Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Återfall i hobbyn med uppstart av svartvatten Asien

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  #31
  En sak jag vet käkar karbonater är nedbrytningsbakterierna.
  Viva Leo Buscaglia

  Kommentera


   #32
   Ursprungligen postat av åheim Visa inlägg
   En sak jag vet käkar karbonater är nedbrytningsbakterierna.
   Jo, en artikel jag läste nyligen påstod (och mannen som skrivit den, har enligt sig själv, sysslat med akvaristik i 20+ år och verkar ha haft en del svartvattenkar också) att inte bara tanniner fräter bort karbonater, utan även höga halter av NO2 och NO3 - efter de ju är sura. (Och om man har höga värden av dem har man ju även stora populationer av nitrifikationsbakterier).
   Och mina värden av NO2 och NO3 har ju varit sinnessjuka så det enda jag kan tänka mig är ju att jag har rätt i mina funderingar om att 1) ormhasseln var ammoniakkällan som matat bakterierna i överflöd och därmed medfört supertillväxt, och att 2) mangroven är det som sänker pHn och då eventuellt även äter bort karbonaterna men även får hjälp av cykelns helgalna produktion.

   Det finns ju ingen annan förklaring när det jag tillför via vattenbyten är helt bortfrätt efter ett dygn...

   Bara jag får kontroll på skiten nu - så får jag väl ändå säga att det ändå förde med sig något gott - en raketstart av cykeln...
   För att inte tala om matnyttiga erfarenheter och "kunskaper" - om det nu kan räknas som kunskaper och inte hypoteser.

   Kommentera


    #33
    Äntligen på väg åt rätt håll med vattenknaset... (Det kan ju vara en temporär förbättring men jag får väl hoppas på att det är en vändpunkt...)

    Ska inte yra en massa om det här också för det blir konstigt när jag har en specifik tråd om det - men krisvärdena har börjat gå ner och pH/KH verkar aaaaningen mer stabilt nu. Jag får fortsätta övervaka och testa olika varianter av åtgärderna, för att hitta något som gör allt stabilt även i längden.

    Då kanske jag äntligen kan komma vidare i projektprocessen...

    Kommentera


     #34
     Vad skönt att det är på väg åt rätt håll!

     Kommentera


      #35
      ...och så lägger vi två nya problem till loggen.

      Alger av flera arter börjar synas till. (Jag är förvånad över att de inte kommit tidigare...)

      Och måndagen förde även med sig upptäckten av en uppsjö oplanerade inhysingar. Cyclops och de andra välkomna pyttegästerna får gärna hålla till där. Skålsnäckorna är också okej. Men de (minst) tre sorterna av otäcka maskar får gärna försvinna omedelbart. :S Nematoder i mängder - och ännu mer vidriga planarier. (Och någon annan som antingen är en annan art av planarier eller en annan sort jag inte minns namnet på men äckliga är de iallafall). URK.
      Jag ryser vid tanken på att kanske behöva plocka de vidriga sakerna manuellt när de växer. Jag är livrädd för maskar.

      Vattenbyte och ilsken slamsugning av allt krafs jag kunde få upp - inklusive de odjur jag kunde se (fast jag kom på senare att det inte nödvändigtvis var en strålande idé att våldsamt skrapa rutor med slamsugen för potentiellt kanske jag styckade de äckliga sakerna i mindre bitar och då lär jag ha två, tre gånger antalet om någon dag...) Blä.

      Hittat artiklar om att behandla angripna kar med avmaskningsmedel... Känner mig smått tveksam men har bett skribenten om råd så vi får se.
      Får se om jag kan hitta vetenskapligt underbyggda artiklar/beskrivningar av fenbendazol och huruvida rester kan stanna i inredning och annat.


      Det enda bra med all galenskap är att växterna iallafall växer så att det knakar. Alltid något...
      Speciellt eftersom min beställning av de sista basväxterna snart är två veckor försenad. Suck.


