Att bli bloggare är väl något jag aldrig direkt hade tänkt mig, men det kan ju vara ett sätt att ordna upp tankar och idéer.

Det här inlägget postades ursprungligen som en fråga i Projekt-mappen i forat, så det kanske är lite lustigt formulerat på något ställe.

Nå, jag har blivit sugen på att gå till nästa nivå i hobbyn, skapa mindre fula akvarier och ordna lite bättre livsbetingelser för dem av våra fiskar som blir stora när de är fullvuxna och därmed kräver ett större kar.
För att få lite mer struktur på sakerna, skriver jag här lite om det jag har knåpat ihop hittills och hoppas kunna fortsätta på det projekt som detta verkar utveckla sig till.

Zoopet som forum verkar alldeles ypperligt, men det är lite svårt att hitta saker när man är ny. En del av de saker jag undrar om finns säkert utförligt beskrivna i forat, men i så fall har jag inte hittat dem.

Projektet
Eftersom det är detta som är roligast, börjar jag med det och går igenom nuläget lite senare.

Akvarium, utrustning och yttre förutsättningar
Idén är att köpa ett begagnat akvarium, p.g.a. trängd studentkassa just nu. För närvarande håller jag ögonen på ett akvarium på Blocket om 540 liter, alltså 150x60x60 cm, men det kan ju bli något annat i slutändan. Detta är relativt komplett med belysning, pump och filter och doppvärmare.

De har också en specialsnickrad bänk, men den är helt i trä och eftersom jag inte är bombsäker på att parkettgolvet (jodå, du läste rätt) där akvariet ska stå är 100% jämnt, tror jag mig behöva justerbara fötter. Jag har hittat en begagnad alu-ställning med justerbara fötter för några hundralappar.
Många bygger bänkar av IKEA:s köksstommar och det kan ju vara ett alternativ. Med ett par rejäla diskbänksskåp, en kraftig bänkskiva och justerbara fötter finns vittnesmål om att det fungerar bra. Eventuellt förstärker man konstruktionen med några rejäla reglar.

Inre miljö
Så har jag surfat runt lite här på forumet och pratat lite med akvariehandlare och kommit fram till att man bör gå tillväga något sådant här:

  1. Först i med en frigolitskiva i botten av akvariet, som täcker nästan hela botten, utom ett par centimeter längs de synliga sidorna. Skydd mot tunga stenar eller andra "olyckor". I med lite grus runt kanterna för att frigoliten inte ska synas. Här kommer jag antagligen att välja 3 cm frigolit från Byggmax.
  2. I med större stenar, som man lägger direkt på frigoliten, för att undvika att grävande fiskar gräver bort ev grus under stenarna och därmed flyttar dem.
  3. Därefter växtnäringsgranulat, för den här gången ska jag banne mig lyckas med växterna. Tropica har ett substrat som iofs kostar en peng, men det ska vara en engångsinvestering. Dock sägs det att effekten av detta substrat avtar eller försvinner efter 6-12 månader och att det alltså behöver tillföras vanlig flytande näring efter den tiden. En länk till Tropica: http://www.tropica.com/dk/plant-care...substrate.aspx
  4. I slutändan kanhända att jag helt enkelt kör med PMDD och Easy Carbo istället för granulatet ovan.
  5. Rådasand, (blästersand) alltså 0,4-0,8 mm. Möjligen är det för fin sand, men den finns till billigt pris nära till hands. Jag har fått tips om Julas blästersand, men Jula ligger flera mil bort Till ett 540-liters kar har jag räknat med nästan 100 kg, vilket borde bli 65-70 liter, alltså 7 cm tjockt i hela karet.
  6. Därefter läggs rötter och lite mindre stenar och andra gömställen in.
  7. Plantering av de stackars växter jag redan har. Jag är totalt obildad vad gäller växter och dödar varenda krukväxt, men jag har någon javaormbunke, lite vattenpest och några smalbladiga växter. Fler växter får jag skaffa efterhand.
  8. Jag funderade på något lämpligt CO2-system, men jag kommer troligen istället att köra flytande, alltså Easy Carbo.


Jag har säkert glömt något vitalt och gjort flera nybörjarmisstag. Men så här långt har jag tänkt... Nå.

