Sturm som biprodukt till moinaodlingen? Ja kanske inte helt riktigt men jag använder jästlösningen som jag matar moinan med till att producera lite sturm-vin eftersom det är säsong för detta just nu. Med ”sturm” menar man i Österrike vin under jäsning – bubblande, grumligt och något sött som man kan avsmaka under hösten. Jag tar en tsk av den jästlösning jag matar moinan med och en liter röd vindruvsjuice (cirka 15 kr) i en 1-liters Paul Masson-karaff och försluter med 6 cm gummihätta och jäsrör. Vid cirka 23 grader kan man dekantera sturmen efter ung 5 dagar - motsvarande en bubbla per ung en halvminut. Vinet blir givetvis starkare men surare om man dröjer längre, men det kan då avhjälpas med 1 tsk canderel (eller socker) per fyllt glas vin. Det är inte mycket jäst som behövs. Jag uppskattar det till cirka ¼ gram jäst. Under hösten brukar jag längta efter sturm och appfelstrudel. Så just nu bearbetar jag min fru med önskningar om dinkel- appfelstrudel (utan socker givetvis men väl med sötningsmedel och mycket kanel) men det får bli efter hennes ”fundraising-event” för de filippinska tyfonoffren nästa helg.

Så några noteringar om mina killis. För två veckor sedan fick jag mina första ägg från foerschin generation VIII. I helgen kunde jag skörda ägg från palmquisti också generation VIII och en ny grupp rachovii. Således sex arter i lek och därmed är läget återställt eller till och med bättre än innan sommarsemestern . I helgen dessutom en ny lekgrupp av whitei till lek. Nästa helg kan det bli dags för detta för en grupp guentheri och Pterolebias longipinnis. Longipinnisen har jag ju raderat från min artlista men blir det nya ägg måste man väl sätta upp den igen.