Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Positivlista i Holland

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Positivlista i Holland

  Såg just detta i OFI:s nyhetsbrev.

  DUTCH POSITIVE LIST FOR MAMMALS
  In the Netherlands apositive list for mammals to be kept as pets has been published. It is a shortlist of only 6 species of mammals. Furthermore, there are some 18 species thatcan be kept as production animals. Another group of 33 species will be allowedunder conditions. Conditions to be determined. It is no longer allowed to keepany other mammal as a pet. At the end of next year our ministry aims to providea positive list for reptiles and amphibians, and for birds. With the presentmethod, this could be the end of the hobby for many. Ornamental fish areforeseen to be the next after these groups. The Dutch pet-trade associationDibevo works, together with the hobby, to prevent that this process willproceed.
  Mycket illavarslande
  Akvaristiska hälsningar
  Kjell
  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

  #2
  Kjell,

  Om nu detta även i framöver kommer omfatta vår hobby, kommer då Nederländerna lobba för dessa regler på EU nivå? En tanke jag får är att alla intresseorganisationer som är emot hållning av djur kommer få ett uppsving då detta kommer skapa medieutrymme och vind i seglen. Tyvärr är det enkelt för dessa grupper att nå fram med sina budskap då det finns rötägg inom både hus och bruksdjursbranchen, och deras inhumana affärsmetoder, djurhållning och syn på djur får stort genomslag i media.

  Hur kan vi entusiaster mobilisera oss i tider som dessa? På nationell och EU nivå införa certifiering för både handlare och oss innehavare för att på det sättet visa vår seriositet? Vi behöver alla tänka till hur vi kan hjälpa.

  Hur stort är problemet för branschen i Sverige när det oseriösa affärer, importörer och odlare?

  EK
  Vardagsrum akvariet - Malawi
  Projekt; Ny generation - SA

  Kommentera


   #3
   Det finns en dom från EG-domstolen om just det där med hur man får förbjuda hållning av däggdjur. Det är mycket tveksamt om man kan göra så här utifrån den domen. Å andra sidan, vi struntar i det där så varför skulle inte Holländarna också kunna göra det?

   Positivlistor är negativt, det kommer att döda större delen av djurhobbyn på sikt.
   Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

   Kommentera


    #4
    Vad som kommer att hända här är alltid svårt att sia om. Kanske kommer detta till hela EU, kanske kommer det hit - det är omöjligt att veta.
    Oavsett vilket risken finns och branschen är mycket utsatt av flera anledningar som att den är liten (dvs ekonomiskt svag) men även för att hobbyorgansiationerna i Sverige (och även i de flesta andra europeiska länderna) är dåligt organiserade.

    Som Bygert skriver - positivlistor i sig är oerhört negativt för hobbyn
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentera


     #5
     Jag tror också att hela saken är ett feltänk. Jag har ju sett en del gravt vanskötta djur och det handlar nästan alltid om vanliga och billiga djur, guldfiskar, marsvin, katter... De som har ovanliga och dyrare djur tenderar mer att skaffa sig kunskap och ta väl hand om dem. Problemen finns snarare med det vanliga, jag ser det som en myt att det skulle finnas stora problem med ovanliga arter. Det är ju också så att slår man ut den mer ovanliga djurhållningen så tappar man kompetens, vilka ska då hjälpa de som håller guldfiskar osv med råd?
     Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

     Kommentera


      #6
      Det handlar om att man vill döda hobbyn. All hållning av djur utom katt & hund anses på väldigt luddiga grunder som nåt slags kombination mellan lyx och djurplågeri (och katt & hund undantas för att djurskyddsorganisationerna på ännu luddigare grunder fått för sig att de är genetiskt annorlunda än andra djur).

      Det finns egentligen ingen grund annat än en vag vilja att "göra något" för att skydda djur.

      Det är ett feltänk, ja. Man gör inte djuren någon tjänst när man hindrar människor från att lära känna dem. Jag vet inte vad man tror att man ska uppnå, men vad man faktiskt uppnår är en befolkning som är ännu mer avskärmad från naturen, en befolkning som växlar mellan att vara rädd för allt i naturen och tro att djur är som i tecknade Disneyfilmer.

      Trenden är väldigt genomgående i samhället. Just nu håller världen på att enas om en konvention vars huvudsakliga funktion är att göra det i stort sett omöjligt att bedriva icke-kommersiell forskning på biodiversitet (t.ex. beskriva nya arter).
      Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

      Kommentera

      Sparar...
      X