Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Äppelsnäckor fortfarande förbjudna?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Äppelsnäckor fortfarande förbjudna?

  Hej! Tänkte bara höra om Äppelsnäckor fortfarande är olagliga att ha. Sökte men hittade bara inlägg från senast 2015.

  #2
  Ja
  Akvaristiska hälsningar
  Kjell
  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

  Kommentera


   #3
   Nu är det för all del väldigt många som fortfarande har dem, jag hade i många år och det finns gott om folk som struntar i förbudet. (Dock behöver man inte avliva de man äger - men de får inte säljas och köpas lagligt).
   Dock var jag petig med att alltid torka all materia från det karet och kasta i soporna istället för att spola ner som jag gör med annat smått. Vilket dock är fullständigt onödigt om man ska vara krass - då den specifika arten inte kan överleva i svensk natur. Förbudet är baserat på att en släkting är en invasiv art som ställer till med förödelse i ekosystem i varmare europeisk natur. Och för att det är EU-regler, appliceras de på samtliga medlemsländer.

   Jag har haft invasiva växter också - vattenhyacint - men DEN kan å andra sidan klara sig i Sverige så den var jag extremt petig med att aldrig någonsin låta ha möjligheten att "rymma".

   Vill du vara laglydig - håll dig ifrån äpplen och kör på andra vackra snäckor. (Dock hittar du inget i de iögonfallande färgerna... Men det finns annat stort om det är storlek du är ute efter).

   Kommentera


    #4
    Vattenhyacint dör vid temperaturer under +5 grader. Den har inte en chans i Sverige, utan överlever endast i sydligaste europa.
    Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

    Kommentera


     #5
     Ursprungligen postat av Azur Visa inlägg
     Vattenhyacint dör vid temperaturer under +5 grader. Den har inte en chans i Sverige, utan överlever endast i sydligaste europa.
     Jaså? Okej, jag har ingen aning, det var vad jag blev tillsagd att göra av personen jag fick dem av. (Som var biolog. Så jag antog att hen har koll... Hen kanske bara tog det säkra före det osäkra. Vilket jag alltid också gör).

     Men jag skulle nog vilja påstå att dess enorma förökningshastighet är något att ta med i beräkningen. Den skulle kunna störa känslig ekobalans på väldigt kort tid - på en enda sommar skulle den kunna ställa till med rejäla skador om den kommer ut i en liten vattenmassa. Och om skadorna är allvarliga är de möjligen irreparabla - även om boven stryker med i slutänden. Om du haft den, antar jag att du vet hur extremt fort den växer. Min växte så att det knakade t.o.m. i dåligt ljus och utan näringstillskott annat än karets avfall. Jag har sett hos andra hur den beter sig när den får bra förutsättningar... :S Och när jag sett på plats vad den ställt till med i östafrika var det så vansinnigt att man knappt kunde tro att det var sant. Vackra är de men jag skulle inte ha något jätteintresse av att ha dem numera, oavsett, eftersom de inte passar mitt kar.

     Kommentera


      #6
      Hur snabbt de än växer hinner de inte orsaka nån skada under en kort svensk sommar.
      Vattenhyacint är precis som äppelsnäcka ett problem för ett par floder i södra Spanien, Italien och Grekland.

      Jag skulle gärna testa att odla dem i kruka. Jag har sett dem växa emerst i sydostasien, hade ingen aning att de ens kunde växa så, men det kan de.
      Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

      Kommentera


       #7
       Ursprungligen postat av Azur Visa inlägg
       Hur snabbt de än växer hinner de inte orsaka nån skada under en kort svensk sommar.
       Vattenhyacint är precis som äppelsnäcka ett problem för ett par floder i södra Spanien, Italien och Grekland.

       Jag skulle gärna testa att odla dem i kruka. Jag har sett dem växa emerst i sydostasien, hade ingen aning att de ens kunde växa så, men det kan de.
       Det vet jag inte riktigt om jag skulle hålla med om, det beror ju helt på hur pass litet och känsligt ekosystemet de kommer ut i, är. De skulle utan problem kunna ta över en damm (naturlig sådan) på väldigt, väldigt kort tid. De ligger ju inte långt efter andmat i förökningstakt... Teoretiskt sett, om inga extrema förhållanden skulle påverka tillväxttakten, skulle en enda vattenhyacint sprida sig så fort att den säkert skulle kunna täcka ett område i storlek med en fotbollsplan eller mer - på en enda sommar. En till två och två till fyra-fem och de nedersta stegen går ju sakta och fint. Men när du börjar komma upp i 30 st som bildar nya, och 60, och 90 - så går det fort. Och de är ju relativt stora. Och när det väl skett kan de ha allvarligt ha decimerat eller t.o.m. utrotat arter från den vattenmassan då de bildar så kompakta täcken att de hindrar det normala livet. För "färska" små individer av både växter och djur kan det innebära skillnaden på liv och död när vattenhyacinten slukar allt de hade behövt.

       Men jaja - risken att det skulle komma ut i små, känsliga vattensamlingar är ju extremt liten såvida ingen skulle få för sig att medvetet plantera ut dem där. Men jag är öht strikt emot all utplantering av grejer (medveten sådan - men även slarv) och det kan bara gå åt pepparn - vilket bevisas gång på gång. Mitt favoritdjur i hela världen, Axolotl, är utrotningshotade - men jag skulle vilja påstå utrotade, bara att det inte kan officiellt klassas så än - i det vilda (jag har inte kollat upp saken på sistone men såvitt jag vet har man inte hittat en enda vild sedan 2014-2015, något sådant) tack vare en hel del olika orsaker men till stor del på grund av introducerad fisk. Delar av svensk flora är hotade pga invasiva växtarter, fler och fler djurarter trängs ut och jag har sett gräsliga exempel på hur illa det kan gå när människor får smarta idéer, som t.ex. just Victoriasjön med dess gravt rubbade balans till följd av olika introducerade arter som t.ex. nilabborre. (Eller vattenhyacint).
       (Rätt god firre men alla munnar i hela Afrika hade inte kunnat äta upp dem i takten de förökar sig...)
       Så att hantera invasiva arter försiktigt är lika mycket en principsak som en försiktighetsåtgärd. Dessutom vet man inte heller vad framtiden bär med sig. Arter anpassar sig och klimatet förändras. (På tok för snabbt, också). Och ibland inträffar freaky kedjor av händelser som möjliggör saker som inte borde ha hänt.


       Men så länge man är ansvarsfull om man tänker ha saker som ens potentiellt kunde tänkas ha minsta risk att påverka annat negativt - som jag ser det är det exakt samma sak som att ha giftiga husdjur bakom lås och bom eller att ha kontroll på sin hund, vare sig den är bitbenägen eller ej - så har jag personligen inga problem med att folk har sådant hemma och skulle inte dra mig för det själv heller. Förbudet efterlevs ju för övrigt knappast... Vare sig för vattenhyacinter eller äppelsnäckor. Vill folk skaffa så kan de fixa det på fem minuter... Och vissa har ingen aning om att de ens är förbjudna. Arten kom på tal nyligen med bekanta till min mamma då de pratade om sin damm och de hade aldrig ens hört talas om det.

       Jag visste inte att de kunde växa så men det borde ju se ganska intressant ut. Då hade jag absolut kunnat tänka mig att ha. De är väldigt vackra.
       Jag googlade för att se och jag hittade ett fåtal bilder där de har i kruka.       Kommentera

       Sparar...
       X