Jag tog fram håven och stora saxen för att avliva Astatotilapia-hanen idag... och ångrade mig. Han är ju en hårding, nog skulle han själv ta chansen, och hellre stå ut med obehaget att bli tvångsmatad framför en snabb död?

Så jag tog fram en 2mm tjock slang, en tunn spruta, och mortlade fiskfoder som jag sen blandade med lite yoghurt (önskar jag haft sån där bakterie-fil, dofilus el dyl) och en liten gnutta axilur. Satte fast slangen på sprutan, sög upp 1 ml av "fodervällingen", smorde slangen med smör - och tvångsmatade honom.

Det gick mycket bättre än väntat. Han är mycket dålig nu, för svag för att sprattla, och slangen gick in mycket lätt. Hela proceduren från håvning till att han var tillbaks i akvariet var över på mindre än en minut.

Om han fortfarande lever imorgon får han en dos till.

Frågan jag ställer mig är om han har någon chans, eller om jag bara drar ut på det oundvikliga. Jag vet inte, men misstänker att han inte är räddningsbar, och att jag alltså bara plågar honom i onödan. Men, som sagt, jag vet inte, och om det finns en chans bör jag väl ta den?
Några dagar kan jag väl ge honom.