Jag har svårt att tro på den själv även om jag nu tittat flera gånger i den aktuella burken för att säkerställa att jag verkligen sett rätt. Det rör sej om den rachoviiburk som jag rapporterat om ett par gånger. Först såg alla ut som honor även om det var tid för utfärgning men de fick en torvbytta ändå. En vecka senare såg de flesta ut som hannar - dock blekare än förväntat. En idag förnyad granskning visar tre klara rachoviihannar, en nothohona och en longipinnis! Den saknade sjätte fisken var förmodligen den som hamnade i moinakulturen (se 23 sep). Men var kom då longipinnisen ifrån egentligen? ”Sticky fingers” vid äggletningen tror jag inte på i det här fallet eftersom longipinnisäggen är ganska stora men svåra att leta upp. Jag återanvänder torven men kokar den 5 min i mikrovågsugnen så det vore otroligt om killiägg skulle kunna överleva detta. Jag återanvänder plastpåsarna som jag packar torven i men de ligger månader tomma och öppnade innan de används på nytt så det vore otroligt om killiägg skulle kunna överleva även detta. Troligast blir nog att ett fullt utvecklat ägg eller nykläckt yngel från de gamla torvarna som jag kläckte slut i augusti via en håv på något sätt hamnat i rachoviikläckningen. Men det kläcktes ju inte enda yngel av longipinnis då vad jag kunde se. Så hur man än vänder på det är det just en otrolig historia. Jag har kläckt longipinnis för två veckor sedan men dom är ju långt mindre i storlek. I alla fall hittade jag ägg i burken men longipinnisen bör avlägsnas eftersom den kan ta för sej av rachoviiäggen. Även första äggen upphämtade hos cardinalisen idag.

Mer om ”sticky fingers” och hämmad utfärgning. Jag fick för en sådär fyra år sedan med en snygg Kap Lopez-hanne ur en torv menat att innehålla Fundulopanchax nigerianus "Makurdi". Intressant nog hämmade den enstaka hannen utfärgningen för makurdin. Fenomenet med hämmad utfärgning såg jag också en guentheriihanne färgade ut först i en kull orthonotus förra året så man skulle kanse gissa att longipinnisen är en hanne. Det är svårt att se könen i den här storleken på longipinnis.

Och slutligen måste man även hålla med de biologer som hävdar att så fort en fiskstam hamnat i akvariet bör det egentligen räknas som Aquarium Strain och inget annat.