Uppstart/vatten
Till detta "nya" akvarium tänkte jag ta fint, klart vatten ur kranen och sedan krama ur filtret ur 145-litersakvariet (se nedan) ner i det "nya" filtret och/eller i vattnet. Jag räknar med några smärre vattenbyten under första dagarna, men är osäker på om jag även behöver sätta till bakteriekultur på flaska.
Jag tänkte även slanga över 50 liter gammalt vatten från 145-litersakvariet, för att få med ännu lite mer nyttiga bakterier, men jag vet inte om det gör någon nytta? Eftersom det akvariet ändå ska bort, kan jag kanske ta lite bottenslam också. Allt detta behöver jag utreda närmare.
Det medföljer ett filter till det "nya" karet, men jag har också ett nyrenoverat Fluval 3 plus liggande, som jag funderar på att sätta in istället eller utöver detta.

Invånare
Så småningom börjar det bli dags att flytta in. Först kommer tetrorna, 6 st sorgmantlar. Det är min enda plan, se nedan för övrig besättning. Jag vill gärna ha lite råd om i vilken ordning fiskarna ska sättas i.

Utöver de invånare jag redan har, tänker jag skaffa och sätta i några malaysiska snäckor. I övrigt vill jag som sagt kombinera så många som möjligt av de fiskar jag har. Dock vill vi behålla några svärdbärare och molly i 60-litersakvariet vi har, samt någon ancistrus eller två.

Underhåll och utveckling
Växter är ett kapitel för sig, vad kan vi ha som botiorna inte äter upp?! Gärna storbladiga sorter, som kan ge lite "skugga" och som scalarerna kan trivas med.
PMDD verkar ju vara det billigaste och nästan enklaste till veckogödning och sedan sätter man till EC (Easy Carbo) varje dag, så kanske det går att få fart även på våra trötta gamla växter.

Som synes har vi ingen direkt plan, när det gäller tema eller liknande. Det blir lite utifrån vilka fiskar vi har idag och vilka vi tycker om.

Bakgrund
Förra året blev vi akvarieägare för första gången i vårt vuxna liv. Med pälsdjursallergiska barn kändes det som en bra grej att testa. Ett 60-liters nybörjarakvarium blev över på jobbet. Ganska snart därefter fick vi även ärva ett 145-liters hörnakvarium av goda vänner och när våra Molly spenops började yngla av sig skaffade vi ett 30-liters nanokar att ha dem i. Jag är novis och de 18 månader som har förflutit har lärt mig lite, men det är mycket kvar.

Nuvarande setup

I vårt 60-literskar går idag en massa fisk:
2 ancistrus och 1 liten gibbiceps (alla runt 7-10 cm)
3 svärdbärare
6 rödmunstetra
2 kardinaltetra
2 glödbandstetra
20 molly/poecilia sphenops (blandade generationer)
3 siamesiska algätare, för att råda bot på problem med svarta tofsalger

I 30-literskaret simmar:
2 ancistrus
40-45 mollyyngel
25 svärdbäraryngel

Och slutligen, i 145-litersakvariet:
4 scalarer
3 praktbotia
1 gibbiceps, 10-12 cm SL + 1 oidentifierad större sugmal
1 pansarmal

Planerade inköp:
5-10 rödmunstetra
5-6 pansarmalar
1-3 praktbotia

Växter finns i alla akvarier, men här är jag för okunnig för att tala om vilka sorter det är. Jag ska börja studera detta så småningom. Kanske någon ser det av bilderna...

Så här ser nu karen ut. Ingen vacker syn.
Framför allt ser det ju verkligen hemskt ut i 145-litersakvariet. Att krukorna är kvar på många växter beror på att det är en idiot som köpt och satt in dem.

Klicka på bilden för större version

Namn: Akvarier 007.jpg
Visningar: 2
Storlek: 105,0 KB
ID: 2345122
30-l nanokar

Klicka på bilden för större version

Namn: Akvarier 009.jpg
Visningar: 2
Storlek: 137,8 KB
ID: 2345123
60-l "standardakvarium"

Klicka på bilden för större version

Namn: Akvarier 019.jpg
Visningar: 2
Storlek: 132,8 KB
ID: 2345124
145-l hörnakvarium.