Mina två Apareiodon-tetror var bland de fiskar som tog sig bakom bakgrunden nyligen. En av dem skadade nosen i pet-flaskan. Idag ser jag att det har blivit Columnaris-infektion i såret.

SKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIT!

Bakterierna har antagligen funnits i karet permanent sen jag hade ett utbrott av Columnaris för två? år sedan, och nu fick de alltså chans att angripa.

Jag har inget antibiotika hemma, men jag har doserat fyra milliliter 37% formalin till karet, till en slutkoncentration på 25 promille. Jag kommer att upprepa efter 48 timmar, sen får jag se. Behandlingen kommer att reducera bakteriehalterna i vattnet med >90%... och döda alla mina snäckor. Jag har Theodoxus-snäckor som är tre år och har vuxit så de är större än nånsin deras vilda släktingar blir... men nu kommer de att stryka med.

Jag har ytterfiltret stängt just nu. Formalin bryts snabbt ned, så om filtret är avstängt nån timme så kanske filterbakterierna skonas i alla fall lite.

Columnaris-infektionen är ju väldigt ny och verkar vara på utsidan av kroppen, så med lite tur tar bakterierna så mycket stryk av formalinet att fiskarnas eget immunförsvar sen kan slå ut dem.

Eventuellt slänger jag i en "hemma-oxydator" efter formalindos två - oxydatorn bryter både ned ev. kvarvarande formalin och är själv bakteriedödande. Och snäckdödande.

Genom att på detta vis höja syrehalt och reducera bakteriehalt hoppas jag både stoppa smittan och kanske ge förutsättning för återhämtning.

Jag kommer också att hålla metallhaliden stängd och fönstret öppet (för att kyla akvariet - columnaris gillar tydligen värme), samt tillsätta en rejäl dos salt. Inte för att jag vet om salt har någon som helst effekt på columnaris, men det torde inte skada. Växterna dör förstås av det men jag har inte så många i alla fall.


Det är så jävla typiskt, columnaris i karet bara nån dag efter att jag återigen köpt dyr fisk.