Blev mer och mer fundersam över hastatus'arna. De simmade inte runt, de knappt åt, de var rädda, de var magra, flera av dem kliade sig, och sen hade vi som sagt en med svåra spasmer.

Det kändes inte rätt, nåt var fel med dem. Jag försökte ta macro-foto för att se om de hade hudparasiter, t.ex. Costia, men de var för skygga för att få tillräckligt detaljerade foton för att kunna se eventuella hudparasiter.

Så för en timme sen doserade jag akvariet till 25 ppm formalin. Det är min standardbehandling mot parasitiska ciliater på hud och gälar (vitaprick, costia, chilodonella). Det dödar tyvärr också snäckor (det är väl uppemot 100 röda posthorn i det karet) och sänker tillfälligt filterbakterierna, så nu gäller det att hålla koll på vattnet.

Det är för tidigt att säga att det verkligen skett nån förbättring av deras beteende, men det ser rätt lovande ut.

EDIT: Nu är det kväll, och jag tycker nog de blivit mycket aktivare. Jag har inte sett någon klia sig sen jag doserade formalin. De äter väldigt bra nu också, och är inte särskilt rädda - jag lyckades ta foto på några.

Klicka på bilden för större version

Namn: hastatus_15mm.jpg
Visningar: 1
Storlek: 50,5 KB
ID: 2344018

Hastatusen på bilden är cirka 15 mm, ungefär så stor som en Enders Guppy-hane. Jag ser inga säkra parasiter på nån av dem, men på buken och "nacken" sitter på flera liksom halvmillimetern långa "piggar". Det skulle kunna vara parasitiska plattmaskar, Gyrodactylus. Eller bara skräp.
Är det gyrodactylus borde formalinet hjälpa.

Alla har konstig form på stjärtfenan, den verkar förkrympt. Inavelsdefekt, kanske, eller de kan ha gått med fiskar som bitit på deras fenor.