Vattenbyte
Idag är det typ den stora byta vattendagen - typ! Slangar skall fram och vatten bort. Med den feta slangen (som hänger som en anakonda i badrummet) går det fort och bra. Bara lite knöligt att brotta ut eländet i lägenheten. Gäller att få alla slingor rätt. Hundarna har en förmåga att ständigt ligga ivägen men med en välriktad spark eller två brukar de lomma iväg.

Experimentet
Har gjort ett litet experiment i det tysta. Jodo. Det har jag. Kanske ett elakt experiment. Men är inte alla det. Elaka. Experiment menar jag. Nehej, inte det. Jaha. så kanske det är.

Nåväl!

Så här är det. Har inte använt gödning i burkarna under sommaren. Det växer lagom då. Man behöver inte gallra och stå i. Men så tänkte jag. Att. Vad är detta för en flaska då? Stod där under diskbänken alldeles ensam. Stor var den. Och grön. Tog fram och tittade närmare. Men se där! Goddag goddag! Växtgödning för krukväxter.

Hm...

Hm....

Hm.....

Kan man använda denna gödning i akvariet! Så tänkte jag. Trots allt en magnumflaska som bara stod där - alldeles övergiven. Kollade priset. Jahaja! 37:- för 3 liter växtgödning! Hm. Vad kostar gödning för akvarium? Ja! Minsann. Det kostar skjortan och underbyxan och linnet i jämförelse.

Alltså.

Jag provade.

Titta där, tänkte jag högt! Där står att 30-liters utan fisk. Om man skall sätta ned några växter och testa. Sagt och gjort. I med en omrbunke som såg lite krasslig ut. Mer gul än grön - kan man säga.

Pytsade i 20cl och väntade. Tre dagar senare 20cl igen. Och så höll jag på några dagar. Och minsann. Började inte ormbunken se piggare ut?

Efter fjorton dagar var det klart. Eller halvklart kanske. Men faktum var att den lite vissna och gulgröna ormbunken var som ny! Nu var den plötsligt gnistrande grön och fylld av klorofyll! Häftigt.

Nu kom del två (2) av detta experiment. Vad tycker fiskar om denna gödning? Är den rent av dödlig?

Hm.

Hm..

Hm...

Bestämde mig för att prova. I med 7 stycken yngel av Röd Juvelciklid. Deras burk skulle tömmas och jag visste inte var jag skulle göra av dessa yngel. Alltså blev de motsvarigheten till Rymdens Lajka. De blev med andra ord testpiloter.

Sagt och gjort. I med yngel och i med gödning (från magnumbilligaflaskan) nu har det gått ytterligare fjorton dagar och hur går det då? Jo det skall jag säga! Det går fint som snus!

Ormbunken växer så det knakar och ynglen mår hur bra som helst!!

Än så länge vågar jag inte testa i andra burkar med fisk, men, det verkar funka bra detta. Skall prova i ett "växtakvarium" lite längre fram.

För bra för att vara sant kanske!
Men är det inte lite häftigt! Vanlig jämrans krukväxtgödning som kostar en bråkdel av vad man normalt får punga ut för akvariegödning! Och det synes fungera.

Och jag vet. Det är säkert så att det fattas både det ena eller det andra som akvarieväxter absolut måste ha för att må bra. Men så länge ingen talar om det för min vattenormbunke så är jag nöjd....