      Jag funderar på vilken reaktion som vore den mest lämpliga. Att gråta eller att skratta hysteriskt...
      Jag får tänka som så att när jag till slut får ordning på allt (OM jag får det) - kommer det att vara väldigt tillfredsställande.


      Herregud att ett gäng små grenar och två rötter kan ställa till med så mycket...
      (Då det är de som orsakat allt annat - i tur och ordning).

      Kommentera


       #36
       Har aldrig hört talas om något av den här digniteten och detta saknar nog motstycke i akvaristikens historia, men du får väl sanera hela karet för nåt måste vara riktigt galet...
       Viva Leo Buscaglia

       Kommentera


        #37
        Ursprungligen postat av åheim Visa inlägg
        Har aldrig hört talas om något av den här digniteten och detta saknar nog motstycke i akvaristikens historia, men du får väl sanera hela karet för nåt måste vara riktigt galet...
        Skoja... lol...

        Alltså... jag har haft minst 15 akvarier igång i mitt liv, med allt från snäckor till superkänsliga djur. Sällan haft algproblem, inte misslyckats särskilt kapitalt med några växter, aldrig haft några större problem med cykling utom första karet då jag inte hade något att ympa från andra kar. Knappt några sjukdomar förutom vita prick och lite svamp.
        Det värsta ihållande problemet har varit varma kar, men även det har jag lyckats få bukt med. Ibland har det varit mindre smågrejer som ställt till något, men allt har gått att lösa fort. De få gånger jag haft planarier och nematoder, har jag fått bort dem fort. Även om det finns massor av småsaker jag fortfarande inte har koll på - är jag, i mitt tycke, definitivt inte amatör och har liksom pejl. Sådan här problematik vore rätt extrem även för en total nybörjare, men för mig som ändå är ganska rutinerad, är det snudd på otroligt... (Men kanske jag har haft för mycket tur hittills, så att allt kommer på en gång nu...)

        För den här omgången... h-e-r-r-e-g-u-d.

        INGENTING har gått som det ska. Precis varenda liten grej har krånglat och så fort jag lyckats få ordning på en sak - kommer nästa. Jag är gråtfärdig emellanåt, varvat med asgarv, för det är så absurt allting.

        Jag sade till någon att Murphys lag är mitt ofrivilliga livsmotto. Och det bevisas gång på gång


        Det som retar ihjäl mig är att jag inte kan reda ut allt i minsta detalj. Jag bara är sådan. Jag gillar inte när jag inte förstår exakt vad som händer och varför.
        Men jag är inte beredd att ge upp än.


        Dock tror jag att det är rätt enkelt om man härleder alla problem till just ormhasseln och rötterna + äckeldjur med växter jag fått från andra eller butik.
        Fungerande bakterieflora tillsatt direkt - och samtidigt enorma utsläpp av ammoniak, så cykeln rivstartade. Därmed också enormt överskott på allt. Sparsamt växtbestånd, inga djur, konstant avsöndring av ammoniak i sjuka mängder tills ormhasseln åkte ut = allt löpte amok. pH sjönk av alla syror - KH fräts bort - allt blir ännu värre av den låga pHn, bakterierna som är väletablerade hinner ändå inte förökas i takt med det enorma överskottet och funkar sämre i den låga pHn.
        Börjar få ordning på vattnet - men då har redan alger och ohyra börjat poppa upp och rötterna läcker fortfarande tillräckligt med ammoniak för att de ska ha mer att äta än växter och vattenbyten riktigt hinner med.


        Jag tänker fan testa avmaskning om skribenten av den artikeln kan ge mig åsikter om ett par saker jag funderat på. Det är inte lönt att fråga någon veterinär för de vet ingenting om fiskar och varför skulle de ha den blekaste aning om nedbrytningstid för fenbendazol i vatten och huruvida det ansamlas i material i tanken. Knappast något som är relevant för den huvudsakliga användningen av medlet. Men ska se om jag kan hitta läkemedelsredovisningar från någon tillverkare för de brukar ha mer ingående kemiska redovisningar i rapporter.

