Inga direkta nyheter på akvariefronten, så istället kommer en kort uppdatering om mitt försök att restaurera en äng vid vår sommarstuga.

Här i Täby har vi hitintills varit rätt förskonade från snö, men i Smara, bara 7 mil norr om Stockholm, har det legat snö sen i november. Ett tag var snödjupet över halvmetern, men nu har det mesta tinat bort. Tillsammans med högt grundvatten efter den extremt regniga sommaren 2008 har det gett till resultat att sjön Såttern stigit med flera meter, och svämmat över vägar och lågt liggande tomter. Grusvägen vid vår stuga har skurits av efter att ett dike svämmat över och spolat bort ett stycke av vägen. Normalt sett ligger vår tomt 3-400 meter från sjön och minst två meter över ytan, men just nu är det sjövatten, sisådär en decimeter djupt, över bitar av ängen. Det är is på, nästan så tjock att det går att gå på den, men inte riktigt.

Vårt hus står högt, så det löper ingen risk, men jag vet inte vad det här innebär för ängen. Det är nog inte bra för fröerna jag sådde, och ängen översvämmas säkert inte normala vintrar, men med lite tur har jag blivit av med en del sorkar!