Hejsan hoppsan alla!

Hoppas ni har det gott och att ni är fulla av inspiration och akvarieglädje. Här hemma går inspirationen lite på sparlåga, vi har lite vilda planer men just nu saknas det tid och ork för att ta tag i något.

170 liter slöjstjärt:
Alla härliga slöjisarna lever och frodas, likaså gör tofsalgerna som jag hörde på Tropfrogs föreläsning, på GCG:s möte förra veckan, berodde på ammonium. Ajajaj då, inte bra. Har testat nitrit, nitrat och ammonium men alla testerna visar att allt är bra så det vette tusan vars algerna kommer ifrån?? Och hur vi blir av med dem????? Fiskarna ser i vart fall ut att må bra. Alla kilfläcksrasborerna lever och har hälsan, ancistrushonan från sjöjungfrun mår prima och alla ampullariorna från Hindås ser ut att må bra med. Kan ju säga att vi har varit tvungna att snäcksäkra akvariet för ampullariorna vill ut!! Två gånger har jag vaknat mitt i natten av att det har låtit "plopp" och en snäcka har hittats på golvet. Vilken tur de har som inte skadar snäckskalet alltså!!?! Jag har en svag aning om att de kanske vill upp ovanför ytan och lägga lite kluster men det är inte alls säkert jag har rätt. Jag tror och jag hoppas .

200 liter blåciklidsyngel:
Japp, de går fortfarande kvar. Å de leker de små kräken!! Jag har lämnat bort de största till två kompisar så kvar finns nu ca 17 stycken som skall få flytta till akvarieaffären så fort han har plats. Väldigt fina är de i alla fall!! Glänser och glittrar som sjutton måste jag säga!! Vi har lite cyano i detta karet och det är lite frustrerande. Jag tror det är för rent helt enkelt. Jag har läst det med.

240 liter blåciklid:
Föräldraparet går numera häri med pristellatetrorna och pansarmalarna som fanns här från början. Här skall finnas en ancistrushane från Maria men han är enormt duktig på att gömma sig! Blåcikliderna leker konstant hela tiden och nu börjar de se lite skinflådda ut igen.... fasen vad de håller på att dra och slita i varandra hela tiden. Vi trodde nog vi kunde ha ett par ciklider till häri men det verkar kört!! Eller också inte ? Antingen kanske de blir mer samspelta och håller bättre ihop mot de andra eller också kanske de börjar fajtas med allt och alla? Vill gärna hoppas och tro att det blir som det förstnämnda. Har spanat in ett par aequidens metae som VI är så sugna på att ta med hem.... Vi får se..... Jag vill gärna göra om i karet, plocka ur roten (som e så nygg!!) och flytta ner den i 450:an (men då måste vi röjja runt i 450:an med juh???)

54 liter Lamprologus ornatipinnis "zambia":
Två kullar med frisimmande yngel och en tredje på gång!! Å Kent som sa att dessa skulle vara en utmaning va??? Nah, det kan jag ju inte hålla med om! Vi har funderat lite på hur vi ska göra för att "spara ynglen" och kommit fram till att det finns lite alternativ:
1. Flytta ynglen (hmm.... 60 yngel????från 5 mm till 2,5 cm?)
2. Flytta föräldrarna (Honan vaktar just nu sin tredje kull.... och kommer säkert fly undan i snäckan, som i och för sig kan få flytta med när vi flyttar dem??)
3. Vänta och se vad som händer... Hur stora kommer föräldrarna låta ynglen bli innan de börjar jaga dem? Ja, det vet vi ju inte så det kan ju vara bra att veta?? Här är vi just nu eftersom vi inte har nåt ledigt akvarium (i lägenheten!!) som kan tjänstgöra som tillfällig bostad.
Ampullariorna i detta karet har i vilket fall växt nåt helt groteskt. En hoppade ur häromnatten och fick då flytta till slöjisarna där det finns fler av samma sort! De två kvarvarande är stora som en bebisnäve juh!! Helt osannolikt!! De får dessutom vara ifred för snäckisarna. Skulle de komma för nära så är ornatipinnisen förstås där å buffar på dem men inte så att det gör ont på snäckorna.

