Mitt akvarierum just nu låter ungefär som... Tja, en dåligt ljudisolerad bil som åker på grusväg med en trasig TV.

Grejen är att min dator står i akvarierummet, och den lilla usla 1" fläkten på moderkortet håller på att skära. Den ylar så det skär i tänderna - ett konstant pip på kanske tio-tolv kiloHertz, ungefär som pipet från en TV men mycket, mycket, mycket, högre. Att fläkten skär leder till att datorn överhettas, så jag har fått ta av kåpan och ställt en stor surrande kontorsfläkt som blåser på moderkortet. Plus att det finns tre fläktar till i datorn, varav ingen är ljudlös.

Samtidigt har alla mina försök att täta ytterfiltret bara lyckats delvis - den "tappar inte sugen" längre, men suger fortfarande in luft, så var femte sekund cirka börjar den hacka och smälla när det kommer en stor bubbla in i pumphuset.

Den sammanlagda ljudnivån är sån att både jag och min flickvän måste använda öronproppar. Gör man inte det ringer det i öronen efter att man går ut ur rummet. På allvar.

Jag vet inte riktigt hur jag skall göra med datorn. Lämnar jag den på service kostar det över tusen bagis, men jag kan inte byta fläkten själv pga att Microstar har tyckt det var en bra idé att limma fast skiten.
Att byta hela moderkortet är en lösning, men AMD - som har tillverkat min processor - byter sockel på sina processorer en-två gånger om år för att man inte skall kunna uppgradera, så det är antagligen hopplöst att hitta ett moderkort med "socket 939" lokalt, och att beställa från nätet tar över en vecka.


Ytterfiltret är ännu värre. Det går uppenbarligen inte att få tätt. Jag har provat cling-wrap plast, plastpåse med gummiband, tejp, vaselin, och nu senast så silikonade jag fast locket på luftningsventilen (det är där jag tror det sugs in luft) men det hjälpte alltså inte. Lyser jag med ficklampa på insugsslangen ser jag fortfarande pärlbandet med luftbubblor.

Filtret som sådant är fortfarande OK, så det suger att behöva byta hela filtret pga en läckande luftningsventil.