här. Jupp, mer cyano. Bah...

240 liter sydamerika:
Praktbarbernas framfart på tofsalgerna är helt underbart att se på. Dessutom är dessa härliga barber enormt vackra att se på med sina färgglada och glänsande fjäll. Blåciklidshanen håller på att imponera och skaka loss för sin fru som bara attan men jag tror att hon börjar bli lite för gammal för detta nu. Det var längesedan de lekte och munhöggs. De nya metaeisarna är inte heller riktigt sams... Honan verkar dödsförskräckt för hanen sedan den senaste leken. Undrar om hon åt upp äggen och hanen såg det och blev flyförbannad?? De nya colombiatetrorna är väldigt dekorativa och pryder verkligen akvariet!! Nu är det lite mysigt att ta en liten lur och somna in lite lätt till den vackra bilden. Ja, akvariet är ju placerat vid sängkanten .

200 liter Heliantus:
Yngel, yngel och åter yngel.... Egentligen är denna burken den tråkigaste av alla våra akvarier! Här blir det bara fler och fler hela tiden. De är värre än guppisarna! Så fort man kommer för nära akvariet så gömmer sig de vuxna. ALLA! Förutom den bortjagade hanen som bor bakom pumpen. Han passar på och smyger sig fram och knaprar yngel medans de andra står å gömmer sig i skräck för skuggan på andra sidan glaset. Har försökt att håva upp honom för att skänka bort honom men han är fanken snabbare än blixten!! Han får va kvar tills vi röjjer ut hela burken. Helst vill jag inte ha dessa firrarna kvar utan hellre ha daffodiler som jag tycker är snyggare. Fast de är förmodligen exakt lika skygga som dessa så fanken vet...

170 liter slöjis:
Jahupp. Här händer ingenting... Absolut ingenting! Slöjisarna guppar omkring och tigger och letar frenetiskt efter mat hela tiden. Å Rocky verkar trivas med livet. Ingen att bråka med eller revira emot så fridens liljor över denna burken. Lite sugen på att göra oss av med slöjisarna och skaffa skalarer istället så det händer nåt men Nah! Slöjisarna har ju varit med sedan start så de får vara med tills vidare med!

20 liter humlaräkor med maculatusar:
Inga gravda humlor här inte, inga räkyngel men snabba små snygga maculatusar! Växterna som jag skaffade när karet startades upp har kastat in handukarna och gett upp. De egna plantorna har däremot tagit sig. Javamossan har börjat växa supersnyggt över roten så snart kan jag nog röjja runt för att få snyggeroten i fokus! Men gärna lite räkbebbar! Det hade glatt en mattes hjärta!

5 liters med Red Crystal:
Hu, många är räkorna i denna burken nu!! De första ynglen börjar bli säljklara så så snart det blir chans skall jag håva upp ett tiotal och ge till en go vän. Räknade in dem till 28 imorse men då räknade jag inte med de nyfödda små millimeterstora ynglen . Alldeles för mycket räkor på alldeles för liten yta! Undrar om väggakvariet skall hysa dessa små raringarna?

Så det var den rapporten. I helgen har vi passat på att gå igenom alla filter, alla doppvärmare och ljuset i burkarna. Nästa månad tar vi och köper en lysrörsramp till 75:an. Glödlampsrampen ger verkligen ett riktigt tråkigt pissgult ljus... Bra att vi kollade temperaturerna (med hjälp av min digitala köttermometer ). Det visade sig att vissa akvarier var alldeles för varma vilket kan tyda på att det börjar bli dags att byta ut dem... Undrar hur länge de är tänkta att hålla egentligen?

På tisdag kväll skall det nya väggakvariet anlända. Hujeda mig vad spännande. Jag har redan bokat upp Lennies morbror för att få det monterat. Lika bra för annars kanske det tar lite tid. Lennie har inte sådär bråttom som mig. Duschdraperistången jag köpte för ett år sedan ligger fortfarande kvar i sin originalförpackning och Lennie säger att han skall göra det "imorgon" sedan dess. Ja, ja... Ingen fara!! Han har så många andra bra kvaliteter så det är lika bra att jag viker ihop mig innanför badkarskanten när jag skall ta en dusch! Än så länge är jag ju vikbar !! Undrar dock bara HUR länge till... Det känns som om ålderdomen sakta håller på att överfalla mig... Det måste ju vara min ämnesomsättning som håller på att dra ner verksamheten eller varför har jag börjat få sådana depåer i kroppen Håller kroppen kanske på att ställa in sig på fattigare dagar och lagrar upp på diverse ställen?? Ha ha... Bikinisäsongen kommer obarmhärtigt närmare ju mer jag tänker på det... Vad skönt att jag har varit ute hela dagen idag då, det betyder ju att depåerna är status quo för idag i alla fall!!

Kramisar alla!!
Och jag tycker Kjell är en lysande moderator!!