        Kommentera


         #38
         Vad gäller vattenparametrarna fortsätter de åt rätt håll idag också. Eller ja - de har inte blivit sämre. NH4, NO2, NO3 samma som igår.
         Svag drop av pH och KH. (6,5 och 3 mot aningen över 6,5 respektive 4, igår). Så själva den biten verkar börja stabilisera sig nu och jag räknar med att cykeln är inne i sista fasen nu. (Bara inte vattenbytena luras för mycket men det borde de inte göra, det enda de borde påverka tydligt, är ju NO3).

         Jag måste bara komma på lämpligaste sätt att stabilisera KH i längden och inte bara genom hysteriska vattenbyten. För hade jag inte gjort dem är jag helt säker på att KH hade droppat till botten igen och möjligen orsakat liknande problem med allt annat också. Får ösa i ännu mer snäckskal idag och sedan börja rota i alternativen för konstant KH-buffring. Funderar på bikarbonat tills dess. Får nog läsa lite om det nu och se vad jag gör efter dagens vattenbyte. Vattnet verkar hålla sig ganska stabilt just nu med dagliga vattenbyten och någon extra åtgärd för KH.


         Så fokus nu får vara äckel-ockupanterna. Tycker att de ser avsevärt mycket färre ut idag men de är helt klart många. Ska byta minst 50 % vatten idag. Får väl mest bort nematoder men lite planarier följer väl med. Får slamsuga i den mån jag kommer åt också.


         Extremåtgärd blir avmaskning. Hjälper inte det heller, får jag nog starta om hela skiten, som Åheim påpekade... Men än ger jag inte upp

         Kommentera


          #39
          Att rötter orskar massiva ammonium och nitritnivåer låter ju otroligt och hur sjutton kan det uppstå nematoder, planier mm..mm, det är ju bara växter och rötter i....
          Senast ändrad av åheim; 2020-07-15, 13:52.
          Viva Leo Buscaglia

          Kommentera


           #40
           Allt låter lite suspekt. Har iofs väldigt begränsad erfarenhet, men nåt luktar lite surt.

           Kommentera


            #41
            Allt verkar jättekonstigt och jag har ingen erfarenhet alls av de problem du beskriver. Kan inte ge några råd men hoppas att du får ordning på det.

            Kommentera


             #42
             Ursprungligen postat av åheim Visa inlägg
             Att rötter orskar massiva ammonium och nitritnivåer låter ju otroligt och hur sjutton kan det uppstå nematoder, planier mm..mm, det är ju bara växter och rötter i....
             Jo, jag begriper ingenting - det är därför jag ursinnigt försökt reda ut vad tusan som orsakar allt. Men jag lutar definitivt åt ormhasseln för jag sparade dem i hinken de stod i, och lät medvetet vattnet stå och hinken luktade alltså mer eller mindre som att man hade ställt dem i ren urin. (Och det blev så på bara några dagar). Ammoniaknivåerna var ju flera gånger högre i hinken än i karet, på mindre än 18 timmar.

             Hur tusan de kunde bli så illa, vet jag inte. Men barken är ju extremt tunn på dem och den började väl ruttna massivt fort i karet. De jag skalat för åratal sedan, slemmade inte i närheten så mycket - m.a.o. inte i närheten så mycket förruttnelse eftersom slemmet ju lever just på det.

