- I vår lokaltidning kan man nu läsa om två skolor i staden som har uppenbara problem med ordning och reda.

Elever huserar och bär sig åt. Det skjuts raketer inomhus, det sprängs smällare inne på toaletter, i korridorer, inne i klassrum.

Brandlarmen utlöses flera gånger per dag med evakuering som följd. Elever blir utsatta för fysisk misshandel i form av knytnävslag eller blir nedbrottade och hånade.

En omfattande skadegörelse av skolornas inventarier tillhör vardagshandlingarna. Bänkar och stolar bryts sönder, toaletter vandaliseras, studiemateriel i form av böcker ligger sönderrivna i drivor längs korridorer.

Pennor används som vapen, linjaler som brytverktyg, suddgummin får fungera som projektiler.

Språket är fyllt med könsord och svordomar.

Det har gått så långt att på en skola vill föräldrar flytta en hel klass. Bort från våld och terror.

Föräldrar vill inte längre skicka sina barn till skolan. De vill ha garantier för deras "säkerhet"!

Jag säger då det. Den svenska skolan är annorlunda än på min tid. Den tid då jag själv var en bångstyrig hormonstinn tonåring. Inte sjutton hade jag vågat göra de saker som dagens ungdomar gör! Trots att jag nog kunde vara tillräckligt busig och tjurig ibland så fanns en gräns för hur illa man kunde uppträda.

Denna gräns finns inte längre.

Om jag, som ung elev, klev över gränsen blev konsekvenserna omedelbara och kännbara. Det tog inte många minuter innan man satt i nyporna på en "magister" som med sträng röst förklarade att "nu har du skitit i det blå skåpet". Sedan bar det iväg till rektor. Därefter samtal med föräldrar. (Sedan indragen veckopeng!)

Men kan lugnt säga att det fick räcka med en gång. Man ville inte vara med om denna skammens tillrättavisning fler gånger.

Undrar varför det är som det är nu? Vem vill ha det på detta viset? Tycker lärarna att det är bra - på detta viset? Tycker föräldrarna att det är bra - på detta viset? Tycker politikerna att det är bra - på detta viset?

Kan aldrig tro det.

Vem är felet då att det blir - på detta viset?

1. Skolans fel!
2. Politikers fel!
3. Elevers fel!
4. Lärares fel!
5. Ingens fel!
6. Vi skyller på klimatförändringarna!
7. Föräldrars fel!


Jag vet bara att jag skulle bli fullständigt vansinnig om mina barn tvingats vistas på en skola enligt de ovan nämnda - som förälder!

Jag vet bara att jag aldrig i livet skulle låta några elever ta över en skola och diktera villkoren - som lärare!

Vad tror eller tycker du?


[Edit: Glömde en punkt:7]