Idag har jag gjort färdigt 98 % av det som behövs för att provbelasta med vatten.

Först skulle refugiumet göras klart. Min tanke är att ha ett litet område i karet där smådjur kan trivas och föröka sig. Det blir en upp och nervänd modul som har en liten pump i botten och ett överrinningshål högst upp. Om jag skall köra pumpen kontinuerligt eller bara då och då för att mata ut överproduktion av smådjur i stora karet vet jag inte än. Om det fungerar så jag får en bra produktion så skall jag testa en annan liten sak också. Tanken är att ha en liten lampa som lyser precis vid utloppet och tänds mitt i mörka natten. ca fem minuter efter den tänds så får pumpen gå på och mata ut alla de smådjur som sökt sig till ljuset. I det fallet så kommer jag att köra pumpen i små tidsintervall och inte kontinuerligt.

Först en bild på hur pumpen sitter:



[ATTACH]2080[/ATTACH]




Utloppet







Och nu är det på plats



Klicka på bilden för större version

Namn: förminskad.JPG
Visningar: 2
Storlek: 128,9 KB
ID: 2092393



[ATTACH]33669[/ATTACH]



Returpumpen från skummaren kommer att skjuta ut vattnet bakom/under revet och den har jag monterat som den skall



[ATTACH]33672[/ATTACH]



Percula 120 är utrustad med ett biofilter - ett halvdränkt droppfilter. Jag skulle ha fördraget ett icke dränkt filter men det var svårt att åstakomma så jag kommer att försöka förstärka cirkulationen över bifiltret med en recirkulation på ca 1 kubik i timmen. För att få det vattnet bra syresatt så kommer jag att starta med min gamla skummarpump till mitt Red Sea Max och utnyttja lufttillsättningen. I det fack som returpumpen är finns en liten gallerhylla som man lägger över returpumpen. Först hade jag tänkt ha recirkulationspumpen under denna hylla men det blev opraktiskt så jag placerade den över istället och gjorde så att den suger under rastret.



Klicka på bilden för större version

Namn: förminskad.JPG
Visningar: 2
Storlek: 128,9 KB
ID: 2092392



Det luftblandade vattnet spolas ut över fördelarplattan till biofiltret.



Klicka på bilden för större version

Namn: Bild(309).jpg
Visningar: 1
Storlek: 28,5 KB
ID: 2092390



Klicka på bilden för större version

Namn: Bild 002.jpg
Visningar: 1
Storlek: 138,5 KB
ID: 2092391



I högra hörnet sitter två stycken cirkulationspumpar - den övre syns här:



Klicka på bilden för större version

Namn: Bild(306).jpg
Visningar: 3
Storlek: 31,7 KB
ID: 2092388


I detta hörne är det också tänkt att det skall finnas ett sandområde, relativt djupt. Därför byggde jag upp avskärmande klippor så jag kan fylla med sand upp mot bakgrunden. Jag har också en revpelare som jag tänker försöka utnyttja till att sätta koraller på och den skall även käna som en fördelare från "vågmaskinen". Denna är jag mycket tveksam till - därför har jag inte limmat fast den utan bara stripat upp den på en bottenfilterplatta - på detta sätt blir den flyttbar och möjlig att ta ur karet om jag vill. Den ses på helbilden nedan.



Klicka på bilden för större version

Namn: Bild(310).jpg
Visningar: 1
Storlek: 30,4 KB
ID: 2092389



Nu är det snart bara att fylla på vatten och prova alla galna ideér - jag återkommer (kanske?) när detta är gjort.

MVH Lasse
Bifogade filer