grått öga på teleskop- vad ska jag göra?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kramfors
    • January 2003
    • 7265

    #16
    Ja, jag hoppas din fisk blir bra och du sköter ditt akvarie trots att det är jobbigt, har du inte så du kan tömma och fylla med en slang.
    Det tar mig ca 2 timmar varje dag att sköta mina fiskar, men det måste göras fast det är annat som jag inte hinner göra.
    Läs på lite om salt i akvarie vattnet, du som är ung kan väl engelska och det finns många utlänska sidor där det står om akvarie skötsel,
    cri har skrivit om många läsvärda länkar.

    I Kramfors är det ljust och vackert
    http://www.kramforskoi.com/

    Kommentar

    • cri
      • September 2002
      • 700

      #17
      Hej,
      Här är en sida som innehåller info om salt.

      http://users.megapathdsl.net/~solo/puregold/disease/treatment/trtmnt.htm#salt

      Salt bad bör inte göras längre än i 5min och som kramfors skriver, eller tills de lägger sig på sidan. Lägger de sig på sidan ska de tas upp omedelbart!

      Om vatten byten och hur ofta, etc.
      http://members.aol.com/sirchin/goldfish.htm
      http://www.megapathdsl.net/~solo/puregold/care/care1.htm#essentials

      Mvh,
      cri
      Mvh, cri

      Kommentar

      • Tant Nancy
        • April 2002
        • 5407

        #18
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Ja , jag vet inte om jag hjälper Pumpan med det här inlägget, men mitt råd är med de problem som Pumpan och många andra har, är börja med en annan hobby.

        <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Det är klart att du inte ska sluta med din hobby Pumpan!!! Det är ju ni ungdomar som är er generations blivande erfarna akvarister, ni som ska hjälpa alla villrådiga nybörjare när vi gamlingar inte orkar längre!!! Jag brukar inte lägga mig i vad andra säger, men Kramfors råd till dem som har nybörjarproblem, nämligen att byta hobby, är ju helt befängd!!! Skulle vilja veta varför du själv inte bytt hobby isåfall, för jag tror inte en sekund på att du aldrig haft problem med fiskarna, annars skulle du väl knappast behöva "skrämma liv" i dem då och då.
        Hur som helst... om vi återgår till Pumpans akvarieproblem nu då, som vi måste hjälpa till att lösa...
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> visserlingen har jag varit lat med att byta vatten i 222 liter, det erkänner jag. men jag har alltid bytt vatten minst varannan vecka. det är inte lätt att vara ensam och kånka runt på 2 10 liters hinkar fram och tillbaka ett tag. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
        Jag har pysslat med akvarier i snart 10 år (så jag ingår inte i gruppen jätteerfarna) och ända fram till nu, när jag skaffade diskusar, har jag inte bytt vatten mera än varannan vecka, var tredje i bland. Trots det har jag haft friska fiskar som lekt och levt länge, vet inte om de trivts (eftersom jag har vissa kommunikationsproblem med dem) men jag tror att en frisk fisk som leker trivs ganska bra i alla fall.
        Vad gäller vattenbyten Pumpan, skulle du inte kunna få dina föräldrar att satsa en 100 lapp på att spara din rygg??? (hälsa dem det från Tant Nancy). För en hundring kan du åka på ett billigt, stort varuhus typ Rusta och köpa en rulle trädgårsslang och plastkopplingar som går att sätta på duschen eller någon annan kran. Sätt slangen i akvariet, andra änden i duschavloppet och sug i gång vattnet så det börjar rinna. När lagom med vatten är ur så kopplar du slangen på någon kran och spolar i nytt vatten... inte en enda hink behöver du bära!!!
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det var min syrra som började med akvarium här hemma, då hon köpte teleskopen + hans kompisar. och vi har varit helt utan kunnighet inom området, men tack vare zoopet (faktiskt) har jag byggt på mina erfarenheter och lärt mig. och så som jag har förstått så behöver man inte sluta med akvarium bara för man har lite dåligt vatten!!!! <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
        Stor heder till dig Pumpan som kämpar på och verkligen försöker göra det bästa för era fiskar!!!

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> Jag mins inte riktigt men jag tror att en bakterie börjar man se vid 400 gånger förstoring, och det är de nyttiga bakterierna som bryter ner föroreningarna, därför hjälper man bakterierna att ta bort föroreningarna när man slamsuger botten.
        <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
        Förstår inte vad du menar, när man slamsuger botten så får man ju med en stor del av nyttobakterierna, vilket gör att man rubbar balansen.

