Det har nu gått ca 2 veckor sedan jag satte ned levande sten i mitt nya saltvattensakvarium och totalt ca 3 veckor sen det vattenfylldes.

Under denna tid så har jag också hunnit med att skaffa en skummare (AquaMedic Turboflotor Blue 1000). Tyvärr visade det sig dock vara något fel på själva pumpen till skummaren, så jag hade igång den i nästan en vecka innan jag lämnade in själva pumpen på reparation. Förhoppningsvis så löser det sig så de slipper skicka den på reparation utan bara kan skicka ut nya reservdelar till handlaren. Problemet var att pumpen inte gick igång av sig själv utan man fick peta igång den med en skruvmejsel. När den väl gick igång så har den snurrat i 5 dagar innan jag testade bryta strömmen och när jag då slog på den igen så startade den inte.

Akvariet står fortfarande med släckt belysning för att det inte skall bli alginvasion vid uppstarten, så belysningen tänds bara fram och tillbaka vid vissa fototillfällen. Jag har försökt ta ett foto på hela akvariet en gång per dag för att sedan ha möjlighet att gå tillbaka och kontrollera skillnaden. Så här 2 veckor efter uppstart så har det inte hänt så mycket, det jag noterat är att de röda kalkalgerna har bleknat något och jag tror det har dykt upp några kiselalger här och där. Troligen så kommer det att börja hända lite mer när jag väl tänder belysningen såsmåningom, men det är åtminstone en månad kvar tills det är dags för det.

Nu över till alla kryp jag utlovade bilder på i förra bloginlägget. Förutom den snigelformade masken och den små sjöstjärnorna och sniglarna jag nämnde i förra inlägget så har jag upptäckt en rörformad mask. Denna mask verkar enbart komma fram på kvällen och sträcker sig då ut från ett hål i en sten, när man lyser med ficklampa på den så drar den sig ganska snart tillbaka in i stenen.

Jag har också sett lite saker som jag är osäker på om det är djur eller växter, men jag tror det är djur av något slag. Dels så är det rör som sticker upp här och där i levande stenen, ur dessa verkar det då och då kastas ut små tunna genomskinliga trådar ut i vattnet som fångar upp saker som flyter omkring och sedan dras in till röret. Jag noterade också en kväll en orange liten blombladsliknande sak när jag kikade runt med ficklampan en kväll. Jag har dock bara sett den en gång men jag lyckades då ha kameran framme så det finns med ett foto på den i detta blogginlägg.

Sniglarna och sjöstjärnorna syns dagligen, det är bara att kika runt lite i akvariet så hittar man igen dem. Den stora snigeln roade sig ett tag med att under dagtid klättra upp och sätta sig ovanför vattnet ovanpå bakgrundskanten, sen åkte den ned i akvariet igen mot kvällen. Första gången jag såg det så trodde jag den hade klättrat upp och torkat ihop och dött eftersom skalet såg tämligen tort ut, men den hade klättrat ned i vattnet senare mot kvällen. Den snigelliknande masken har jag sett några gånger, men ganska skygg av sig.
Bifogade filer