Jag - en parasit!
Huvaligen och Jästaligen! Jag insåg alldeles nyss att jag är en snyltare. En fripassagerare! En barlast! Ett obehagligt bihang! En pinsam företeelse! En som inte gör rätt för sig!

Jag hade nämligen försummat att betala in min avgift i tid till Zoopet! Så dumt! Så klantigt! Så osmakligt! Undrar nu om jag hinner få en inkasso? Sitter Kjell och slipar sina knivar i skenet från sina akvarium och planerar att hemsöka mig vid nästa fullmåne? Det får tiden utvisa. Ber härmed offentligt om ursäkt för den fadäsen. Ursäkta!

Andra gör samma sak
Men jag är i gott sällskap. Det är tydligen en sport att inte betala i tid. Fråga alla landets kommuner. Bara den kommun som jag bor i har många ärenden liggandes hos kronofogden. Vet att inom byggbranschen råder rena High Chapparall - typ! Underleverantörer kan få vänta i månader efter förfallodatum på sina ersättningskrav! Minns ett program på SVT som grävde i denna byk och konstaterade att det inte alls var ovanligt att små firmor kom på obestånd då de arbetade mot en större uppdragsgivare. De fick helt enkelt inte betalt så de kunde betala sina räkningar. Så dumt!

Svensson betalar
Mitt i allt detta skall vi vanliga Svenssons vara pliktskyldiga och betala inom utsatt tid annars hamnar vi genast i Kron-Olles svarta låda - typ! Det är ju så numera att man inte längre kan prata med sin hyresvärd om man vid något tillfälle har problem med att betala sin hyra. Värden har ju redan lagt ut sin fodran via ett Inkassoföretag. Så då är det bara att bita i det sura äpplet och vänta på "kniven i ryggen" i form av extraavgifter och skammens rodnad!

(Som hoppandes mellan olika yrken/vikariat under de senaste 10 åren har jag ibland hamnat i knepiga situationer - därav min argumentation om hyresvärden)

Inkasso måste vara kul
För övrigt måste Inkasso-företag var kul att driva. Om man gillar att driva med folk, tänker jag. För det är vad de gör. Med glatt humör. Jag har några gamla fodringar som dyker upp ibland. Dessa fodringar lever sitt eget liv. Som ett litet virus. Den äldsta tror jag är sexton år gammal och härstammar från min tid som egen företagare. Ja jösses! Den fodringen är resistent mot allt. Finns inget som kan döda den. Inte ens tingsrätten lyckades avliva den lilla rackaren. Ej heller advokater. Den bara dyker upp igen, ständigt leende, och kräver min uppmärksamhet. Lika välkommen som en finne i arslet under en cykelsemester på Gotland - typ!

Annonsbeställningen som aldrig beställdes
Det var en beställning av annons, som inte var en beställning, som infördes i en tidning, som aldrig kom ut. Inkassokravet har vandrat runt bland Sveriges alla möjliga, och omöjliga Inkassoföretag som den värsta staffetpinne. Tydligen finns det Inkassoföretag som köper upp osäkra fodringar av andra Inkassoföretag (som gett upp!) för en billig peng och sedan sätter den igång igen. Staffetten!

Men jag kommer styvnackat kämpa emot. Som en Sven Duva kommer jag att stå på palisaden och ihärdigt neka till betalning. Sådan är jag. En drummel helt enkelt. Men även drummlar har rätt till ett värdigt bemötande av inkassobolagens utsända volontärer i det svenska folkhemmet.

Det blev mycket snack och liten verkstad men genom detta mitt svammel försöker jag desperat rikta uppmärksamheten bort från min egen försumlighet.......