             Nivåerna började sjunka så fort ormhasseln åkte ut, men rötterna släpper väl en del också. Och eftersom jag varken lakade ur dem ordentligt eller skrubbade dem tillräckligt (uppenbarligen inte eftersom de smulat en hel del) så ruttnar det ju. Till största del är de väldigt solida men det finns partier där de är lite uppluckrade och jag lärde mig definitivt min läxa om att ta i i överkant med nya rötter om de är så stora... :S

             En annan sak jag tror möjligen kan ha orsakat en del tillskott av käk är att jag glömde ta ut filtermaterialet som preparerats i fiskarnas kar och jag hade låtit det geggas till riktigt ordentligt med slam så det låg ju och konstant utsöndrade där det låg under filterinsuget på den nya tanken, bakom benet på en rot. Jag såg det först igår, jag trodde att jag hade tagit ut det. Dessutom kan allt slam från fisktanken kanske ha påverkat saken eftersom slammet ju plötsligt är i en mer instabil nivå medan det i fisktanken orsakar noll problem. Jag har tagit slam mellan vattenbyten i den tanken - så länge som möjligt efter byten.
             Likaså bör ju döda maskar och skit ha avsöndrat konstanta mängder ammoniak. Och ruttnande växter eftersom crypten strök med fort och en del andra växter smälte bort delvis. Jag borde ha varit mer nitisk med att hålla efter allt sådant men jag tänkte att det måste finnas ammoniakavsöndring - men den blev nog lite väl stor. Men nu tänker jag hålla det på ett minimum.

             Nu är nitriterna väldigt låga (likaså nitrater men det beror ju självklart på vattenbytena) medan ammoniak ligger stadigt. (Lågt men för högt för att indikera en färdig cykel).
             pH och KH är stadiga sedan igår också.


             Jag tror att jag kan ha felidentifierat "vanliga" maskar (vet inte vad de heter men de där som poppar upp i nystartade eller extremt vanskötta kar - men försvinner när kar balanseras) med nematoder. Jag tycks nämligen ha två sorter som ser aningen olika ut. Jag hoppas att jag haft fel - men det verkar möjligen så eftersom de minskat radikalt med vattenbyten - vilket nematoder inte skulle ha gjort.

             Växter har jag fått från tre olika källor. Det finns ingen ohyra i fiskarnas kar, har studerat det noga. Där finns bara cyclops. I temp-växtkaret vet jag inte eftersom det kraschade pga trasig termometer och jag hysteriskt tömde det. Men jag hade iaf inte noterat någon ohyra öht därinne - däremot vag tillväxt av alger. Växter är ju klassiskt vad gäller införsel av skit till kar.

             Jag är väldigt negativt inställd till att desinficera med olika kemikalier - har gjort det förr och det var kanske därför jag varit väldigt förskonad från införd skit och bara fått det med växter jag inte gjort det med... men jag kan säga att jag definitivt kommer att köra precis allt i klorin, väteperoxid eller alun från och med nu :S Det är inte värt att chansa.

             Jag har undringar om desinficering av rötter men jag startar en annan tråd om det.

             Kommentera


              #43
              Ursprungligen postat av Selafiel Visa inlägg
              Allt låter lite suspekt. Har iofs väldigt begränsad erfarenhet, men nåt luktar lite surt.
              Lol... ja... ormhasseln i hinken...

              Jag tänkte spara dem, skaffa en stor låda att laka ur dem i, och sedan testa vattnet då och då för att se hur de blir - men det är inte värt det. De åker i soporna.

              Allt började bli bättre efter att de åkte ut och det ser ut att ha vänt i takt med stora, dagliga vattenbyten och ordentlig slamsugning - vilket jag kommer att fortsätta med tills jag är säker på att cykeln är klar - så får ph/KH blir en senare grej att få styr på långsiktigt istället för bara på kort sikt.

              Men ohyran är jag lite hoppfull om, för jag lutar åt att jag klantat mig med att identifiera dem. Jag kan inte se ordentligt, har inget förstoringsglas :S Och min lupp är för stark. Men de har minskat kraftigt med vattenbyten och slamsugning och det borde inte planarier ha gjort. Så jag lutar åt "vanliga maskar" som ju försvinner helt när kar är i balans och med normal städning. Nematoder har jag inte sett några fler av.

