Det kan tyckas att inte så mycket hänt på akvariefronten hemma hos mig men det är lite fel. Jag har gjort färdigt det som skall vara runt omkring - förvaringsskåp, dölja baksidan och få till ett lämpligt döljande av ljusrampen.


[ATTACH]2365[/ATTACH]


[ATTACH]33936[/ATTACH]



Nu har det dock stått still någon vecka efter det att jag och min fru bestämde att nu räckte det med rost som solbränna och helt sonika beställde en resa till det soliga Italien, närmare bestämt till Neapel. Det var innan min fru läst Maja Lundgrens bok om Camorran i Neapel. Den har hon dock läst under vår vistelse där men vi har inte sett så mycket av detta – det behövs inte. Denna stad är laglöst område redan utan maffia och annat – maffian bara kommer till som ett litet bihang. Att ta sig över en gata här är en så stark upplevelse att Lisa (min fru) nu efter 40 års sammanlevande plötsligen vill hålla i hand igen…… Rött ljus – vad är det – troligtvis går det inte att stava ens till detta på Italienska. Att gå när det är grön gubbe minskar bara antalet undanglidningar och sidohopp till hälften, vilket infödingarna mycket väl vet så de struntar i det också. Bästa sättet att klara en normal gata är att ta skydd bakom en stadig Italiensk matrona, en långsam gubbe med käpp, barnvagnar eller andra bra skyddsföremål.

Barnvagnar kan förresten användas till annat också – som stöd för ambulerande försäljare av glasögon, krimskrams, mobilladdare och annat nödvändigt. Den mest revolutionerande användningen jag sett var att när vi gick igenom en trång gränd, max 4 meter bred och med 7 våningshus omkring och fick höra ett hiskeligt oväsende. Detta visade sig vara en modern gatumusikant som fyllt ett helt barnvagnsunderrede med batterier och hängt en bergsprängare över handtaget (ja det satt ett barn i vagnen också) Full volym på ”hus”sprängaren och han fick nog betalt bara han gav sig iväg……


Jag tror aldrig jag sett så mycket gatuförsäljare i hela mitt liv som under denna vecka…. Där finns Prada (som jag försökt få Lisa att köpa en väska bara för att få nöjet att komma med kommentaren att djävulen bär Prada vid något litet meningsutbyte som vi kan tänkas ha i framtiden – men hon går inte på den lätte), Rollex, Iphone, kostymer, jeans, solglasögon, kepsar, kitchen wizzard och annat behövligt. Det där med illegal fildelning känns lite blasé när man kan köpa filmer och musik för en euro mitt i en europeisk storstad, komplett med ett handgjort omslag. Undrar vad antipiratbyrån gör mot Berlusconi – han klarar ju inte ens av upphovsrätten i det land där han styr – och där finns ju pengar….. Han måste ju vara ytterst ansvarig – han tillåter kopierarna att stå på en bit mark i det land där han är president och kränga illegala produkter – är det inte att främja brott? Bäst var när en försäljare försökte sälja ngt med hänvisning till att Lisa liknade Sophia Loren och jag Marcello Mastroianni. Det blev ingen affär för han ville inte köpa mina glasögon…..

Köpa ja – det höll på att sluta med tvångssparande då jag plötsligen insåg att Italienska bankomater och mitt Visakort var inkompatibla (dagen efteråt visade det sig även att jag och Italienska banktjänstemän också var inkompatibla) så dag tre stod vi med 6 Euro på fickan och 5 härliga dagar kvar…. Nåväl det visade sig att (ett stort tack till min kompatibla banktjänstekvinna i Lammhult som löste den Gordiska knuten när ingen annan lyckades med detta). Tydligen är Visas förtroende för Italien i nedan eftersom man infört ett maxuttag på 50 Euro per gång i automaterna. Svårt är dock att för uppretade Italienare förklara varför man står och tar ut 50 € i taget i maskiner som smörjs med bromsolja….

De som läst mina reseberättelser förut vet att det finns några stående ingredienser i dessa – offentliga akvarium (Lasse), snorkling (Lasse), böcker (Lisa), ruiner (Lisa) och stora kyrkor (Lisa). På denna resa var det bara fyra stående punkter aktuella så redan här var jag i underläge. När det sedan visade sig att det offentliga akvariet i Neapel invigdes någon gång på 1870-talet och därmed bara var en hårsmån från att klassas som ruin var den kulturella segern stor denna gång – men det kommer flera resor…….

Akvariet var dock värt ett besök och några bilder lyckades jag ta.

