Nu har jag nästan avslutat alla kar. Kvar är 30-liters med Danionella dracula och mina sista Sawbwa, det går ju att bära med innehåll och allt, allt annat är sålt/avlivat/bortskänkt/kastat.
Jag har lite lösa funderingar kring ett kallvattenskar med svenska fiskar efter flytten. Får väl ser hur det blir med det.
I övrigt är det rätt mycket stiltje just nu. Hittade i och för sig en intressant artikel om att reducera nitrat i jord med hjälp av socker, tänkte använda det i min restaurering av en slåtteräng ute vid sommarstugan.
Midsommarblomster och hundkäx dominerar just nu, men det är också gott om teveronika, humleblomster, och smörblomma (vet inte vilken art).
Ser nu på foton att det är mycket mer midsommarblomster än det var förra året, den verkar ha ökat nästan lika kraftigt som ängsviolen, och klart färre hundkäx. När vi köpte tomten 2007 var det här alltså ett hav av älggräs och lövsly - förändringen går mycket snabbare än jag trodde. Men det är fortfarande övergött.
Länk till artikeln om att reducera nitrat med kolkälla:
Vetenskaplig artikel:
Japp, jag var själv med och startade debatten om socker & nitrat en gång i tiden.
Tyvärr går inte artikeln in på mekanismen. Nitraten försvinner, men vart? Denitrifieras den och avgår till atmosfären, eller inkorporeras den bara i en större bakteriebiomassa och frisläpps igen när sockret tar slut?
Det finns andra studier där man använt kolkällor som etanol, metanol, melass, och sågspån för att reducera nitrat i avloppsvatten eller rötslam, och då sker det via denitrifiering, men det är förstås inte alls säkert samma mekanism är i farten i akvarier eller i mark.
MVH Lasse