När en balja på bakgården innehåller rikligt med levande röda mygglarver så måste man ju bara pröva. Och jaktinstinkten fullkomligt exploderade hos mina Megalebiasyngel. Mycket mer lockande än annat foder jag gett dom, t ex mindre fiskyngel, svarta mygglarver, grindalsmask och moina. När en röd mygglarv dansar förbi är det "food frenzy time". När jag pytsar i levande fullvuxna artemia blev reaktionen dock oftast - är jag attackerad??? Till slut blev de flesta artemiorna dock uppätna möjligen strax innan de dog pga den låga salthalten...
Men jag tar det försiktigt - allergirisken är betydande. Även publicerat under foder i Zoopet för vidare diskussion men hör definitivt också till mina bloganteckningar.
"Chironomus är ett släkte i familjen fjädermyggor. De är till utseendet ganska lika stickmyggor och ses liksom sådana ofta dansande i stora skaror i närheten av vattensamlingar, men suger till skillnad från dessa inte blod.
Larverna lever i vatten, till och med i havsvatten, och har mer än stickmyggolarverna anpassat sig för ett sådant levnadssätt, då de har ett föga utvecklad eller förkrympt trakésystem, samt inte behöver komma upp till vattenytan för att hämta luft. I bottenslammet bygger de rör och gångar att vistas i. I öppet vatten simmar de med slingrande rörelser.
Till färgen är några röda på grund av hemoglobin, som gör att larverna kan ta upp syre löst i vattnet och magasinera det, och därför vistas till och med på stora djup: ända ned till 300 meter under vattenytan. Hos andraarter saknas emellertid hemoglobin, och då har larverna mera utvecklade andrör och lever i grundare vatten. Till de med röda larver utrustade arterna hör bland annat arten Chironomus plumosus. Dess flygtid infaller under våren och sommarens början.
Hos arter i detta släkte har man funnit en könlös fortplantning redan under puppstadiet: vårgenerationens puppor lägger kort före sin kläckning ägg inneslutna i ett geléaktigt hölje, som utvecklas partenogenetiskt till nya larver. Höstgenerationens fortplantning hos samma arter uppges däremot försiggå på vanligt sätt.
Släktet förekommer i Sverige med ett hundratal arter."
Tagit texten från
Men jag får säga att det är spännand att du lyckats med att fått dem att kläck i en balja i trädgården=)