..men en annan är av segt virke. Tänker inte vika ned mig. Trots feber, nästäppa och hosta kämpar man på. Ingen skall komma och anklaga mig för latmask eller soffliggare. Man får helt enkelt försöka vara lite "gatusmart" och planera dagens verksamhet så man överlever. Så enkelt är det. Att sedan verksamhetens innehåll kan vara mer eller mindre tvivelaktig är en annan femma. Huvudsaken man gör sin plikt som samhällsmedborgare och inte ligger någon annan till last.

Förmannen som aldrig var sjuk
Detta mitt utspel grundar sig på en förman jag var begåvad med från min tid som anställd på dåvarande ASEA AB. Varje gång man sjukanmälde sig, för egen sjukdom eller vård av barn, fick man alltid höra samma sak:

- Jag har inte varit sjuk på 38 år! Aldrig tagit ut en sjukdag!

Med detta menades att vi övriga anställda var ena riktiga sillmjölkar och veklingar. Efter en tid tröttnade jag på hans ständiga tirader om sin egen odödlighet och gjorde lite egna efterforskningar. Efter samtal med hans mycket trevliga hustru framkom fakta i målet. 1948 hade personen ifråga drabbats av akut blindtarmsinfektion med operation som följd. I samband med detta tvingades han stanna hemma sjukskriven under en veckas tid.

Med denna nya insikt avvaktade jag nästa bästa tillfälle som snart dök upp. Med blossande kinder och mullrande röst stod förmannen som vanligt och öste sin galla över en anställd som sjukskrivet sig.

Jag tog tillfället i akt och frågade stillsamt om den där blindtarmsoperationen 1948! På något sätt kunde man likna hans ansiktsuttryck med en sönderskjuten Zeppelinare. Luften och argumenten bara pöööööös ut - typ!

- Hur Fan vet du det , väste han med det kvarvarande syret?

- Tja, sade jag! Man har sina källor! Efter den dagen hördes aldrig mer kommentarer till att anställda sjukskrev sig.


Jag menar med denna lilla anekdot att var och en måste få bestämma om man orkar eller inte orkar när man är sjuk!