varför har man inte testat innan?!
varför är det inte så många andra som inte testat?!
det är skitsnyggt!

som ni kanske förstår gillar jag torvbotten i akvarium nu testade idag i mitt killiakvarium och det blev så bra!

jag ska satsa lite mer på detta karet nu så jag tänke att jag skulle göra det lite mer biotopaktigt. i mina killis biotop är det gyttja på botten. eftersom det inte är så praktiskt i ett akvarium så testade jag torv efter att ha läst lite om det. andra här på zoopet sa att det funkade bra så varför inte?
jag hade tänkt skaffa "trädgårdstorv". sånna block som man kan köpa på blommsteraffärer ni vet. jag hittade inga (kan bero på att det inte är sesång för att plantera ute ) så jag köpte FLUVAL:s filtertorv. dyr! 45 spänn för 75gramm! ett block på 5kg skule kostat mindre.
jaja, hursom så köpte jag två paket.

jag började med att koka det ena paketet (nja, kankse inte paketet men torven däri) det blev ganska mycket små partiklra i vattnet som jag fick ta bort sen men men. sen kokade jag det andra. denna gången tog jag bort så många små ljusbruna klumpar som möjligt. det var inte torvfibrer utan något annat. det gjorde stor skillnad för nu blev det inte så mycket skit i vattnet.
kokvattnet sparade jag i PET-flaskor så jag kan använda det till sura vattenbyten senare.

torven kokades av två anledningar.
* jag ville att den skulle sjunka så fort som möjligt.
* jag ville inte att torven som jag skulle ha på botten skulle släppa allt för mycket sura ämnen så jag fick en pH dropp i karet. nu kan jag ha torv på botten och kan kontrollera pH genom att ha torv i filtert som fixar ett lågt pH.

jag la i torven i karet. sen fixade jag två mindre rötter som jag band upp lite java urmbunke, anubiaser och en del javamossa på. blev riktigt nice!
några flytväxter och hornsärv på ytan och så var det klart!
synd att jag inte kan ta bilder just nu. kameran utlånad
får bli när jag får tillbaka den

min zebrasnäcka fick flytta till 60 karet för annars hade den nog dött av att det hade varit för surt.
räkorna och killisarna ser ut till att gilla sin nya miljö dock. räkorna vet jag inte om dom klarar sig. det är körsbärsräkor. hade jag stoppat ner dom i 60 karet hade dom blivit mat.

ja, detta blev ett ganska långt innlägg om "torv". inte det första man tänker att man ska skriva om
"hmm. idag ska jag blogga om torv"

jag tyckte det blev bra iallafall. nu är det upp till er andra att testa!

får se om det blir något mer innan jul. annars:
GodJul på er alla!