        Pumpan: 10% av 222 liter blir 22,2 liter. Ta ur två 10 l hinkar och häll sedan i så akvariet blir fullt igen. Det finns ingen fisk som äter skit, det är nyttobakterierna som gör det. Däremot finns det fiskar som äter foderrester, Corydoras är bäst, men jag tycker inte att du ska skaffa sådana eftersom de inte tål salt. Siamensis eller botior är en bättre idé, de stämmer bäst biotopmässigt också.
        Här kommer mitt förslag hur du ska förfara med 220 l karet framöver:
        Häll i 2 dl jodfritt salt. Lös upp det i akvarievatten först.

        Se till att akvariet håller den temp som slöjstjärtar ska ha.

        Ta ur 20 l vatten varje dag, fyll i tills det blir fullt och tillsätt 20 ml salt (du ska alltid tillsätta salt utifrån hur mycket vatten du TAR UR akvariet, vilket är 10 ml salt för 10 l vatten).

        I övrigt följer du de råd som jag skrev under länken tidigare.

        När du fått en bra balans, vilket innebär att du inte ska ha något nitit och att väldigt lite skit blir kvar på botten, så kan du börja att byta ca 70 l vatten i veckan (ta ur 70 l, fyll i tills det blir fullt och tillsätt 70 ml salt).

        Nu kan du också köpa till någon ny fisk om du vill. 6 st Siamensis eller Pakistanbotior skulle jag föreslå.

        När du sedan fått perfekt balans (vilket jag är övertygad om att du kommer att lyckas med eftersom du verkligen försöker), då kommer det inte att synas någon skit på botten, då kan du börja att försöka byta vattnet lite mera sällan om du vill, men aldrig mindre än varannan vecka.

        Det här var mitt förslag till hur du kan göra. Hoppas det känns bättre än att göra som Kramfors säger, att byta hobby. Lycka till - och du, en sak till... fråga, fråga, fråga... det är det som forumet är till för!!!!

        MvH
        Tant Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>
        MvH
        Tant Nancy
        www.gladafisken.aqualogen.se
        Mitt fotogalleri
        Dagbok
        Min zoon

        Kommentar

        • Nilla
          • March 2003
          • 303

          #19
          Pumpan: Håller med Nanc, sluta inte med din hobby! Det var det sämsta råd du kunde fått, och jag hoppas att du bortser från det! Lycka till med att lösa problemen, det kommer du klara! <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

          *Nilla*
          *Nilla* -simma lugnt!

          Kommentar

          • Kramfors
            • January 2003
            • 7265

            #20
            Jag tror att det var någon föreläsning i södra Sverige "varför slutar 50% som börjat med hobbyn innom ett år" eller något liknande.
            Kan det vara för att de får problem därför att man inte har lärt sig vad det innebär att ha ett akvarium.

            Jag läste också någonstans att ca 50% av de akvarie fiskar som säljs dör innom ett år, om det är så vet jag inte.

            Mitt råd till pumpan att sluta med hobbyn, var att tycker man det är jobbigt att byta vattnet och sköta sina fiskar, då då ska man göra något annat, en hobby där inget dör för att man är lat.
            Jag tycker fiskar är för billiga, det är inte någon stor ekonomisk förlust om någon dör.

            Beträffande slammsugning av botten så är det tydligen delade meningar vad som är rätt, då borde jag ha väldigt dåligt vatten för jag har inget grus, och odlarna och grossisterna skulle ha massdöd när de är utan grus på botten.
            Men jag har troligtvis fel men jag föredrar att ha mina fiskar i rent vatten.

            Jag har inte slam i mina filter för jag använder förfilter, sedan tar nitrifikationsbakterierna hand om nitriten, fast jag inte har slam, matrester och skit i mina filter.
            Men jag tvättar förfilterna varje dag och suger upp all fiskskit
            Ja det tar ca 2-3 minuter för varje akvarie.


            Har man några små fiskar i sitt akvarium matar väldigt sparsamt, då blir det inte så mycket föroreningar i gruset.

            Men jag tycker det är fel att så tvärsäkert ge rådet att inte rengöra botten, den som följer rådet kan ha för många fiskar, slarva med att städa bort växtrester, ha tex. Slöjstjärt eller Guldfisk som skitar ner vattnet flera gånger mer än de flesta tropiska fiskar.



