Denna frågeställning fick jag mig till livs för ett antal år sedan. Vem ställde frågan? Jag själv förstås! Det var efter en vanlig kvällsrunda med dammsugaren som jag kom till en märklig insikt! Det lät mer än det renade! Och när man torkade golvet, så, handlade det mest om att med hjälp av lämpligt rengöringsmedel sprida en väldoft i rummet/huset!

Hur många gånger har du inte själv fått höra:
- Ah, vad gott det luktar! Har du städat?

Man förknippar en behaglig doft med att det är....städat! Eller, ljudet av en dammsugare som skramlar runt tas som intäckt för att det "städas"! Men är det verkligen så? Blir det med automatik städat bara för att man bullrar runt med dammsugare?

Låt oss nu tillsammans gå till botten med detta!

Städa!
Det finns olika typer av städnig. Man kan man plocka och ställa saker på dess ursprungliga plats (plocka undan), man kan även rengöra, torka hyllor, svabba golv. Plockar man undan och torkar av samtidigt når vi upp till nivån: Städning!

Se där! Nu dök det upp ett annat begrepp! Plocka undan

Plocka undan!
Att plocka undan kan vara ett nog så känsligt kapitel. Det jag plockar undan kan någon annan vilja ha stå framme (tex symaskinen). Här handlar det om att orka återställa alla saker till dess ursprungliga plats, eller, om man helt enkelt hittar/skapar nya platser att ställa sakerna på! Det senare alternativet är inte att föredra då det ofta utmynnar i frågor som:
- Var i helvetet är fjärrkontrollen nu då? ,eller:
- Vart fan é mina tofflor!?

Dammtorka!
Att dammtorka eller damma är att städa genom att avlägsna eller torka bort damm med en dammtrasa eller dammvippa?. Man kan även avlägsna damm genom att använda en dammsugare, men, då får man även räkna med att förflytta en del damm pga utblåset från maskinen.

Feja!
Feja är ett mer romantiskt, nästan förnöjsamt sätt att röja upp, göra lite fint, och pynta i hemmet. Märkligt!

Damm!
Ytterst små partiklar. Lättflygande. Väldigt flyktiga. Innehåller allt från hudavskrap till gamla matrester. Damm har en förmåga att synas. Gärna på en svart TV-apparat. Damm i sig är inte farligt men då det innehåller en massa små djur (kvalster) är det inte lämpligt att äta det damm man lyckas fånga.

Ett sätt att bli av med kvalster är att förhindra att deras ägg kläcks! Det sker genom att man placerar dammet i frysen! Helt onödigt! Bättre att slänga skiten direkt!

Dammråttor!
Ett koncentrat av damm som dyker upp under soffkanten precis när svärmor tittar ned! Är praktiska på det viset då de är tämligen lättfångade. Kan växa till en ansenlig storlek. Skall icke förväxlas med riktiga råttor som har en benägenhet att fasta i dammsugarslangen!


Soffor!
Konstiga möbler som fyller upp stora delar av ett rum! Finns i många färger och format! Kommer ofta från Ikea! För den händige kan en soffa ses som en utmaning att möta, och övervinna, under städningen. För andra kan soffan utlösa den personlighetskris som legat och lurat under ytan!

Det är viktigt att man inte tilltalar soffan! Den varken ser, hör eller hyser några dolda emotionella känslor. Den bara är! Dammsug den gärna i rotationsriktningen och glöm för allt i världen inte att kolla under.


Bord!
Betraktas i normalfallet som tämligen enkla att hantera under en städrunda. De praktiska benen, som håller bordsskivan ovan golvet, fungerar som distanser och medger att man kommer åt att köra dammsugarmunstycket under detsamma!

I nödfall kan man påkalla andras uppmärksamhet för att få hjälp att lyfta! Bord är normalt runda eller ovala. Finns även som fyrkantiga! Kallas dock fortfarande för bord!


Stolar/Fåtöljer!
Av dessa möbler finns det oftast fler. Kan uppträda i flock! Speciellt i köket. Det uppstår gärna ett viss tumult då man med en hand skall flytta stolar emedan den andra handen i vilsenhet virrar runt med dammsugarstången.

Fåtöljer sorterar under gruppen "tämligen jävliga" och kan vid ouppmärksamhet orsaka djupa spår i parkett, plånbok och självkänsla. I nämnd ordning! Iakttag stor försiktighet vid hanteringen.

Barn!
Ett ständigt irritationsmoment. Ligger ofta bakom den bisarra förödelse som förekommer i de flesta hem. Tillse att barnen håller sig på behörigt avstånd då lusten att läxa upp dem med dammsugarslangen annars kan bli både överväldigande och svårhanterlig.

Bättre då att lura iväg dem genom att utbrista: - Var det inte glassbilen som kom!, eller, - Tyckte jag såg en katt bli överkörd utanför!


Go´natt!