Klicka på bilden för större version

Namn: Mitt hembyggda akvarieskåp.jpg
Visningar: 1
Storlek: 121,7 KB
ID: 2092636


Klicka på bilden för större version

Namn: 2006-02-04 021 kopia.jpg
Visningar: 1
Storlek: 181,7 KB
ID: 2175219


Klicka på bilden för större version

Namn: P0307_213540.jpg
Visningar: 2
Storlek: 11,5 KB
ID: 2092634

Ett av akvariumen var ganska fantastiskt för det var fullt med gorgonier av den typ som inte utnyttjar fotosyntes.


Klicka på bilden för större version

Namn: zoopet2.jpg
Visningar: 1
Storlek: 64,7 KB
ID: 2175221

Nå, vad gör man nu i en stad som inte har några offentliga akvarier att tala om? Letar efter akvariebutiker givetvis. Det skulle finnas en stor och fin saltvattensaffär och den låg inte så långt från vårt hotell enligt Googles map. Det fantastiska var att inte ens Google maps visade rätt i denna stad…. Detta kunde vi konstatera efter några timmars sick-sackandes där Google sa att den skulle ligga. Dock hittade vi denna – inte så stor och inget saltvatten men några scalarer och metallpansarmalar fanns det.

Klicka på bilden för större version

Namn: zoopet1.jpg
Visningar: 1
Storlek: 133,9 KB
ID: 2175220

Dessutom hade vi mycket svårt att förstå hur man åkte buss och tåg, ja hur man gjorde det fattade vi nog, men hur betalade man? Plötsligen så slog det oss att införandet av det nya biljettsystemet hos västtrafik inte var en tillfällighet. För några år sedan så köpte man Italienska spårvagnar som är stilrena och snygga, men det med att alltid fungera – det är en helt annan sak. Dessutom ger de ett skärande, skrikande ljud så fort de startar. Nu följer man upp sin linje och introducerar ett biljettsystem som verkar snyggt och bra – men fungerar det för en utomstående – går det att förstå? Lika lite som systemet i Neapel har vi nu förstått - så alla ni som gästar Göteborg – gör som vi gjorde i Neapel – betala en biljett (om ni hittar någon som säljer…J) och åk bara sedan hur som helst…….. och slå ut med armarna om det kommer en kontrollant

Vi, laglydiga medborgare i konungariket Sverige beslöt att gå istället. Och gå det fick vi göra! Den närmsta tiden är det livsfarligt för någon att nämna ord som pittoreska gränder och vackra trappor samt italienska kartor när de pratar med oss. Första dagen gick vi ca 20 km längs Neapels ”waterfront” inkluderande ett obligatoriskt stopp vid en ”turistfälla” restaurang placerade i närheten av hamnen och normalt med en utsikt värd en så där ca 25 € extra.


Klicka på bilden för större version

Namn: L10505231.jpg
Visningar: 1
Storlek: 161,2 KB
ID: 2092637

Vi gör alltid så de första dagarna så att vi skall bli så förbenade så vi inte upprepar bravaden på den aktuella resan i alla fall.

Resten av tiden brukar vi spana in restauranger där den inhemska befolkningen äter och stanna där istället. Det brukar vara både bra och billigt. Nu gick inte detta helt bra i Neapel för vid den tiden som vi började bli hungriga (18-20) så fanns det inga alls, varken turister eller infödda på restaurangerna så vi fick leta på menyerna efter billiga restauranger istället (om det nu fanns några menyer). Det gick väl så där. Pastan var bra, pizzorna så där och räkorna, musslorna, bläckfisk och annat från havet var delikata. En lättgrillad calamares var god – det sättet att grilla har jag själv gjort efteråt – mums-mums.


Klicka på bilden för större version

Namn: 4-zpet-forum.romhona_8020.jpg
Visningar: 1
Storlek: 192,1 KB
ID: 2092638


En pizza med musslor kvar i sitt skal och en sallad på rå bläckfisk saknar jag i Sverige. För övrigt så är den Italienska maten i Götet (speciellt runt Linnégatan) överlägsen det vi åt i Neapel för att inte tala om pizzorna i Surte. Prisnivån på de mindre lokala restaurangerna var dock bra – ca 300 kronor för två personer inkluderande vin och en delad förrätt samt det obligatoriska flaskvattnet. På slutet hittade vi en utmärkt Kinesrestaurang så vi kunde känna oss som hemma……..


Forts följer
MVH Lasse
Bifogade filer