Jag har under en längre tid till och från funderat på att starta upp ett saltvattensakvarium och bestämde mig för ca 1 månad sen och göra slag i saken.

Först var tanken att köpa ett Clown hotell som man kan läsa om både här på Zoopet i saltvattenssektionen och på Saltvattensguiden. Jag beslutade mig dock för att Clown hotellet var nog så litet och beställde istället ett Juwel Rio 125, d.v.s. 125 liter.

Onsdag innan skärtorsdag (19/3) fick jag akvariet och silikonerade då fast BTN slimline bakgrunder, på skärtorsdag (20/3) så skaffade jag en frigolitskiva (1 cm tjock) och silikonerade fast i botten för att minska risken att något skall hända när jag börjar lasta i levande sten.

Efter att silikonet torkat i 3 dygn så var det på påskdagen (23/3) dags för vattenfyllning. Jag fyllde på med iskallt kranvatten och satte på Juwel värmaren och den inbyggda pumpen och lät temeraturen stiga till ca 20grader innan jag satte i saltet och en Koralia 3 cirkulationspump.

På tisdag efter annandagpåsk (25/3) var det dags att lägg ned 10kg korallsand.

Slutligen igår (28/3) så var jag och inhandlade 15kg levande sten efter att akvariet stått i några dagar och blandat ut saltet ordentligt.

Så nu är det bara att sätta sig och vänta i två månader tills man får tända belysningen och börja sätta ned några fiskar, räkor och andra kryp. För att minska risken för algblommning så kommer jag nämligen inte att tända något ljus i början utan akvariet kommer att köras in utan belysning. Ljuset kommer bara att tändas under väldigt korta perioder för att klara av fotografering av karet under uppstartsperioden.

Det jag dock inte hade räknat med är hur intressant ett släckt akvarium kan vara. I ett vanligt sötvattensakvarium så är det ju liksom bara fiskar att titta på och de vet man att man satt ned och oftast är de inte så intressanta med släckt belysning, givetvis med undantag från en del nattaktiva malar. Det man möjligtvis kan hitta är sniglar i samband med att man sätter ned nya växter, men de kan fort ändras till en plåga när de börjar föröka sig. I saltvatten är det dock en helt annan historia, i alla fall för en nybliven saltvattensakvarist. Varje gång man sitter och tittar runt i akvariet, i alla fall nu från början, hittar man såsmåningom något nytt kryp. Anledningen är givetvis levande stenen som man sätter ned som innehåller olika kryp av diverse olika slag.

Nu är det inte ens ett dygn sen jag satte ned levande stenen, så det kan givetvis bli mindre spännande på lite längre sikt, men just nu är det hur intressant som helst. Direkt när jag satte ned levande stenen upptäckte jag en snäcka/snigel som var kanske 2cm i diameter och en mer avlång mask/snigel liknande varelse som var kanske 5cm lång och såg ut som en snigel men rörde sig relativt snabbt.
Någon timme senare dök det upp några små sjöstjärnor i varierande färgen på kanske 3-5mm i diameter och två små snäckor/sniglar som var kanske 4-5mm stora.

Allt detta fortfarande med släckt belysning, så jag kan bara börja anda hur intressant det kommer att bli när man väl törs börja ha belysningen tänd också.

Återkommer med foton på krypen i ett kommande inlägg.
Bifogade filer