1) Räk-övervintrings-försök pågår!
Jag plockade ut Körsbärsräkor när jag släppte ned "taeniatus"-paletterna i mitt 90-liter, för att ha en grupp kvar när paletterna ätit upp hela huvudpopulationen, och hade dem i en flaj-box på balkongen (enda stället där det finns plats). I den allmänna förvirring som pågår blev de bortglömda där tills igår. Temperaturen i vattnet har varit nere i 6 grader (har en mini-max termometer), och räkorna mår tack bra, fast rör sig långsammare än vanligt.

Då insåg jag att eventuellt har jag hittat en till intressant art för den trädgårdsdamm jag tänker bygga nästa sommar, så flaj-backen får stå kvar på balkongen över vintern. Balkongen är nätt och jämnt frostfri, så temperaturen i boxen kommer att ligga stadigt kring 4 grader. Överlever räkorna det har de bra odds att övervintra i en trädgårdsdamm.

En trädgårdsdamm med Apistogramma borelli, Dvärgkardinaler, och Körsbärsräkor - lite coolare än en damm med koi!


2) Anser att om det alls går att bota Astatotilapia nubila hanen, så bör två AquaFuran kurer, en Axilur-kur och en Octozin-kur ha gjort det.

Han äter fortfarande inte, men jag misstänker att nu äter han inte för att han mår illa, och han mår illa för att han inte äter - för eventuella parasiter måste vara döda nu.

Tänker göra så att jag flyttar honom ur 30-liters karantänkaret och släpper ned honom i stora akvariet, så får han mer utrymme och gömställen, och kanske blir mindre rädd & mer benägen att äta?

Värt ett försök. Går det så går det.

Honan - om det nu är en hona - får gå kvar i karantänskaret tills vidare. Hon är frisk och äter, men hanen är övertänd och jagar henne så fort han ser henne, så det kan nog vara läge att hålla dem separerade tills vidare. Förutsatt att det alls går att rädda hanen, alltså.

Om honan skulle vara en outfärgad subdominant hane så torde den färga ut när den får gå ensam, och det vore ju också bra att få klarhet i. Win-win.