Akvariet där jag hade Pseudocrenilabrus-ynglen har stått tomt ett tag, och nyss slog det mig att jag kunde försöka få lek på mina Nimba-barber (Barbus pobeguini) i det.

Jag har försökt med lekakvarier förut och det har alltid resulterat i skräckslagna fiskar som inte varit ett dugg sugna på att leka, men försöka kan man ju alltid - jag har sett dem leka i stora akvariet, men där blir förstås ägg och yngel uppätna.

Sagt å gjort, gjorde ett vattenbyte med svalt vatten i lilla yngelkaret, sänkte pH med buffert, och flyttade över en stor hona och en hane av Nimba-barberna.

De har nu varit där i två timmar, och jag kan inte helt säkert säg att de lekt, men hanen har jagat honan och jag såg dem darra över en algruska.

Ska ta en närmare titt med ficklampa imorgon få se om jag ser några ägg.

---

Andra dagen var ordningen återställd, och allt var som det "ska" vara i ett lekakvarium: bägge barberna var på gränsen till att dö av skräck, inkilade i ett hörn bakom en pump. Hela dagen. Det blir alltid så här. Jag vete f-n hur folk gör när de leker av barber och tetror i lekakvarier, varenda gång jag försökt får jag bara skräckslagna fiskar i ett hörn.

Nå, med lite tur la de ägg första kvällen, vi får väl se om det dyker upp några yngel.