            I Kramfors är det ljust och vackert
            http://www.kramforskoi.com/

            Kommentar

            • Tant Nancy
              • April 2002
              • 5407

              #21
              Det är självklart upp till var och en hur man sköter fiskarna. Det är också upp till var och en vad man kallar bra vatten, kliniskt rent eller mera som det är i naturen (vet att det inte kan bli exakt som i naturen). Vill man lägga 2 timmar per dag för att hålla fiskarna i kliniskt rent vatten, så måste man ju få det. Grejen är väl den att jag tror att det är mera normalt att slamsuga/städa pumpen mera sällan, och att man kan få fiskarna att trivas utan att hålla det kliniskt i karet. Om alla skulle sköta akvarierna som du gör Kramfors, så tror jag nog att fler än 50 % skulle lägga ner rätt snabbt.
              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Har man några små fiskar i sitt akvarium matar väldigt sparsamt, då blir det inte så mycket föroreningar i gruset.
              <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
              Jag har haft slöjstjärtar, stora ciklider (fn diskus), har också en 25 cm Pleco. Konstigt nog så har jag lyckats få till en fungerande biologisk balans utifrån de råd jag skrivit i den här tåten, men jag kanske har haft turen att få fiskar med extraordinär ämnesomsättning. Jag har också fått till balansen i ett 40 l med 40 st yngel, som jag av förklarliga skäl matar väldigt mycket. Trots matning och den fiskmängden behöver jag aldrig slamsuga min sandbotten, då det aldrig blir skit där.
              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Men jag tycker det är fel att så tvärsäkert ge rådet att inte rengöra botten, den som följer rådet kan ha för många fiskar, slarva med att städa bort växtrester, ha tex. Slöjstjärt eller Guldfisk som skitar ner vattnet flera gånger mer än de flesta tropiska fiskar.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
              Jag skrev både i början och slutet av inlägget att det var mitt förslag till hur man kunde göra. Jag skrev också att jag inte var extremerfaren, försökte med andra ord inte framstå som någon expert. Kan inte förstå att det kunde tolkas som att jag var tvärsäker. Jag vet bara att det fungerat hos mig i många år och att det var ett bättre råd än att byta hobby.

              MvH
              Tant Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>
              MvH
              Tant Nancy
              www.gladafisken.aqualogen.se
              Mitt fotogalleri
              Dagbok
              Min zoon

              Kommentar

              • Kramfors
                • January 2003
                • 7265

                #22
                Nåja, det är viktigast att det går bra för Pumpan.
                Jag måste medge att jag skriver lite provcerande i bland.
                Jag har några hundra fiskar att hålla rent efter, bla. på en Zooaffär där det alltid måste vara bra vatten. Där är det delvattenbyten 2 gånger i veckan, eftersom det är så många fiskar i varje akvarie.


                I Kramfors är det ljust och vackert
                http://www.kramforskoi.com/

                Kommentar

                • varg
                  • August 2002
                  • 1002

                  #23
                  visst att jag är <b>LAT</b> men vägrar ge upp akvarierna! Lånade precis ut mitt 37 liters och vill ha några fiskar i den med. Själv tycker jag att det är lättare med mindre akvarium än stora.

                  Ögat har blivit mindre grått nu. Fast jag inte satt i salt efter teskeden..<img src=extra_smiley_bigeyes.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_bigeyes2.gif border=0 align=middle> Ska ta bort 40 liter vatten och tillsätta 40 liter samtidigt jag fixar 100 liter (bort med 10 liter, in med 20 liter)

                  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Nu kan du också köpa till någon ny fisk om du vill. 6 st Siamensis eller Pakistanbotior skulle jag föreslå. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                  kanske inte nämnde de förr men vill gärna ha några kuhliisar <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> en grupp på 5-10 styckna kanske...eller nån annan bottenfisk.

                  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> När du sedan fått perfekt balans (vilket jag är övertygad om att du kommer att lyckas med eftersom du verkligen försöker), då kommer det inte att synas någon skit på botten, då kan du börja att försöka byta vattnet lite mera sällan om du vill, men aldrig mindre än varannan vecka.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                  tänkte byta varje dag, 20 liter. fick tipset då jag hade lite nitrit i mitt 100 liter, och kan gissa på att 222 har hög nitrit.

                  kan nämna att har i två filter nu, och båda filterar jättebra! och ingen har slammat igen ännu, det är dag 2 nu.

                  Nanc: tack för all uppmuntran och hjälp. Du är en <img src=extra_smiley_angel.gif border=0 align=middle>!

                  MVH: Pumpan som VÄGRAR sluta

                  <center><img src=extra_smiley_mohawk.gif border=0 align=middle> Hårdrockaren <img src=extra_smiley_skull.gif border=0 align=middle></center>
                  Zoon

                  Kommentar

                  • Tant Nancy
                    • April 2002
                    • 5407

                    #24
                    Lycka till Pumpan, tror nog du klarar det med din envishet. Låt dig inte nedslås av allt hinkbärande, utan kämpa på... du kommer snart ha två fina akvarier där du inte behöver byta vatten så ofta... Kuhliålar fungerar kanske också, tänkte faktiskt inte på dem, med de är väl också från Asien, så de är ju biotopriktiga också. Kolla bara att de klarar salt för det tror jag nog att du borde använda och fortsätta med ett tag... jag hade alltid salt till mina slöjstjärtar eftersom de verkar tåla det bra och de är ju lite känsliga....

                    MvH
                    Tant Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>
                    MvH
                    Tant Nancy
                    www.gladafisken.aqualogen.se
                    Mitt fotogalleri
                    Dagbok
                    Min zoon

                    Kommentar

                    Arbetssätt...