Bäst att göra en del minnesnoteringar om vad som händer med artemian, moinan, triopsen och en ny kull thai fairy shrimps.

Om artemian. Torrt och varmt har det varit så densiteten på artemiasalinerna uppskattar jag nu till 1,035 och det är ju saltare än havet det. Algblomningen har gett sej i en av baljorna så jag pytsade i 2 dl växtnäring i denna. Provhåvningar har bara gett sparsamma resultat så därför testar jag nu att hälla i 5 ml artemiaägg i en annan. Tidigare har jag kläckt inomhus och sedan seedat.

Thai fairy shrimps. Jag köpte ju lite ägg för tre år sedan och kollade nu om det fortfarande går att kläcka av dem. Det gjorde det visst. Mycket små är dom som nauplier men dom växer ganska fort. Jag matar med jästlösning och for väl fortsätta med det eftersom mitt tilltänkta grönvatten visade sej vara alltför salt, med ett TDS-värde på 1330 ppm, vilket inte dessa små räkdjur tålde.

Moinan tål ju däremot den salthalten väl så gör jag några tester. En portion moina inomhus med grönvatten från utomhusbaljan. En portion ”babymoina” fick grönvatten i en annan balja. Och eftersom jag varken såg till vattenskalbaggar eller mygglarver i själva grönvattensbaljan prövar jag på nytt att seeda moina i densamma. För några år sedan slutade ett liknande försök med att allt tydligen blev mat till vattenskalbaggarna och deras larver. Av moinavattnet satte jag en 16-litersbalja på nytt i verandan som seedades med grönvatten och 1 dl växtnäring därtill. En del salt kommer ju från grönvattnet men det mesta troligen från växtnäringen. Över 1000 ppm blev det även här. Således tyvärr ej användbart för thai fairy shrimps.

Triops. Det har varit svårt att dra upp könsmogna triops på den senaste tiden. Men igår hade jag tre igång. Idag på morgonen bara två. Den som dog blev uppäten över natten av sin syster. Inte ett spår kvar av den döda triopsen. Jag har också en handfull pigga mindre triops på gång som kommer från ägg som jag pytsade i den 1/7. Det är just strax innan en vecka som jag haft massdöd de senaste månaderna så det är nervöst varje gång jag kollar upp den kullen.