54 liter Lamproolgus ocellatus:
Två stycken yngel upphittade av Zone förra söndagen! YIPPIE!!! Alltså måste ju honan lämnat pumpen någon gång för att leka till det med hanen? Hon bor ju under locket på pumpen och det är där vi hittar henne hela tiden eftersom hanen är rent elak mot henne. Detta innebär att vattenbytena i detta karet går undan för att hon inte skall knoppa av. Vattnet töms ju ur pumpen vid vattenbytena så hon borde ju ligga där å "torrsprattla"? Hanen vaktar i vilket fall som helst de två små telningarna med sitt liv!! Han burrar upp sig och går till våldsam attack mot allt som kommer för nära från andra sidan glaset ! Han är så jättesöt att se på!!

450 liter sydamerika:
Ingen mer fiskdöd just nu i alla fall. En av diskusarna har simmat in i nåt vasst med sin ryggfena. Ser helknäppt ut!! Först såg man att det buktade in från ena sidan och buktade ut från andra sidan... sedan "tappade han/hon "buktningen". Just nu är det ett hål rätt igenom fenan, Jag kan inte riktigt avgöra om det är på väg att växa ihop eller inte... Knepigt va?!? Diskusen är en Red Rose och den är sååå supersnygg. Inte skygg heller utan simmar omkring och ser hur frisk ut som helst förutom att den har ett hål i fenan...

Pansarmalarna verkar vara rejält i lektagen. Har sett hur honoorna och hanarna möts buk mot buk i nån liten dans och det ser faktiskt festligt ut! Åh, om jag bara hade haft ett litet odlingsställ för mina favvofiskar pansarmalarna!!

110 liter bolivian:
Vi har gjort oss av med paletthanen och munruvarna. Pristellorna har flyttat och kvar är nu en melinimal som räddades ur 450:an för några månader sedan, ett ancistrusyngel från slöjisarnas kar och Rocky som inte får gå med diskusarna mer eftersom kolglödstetrorna har flyttat dit. Jag är säker på att han skulle se dem som mums så Guuu vet vart Rocky skulle kunna bo just nu. Lennie gjorde en såndär typisk "Lenniegrejj", han flyttade honom till blåcikliderna trots att jag avrådde, efter några timmar flyttade han tillbaka honom till 450:an. Han höll ju på att bli "snacks". Bolivianerna går också kvar så klart. De vaktar just nu en ny hög med yngel som jag tror kommer vara frisimmande imorron. Usch då, alltså borde vi flytta Rocky till ett annat akvarium så deras yngel kan få en chans. Egentligen skulle jag vilja ha bolivianerna i 240:an tillsammans med gröna bågfenor och dorsigerparet som just nu finns i 450:an. Frågan är ju vad vi skulle göra med blåcikliderna i så fall? Flytta dem till 200:an??? fast där hade vi tänkt att göra Tanganyikaakvarium med daffodiler och nån snäcklekare.... Ahh, vi får se vad det blir av det...

75 liter miniblåciklid:
Cyanoodling och små centimeterstora blåciklider på tillväxt. 12 st yngel som går häri. Förstår inte varför cyanon inte försvinner men undrar om man inte skall göda på med lite fosfat?? Om det skulle avhjälpa?? Ajja, får se vad vi gör med det!

60 liter sexkantigt:
Äntligen har det fötts ett litet hanyngel av endlersguppisarna!! Räkorna är fler än nånsin och de två humleräkorna är verkligen praktexemplar!! Jättefina breda vita ränder! Däremot så verkar de inte hitta varandra så jag tror helt säkert att jag skall ha ett räkakvarium till. Denna sjukan är på intet sätt ny måste jag säga! Räkorna är lite favoriter! Hur kan man inte tycka om dem när de är små, lättskötta och går att ha i små akvarier?? Tror jag skall leta upp ett lite mindre kar som jag kan ha brevid mitt andra räkakvarium på sängbyrån!!

Nanokar med Crystal Red:
Räkorna trivs och är både aktiva och synliga. Har nyss räknat in dem och kollat ifall den gravida honan är kvar och det är hon. Jag såg rommen den 9:e oktober första gången så nu borde det inte vara så långt kvar innan hon gör sig av med de blivande ynglena? Jag såg ytterligare en hona med rom vilket ju var jättekul!!

Nä, nu är det verkligen dags att knoppa!! Händerna värker och det är riktigt trögt att sitta här å knappa. Sjukdom på jobbet gör att jag jobbat över i fyra veckor i rad istället för att vara hemma och vara halvtids sjukskriven. Fasen också!! Känner mig riktigt trött för det mesta och längtar efter nästa veckas höstlov då det lugnar ner sig lite...

Ha en go vecka alla!!