              Jag tror helt enkelt att det här är en kedjereaktion från extrem övermatning via förruttnelse - som i sin tur startat andra oönskade processer tills allt skenade iväg. Det hade varit bättre om cykeln inte hade fungerat fullt så bra för då hade jag antagligen startat om hela skiten vid ett tidigt skede. Men nu har den kommit så långt att jag inte vill göra det förrän spelet är helt förlorat och det tror jag inte att det är. Jag är mer hoppfull nu än förut, fast problemen hopat sig

              Kommentera


               #44
               Ursprungligen postat av Nando Visa inlägg
               Allt verkar jättekonstigt och jag har ingen erfarenhet alls av de problem du beskriver. Kan inte ge några råd men hoppas att du får ordning på det.
               Jag borde fan skriva en lång jäkla post att spara - om exakt vad man INTE ska göra. Och hur försiktig man ska vara med preparation av rötter och annat, för de kan ställa till med mer än man tror. Det finns ingen annan möjlighet än att de är boven. Men sen har jag då matat på processen ytterligare genom att inte uppmärksamma det i tid - då jag aldrig hade kunnat tänka mig att allt hade kunnat hinna så långt, så fort. Därmed testade jag inte förrän allt redan var i taket. Jag hade knappt räknat med att det skulle finnas någon nitritproduktion öht - men det visade sig att nitraterna redan var skyhöga. Det tog alltså runt en vecka att gå till sjuka mängder nitrater... Rekordfart för mig i ett så pass stort kar...
               Sedan tog jag inte itu med alla småsaker som kunde bidra, som t.ex. att få bort minsta lilla ruttnande växtdel, totaldammsuga botten, rötter etc - dagligen. För då hade jag strypt alla småkällor som bidrar. Man kan starta extrema kedjereaktioner, uppenbarligen. Allt går ju hand i hand och hittills har elimineringsmetoden och punktåtgärder uppenbarligen funkat.

               Men nu är allt på väg åt rätt håll och cykeln är typ klar snart, förutsatt att det håller sig stabilt när jag minskar vattenbytena. Vilket jag kommer att testa så fort NH4 är nere i noll flera dagar i sträck. Vilket borde ske ganska snart förutsatt att rötternas utsläpp av ammoniak minskar. (Vilket jag kommer att se när och om NH4 är på noll. Varenda annan källa är snart fullständigt eliminerad - och då kvarstår endast rötterna som anledning).
               Sen får jag se därifrån.

               Kommentera


                #45
                Dagens värden är för övrigt ungefär samma som igår.

                NH4 en ytterst liten ökning. Från mittemellan 0,1-0,2 igår - till aningen mörkare, så strax under 0,2. Men det kan vara logiskt då jag rört runt så mycket igår med slamsugen - bankat på rötterna för att få loss och ut så mycket löst som möjligt och skaka ut maskar från skrymslen och vrår, tog upp det bortglömda filtermaterialet som fullkomligt yrde ut slam, etc.
                NO2 ca 0,1 jämfört med aningen närmare 0,2 igår.
                NO3 strax över 1 mot gårdagens 3-5. (Logiskt - jag gjorde vattenbyte på runt 50 % igår).
                pH och KH stadigt på 6,5 respektive 3. Tillsatte inga mer skal igår, men vattenbyte dagligen håller det stabilt. (Givetvis måste det buffras i längden).

                Min tanke är att fortsätta med dagliga vattenbyten tills cykeln är färdig. Sen efter att det varit stabilt minst ett par dagar med NH4 och NO2 på noll - köra ett par dagar utan vattenbyte och se vad som händer. Men om det är rötterna som släpper ammoniak, kan man ju undra hur länge de ska göra det för såhär kan jag ju inte hålla på hur länge som helst och definitivt inga fiskar i karet innan det är helt under kontroll.
                Men i takt med att maskarna försvinner - bör jag kunna eliminera döda, ruttnande maskar som anledning och då kvarstår endast rötterna och ingen annan möjlig anledning.

                Kommentera

                Sparar...
                X