Då var vår Thailandsresa över och det är dags att sumera en resa som varade i tre och en halv vecka. Jag kan väl inte säga att jag är precis missbelåten med att vi reste iväg just vid denna tid och bytte långvarig kyla och snö mot 30 – 33 grader varmt och sol. När vi vaknade avresedagen (8/2) så såg vår balkong ut som bilden visar och det var ca 5 grader kallt. Ett dygn senare mötte vi 30 graders värme och en utsikt som bild 2 visar.



[ATTACH]2781[/ATTACH] Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_0203.JPG
Visningar: 1
Storlek: 141,2 KB
ID: 2092959


Nåväl vi flög från Landvetter 17:50 med första stopp i Bryssel för att efter ett kortare stopp åka via Abu Dhabi till Bangkok. Vi flög med Etihad Airways – ett val som vi absolut inte ångrade. Servicen och maten var perfekt och det var bara bra att resan gick i tre etapper så man kunde sträcka på benen emellanåt. Dessutom var på två av sträckorna varje flygstol utrustad med en multimediaenhet så man kunde spela spel, titta på filmer eller lyssna på musik. Detta förkortade resan betydligt. Jag kan aldrig sova på flygplan så för att slippa en massa snack med taxichaufförer hade vi bokat upphämntning av hotellet (dyrt ja men kändes ganska bra – det var värt varje bath). Hotellet vi skulle bo på var Silom City Hotel nere i centrala Bangkok, bara ca 3 km från tågstationen. Eftersom vi själva hade gjort all planering och bokning via datorn och internet så innebar varje resmål en osäkerhet om det var ett riktigt val eller inte. Detta hotell var en fullträff, dyrt enligt Thailändska mått men bra och mitt i smeten. Vi avslutade första dagen med vårt första Thailändska mål genom att gå till ett Thaikök dvs. flyttbara gatukök som har stolar och bord utställda på gatan (eller i bästa fall på trottoaren). För ca 60 kronor blev vi båda mätta och fick dessutom vår första Chang på denna resa – en stor med två glas. Dagen därpå (10/2) vaknade vi tidigt och gav oss ut på stan gåendes. På kvällen skulle vi ta nattåget upp till Chiang Mai i norra Thailand men vi hade dagen på oss att strosa igenom Bangkok. Det roliga med kvarteren runt Silom city (kanske i de flesta städer i Thailand) är att liknande verksamheter ofta är placerade på samma gata. Vi hittade juvelerare, skrothandlare och annat – alla liggande i samma kvarter som likasinnande. I resturangkvarteren hittade vi flera akvarie med kräftdjur. Bilden visar några mantiskräftor.


Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_0336.JPG
Visningar: 1
Storlek: 122,5 KB
ID: 2092962


Efter ett nytt nerslag i ett Thaikök gick vi vidare rakt in i något som troligtvis var en inspelning till någon ny Bollywoodfilm. Flickan till vänster på bilden (med pappiljotter i håret) visade sig vara en av huvudrollsinnehavaren och ca 20 minuter senare gjordes en kort scen med henna, sittandes framför en tvättbalja tvättandes kläder. Tydligen skulle hon bli arg i scenen och i sedvanligt subtil Bollywoodstil flög kläder och vatten överallt och kompanjerat med ett avgrundsvrål (något sång och dansnummer såg vi dock inte i denna scen – kanske det läggs till efteråt). När hon sedan kom gående tillbaks till logen så var hon lika blöt som jag brukar vara efter en snorklingstur. Tydligen blev scenen bra eftersom vi inte såg någon omtagning.

Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_0250.JPG
Visningar: 1
Storlek: 118,3 KB
ID: 2092960

Nåväl efter detta insupande av kultur var det dags att gå tillbaks till hotellet och ta en taxi till Norra stationen för vidare transport upp till Chiang Mai. Det var tre kilometer och skulle kosta 40 bath (ca 9 kronor). På sedvanlig sätt så satte inte chauffören på taximetern men på baksätet stod en prislista per kilometer. Nu var vi lite piggare så jag tänkte se vad han begärde. När vi kom fram sa han 200 bath men jag hörde inte riktigt så jag frågade en gång till med en 100 bathssedel i handen. Den försvann snabbt med ett nickande. Tja han skall leva också och för mig spelade det ingen roll om jag betalade 9 kronor eller 22 kronor för en trekilometers taxiresa för två personer (plus bagage) så det priset var vettigt för mig (det hade det dubbla också varit men jag hörde faktiskt inte första gången)

Nu skulle vi åka nattåg med sovmöjligheter i 12 timmar och efter ca 3 timmars resa var det dags att få bäddarna bäddade och gå till sängs. Vi satt bredvid ett engelskt par i vår ålder och nu fick vi en lektion i Thailändarnas respekt för äldre. Alla som var yngre på tåget tvingades milt men bestämnt i säng medans vi fick sitta kvar till ca 23 men då förstod vi att vi inte skulle trilskas mera utan kröp snällt till kojs.



Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_0252.JPG
Visningar: 1
Storlek: 121,9 KB
ID: 2092961


Att åka tåg i Thailand var både ne trevlig och billig erfarenhet. Våra biljetter med sovmöjligheter gick på ca 1700 bath tillsammans (ca 380 kronor).

På morgonen var vi på plats i Chiang Mai och nu skulle vi ta oss ca 3 km till hotellet. Eftersom det inte var så varmt på morgonen (bara ca 25 grader skulle ja tro) beslöt vi att ta en promenad. Vi möttes av många leenden i bilköerna – två kritvita överbelastade 60-åriga backbackers som försökte kryssa fram på trottoarer och gator bärandes tre ryggsäckar (det var jag som fick vara en kombinerad fram och backpacker).

Halvvägs till hotellet stannade vi och vilde på tranden till floden Ping och beundrade en annan turist som dock kommit för att stanna i asien – vattenhyacinten.


Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_0023.JPG
Visningar: 1
Storlek: 188,8 KB
ID: 2092969 [ATTACH]34307[/ATTACH]

Vi kom fram till vårt hotell Charoca House & Cozy Hotel. Det visade vara både träkolluktande och hemtrevligt med en enorm god frukost. Det låg också i ena hörnet av den rektangel som utgjorde gamla stan i Chiang Mai så det var en bra utgångspunkt för vidare strövtåg i staden. Första kvällen besökte vi ett nytt Thaikök och fick en väldigt god kvällsmat.



Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_0067.JPG
Visningar: 1
Storlek: 176,0 KB
ID: 2092963


Här började jag också min undersökning var man fick den bästa räkor/squid i vitlök och peppar på våra resmål. En omfattande undersökning bestående av ett 15-tal måltider på olika resturanger på vår resrutt. Det kommer en vinnare senare – denna första måltid var bara en uppmjukning. Dessutom fick vi idéen att testa hur billigt kan man äta med ett bra resultat. Redan förra året lärde vi oss att se vilka som besökte stället vi ville äta på. För vår del gäller det att vi tycker att vi får den bästa (godaste) maten på de ställen där den inhemska befolkningen äter och som ett extra plus brukar de ställena också vara de billigaste.

Efter en god natts sömn så gav oss ut på en kombinerad treckingtur och elefantritt. Vi hade valt vår organisatör ganska noggrant eftersom det är en stor industri med varierande kvalité med just treckingturer i Chiang Mai. Jag ville personligen inte gå med någon tur som hade besök/övernattning hos något bergsfolk med eftersom jag inte känner mig bekväm i sådana situationer. När vi blivit hämtade från hotellet så startade en liten cirkus eftersom de tydligen inte fått ihop tillräckligt med folk för en kombination av trecking och elefantritt. Så de skulle skapa något ”special for you”. Dessa tre engelska ord uppmanar alltid mina ugglor i mossen att komma upp och oroa mig men vis sa att vi får ta det med jämnmod och avvakta.

Efter lite oannonserade stopp så kom vi fram till utgångspunken för vår djungelvandring. Det visade sig vare en riktig bra djungelvandring, inte alls tillrättalagd och med en utmärkt guide som förutom att vara bra på engelska även vuxit upp här uppe i bergen och kunde sin djungel med träd och djur. Dessutom var han utrustad med en rejäl portion humor. Många skratt senare kom vi fram till ett vattenfall där vi fick en liten överraskning. Två timmar tidigare, under vår biltransport upp till starten hade vi stannat i en bergsby för att få vår lunch som skulle ätas vid vattenfallet. Riset var inlindat i bananblad och var efter två timmar fortfarande varmt!


Klicka på bilden för större version

Namn: 1.JPG
Visningar: 1
Storlek: 63,5 KB
ID: 2175280

Efter lunchstoppet gick vi vidare och efter några kilometrar blev jag och Lisa upplockade av en bil för vidare transport till en elefantranch. Där blev vi uppsatta på en elefant som var lite speciell.

Eftersom det var ett ”special for you” arrangemang så var vi ensamma och den kloka elefanten kunde inte förstå varför just hon skulle släpa med sig dumskallarna medans kompisarna fick stå och mumsa i sig mat. Så det gicks sakta, sakta tills elefanten efter ca 300 meter tyckte att nu fick det vara nog, vände och försökte gallopera hem igen (ja elefanter kan gallopera – tro mig). Tre lediga elefantskötare sprang emot henne och hon hade troligtvis gjort detta förr eftersom hon (under protester) vände och återtog den långsamma lunken. Då och då smakande på klorofyllen runt henne. Återtåget gick via en bäck som låg lite nedanför en bananplantering och där blev det stopp. Vår förare fick kommendera ner henne, gå av, hämta några bananer och gå framför henne med dem. Jag är inte helt säker på vem som bestämnde just då. Tja han fick kliva på igen och lunken fortsatte (avbruten av några försök att klättra upp för en mer eller mindre lodrätt brant) och vi kom tillbaka.


Forts följer direkt eftersom denna blogg inte får vara mer än 10 000 tecken

Med vänlig hälsning Lasse
Bifogade filer