Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Återfall i hobbyn med uppstart av svartvatten Asien

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Återfall i hobbyn med uppstart av svartvatten Asien

  Än så länge bara i startgroparna - men en tråd kan ju vara en bra personlig loggbok och motivation för att pusha mig när jag tappar tålamodet med allt krångel som tycks inträffa.

  Och inlägget blev, i vanlig ordning, väldigt långt...


  (Tillägg 22/7 2020; Utifall att någon ens råkar läsa tråden men får spunk på bibelinläggen i början - det blev otroliga mängder babbel om alla problem, under den första månaden - för närvarande de fyra första sidorna - men förhoppningsvis blir det fokus på själva projektet med karet i fråga nu, när allt verkar börja lösa sig...)  Har haft akvarier förr, under ca 10+ års tid och började med en av mina älsklingarter av amfibier - Axolotl. Men jag tror inte att jag orkar ha det igen då det är mycket jobb med att hålla kallvattenkar i en varm lägenhet... Nu har jag haft runt fyra års glapp i mer aktivt "akvarierande" - och behöll bara amfibierna och lite fisk. Efter att den sista Axolotln dog för något år sedan, är det enda som finns kvar ett gäng kuhlii och en ancistrus, som blev kvar i ett litet kar i väntan på att jag skulle känna ork och motivation för att starta upp något aningen större igen. Vilket jag blivit allt mer sugen under det senaste året eller två. Så nu tog jag itu med det.

  Har aldrig haft en specifik preferens för världsdelar, utan haft små biotoper för alla möjliga regioner - med allt från räkor och snäckor till fiskar av extremt varierande sorter.
  De något större karen har aldrig varit renodlade efter världsdel, utan slirat åt alla möjliga håll och kanter - men NU ska jag ta mig tusan ha till det med en specifik världsdel. Helst en väldigt specifik region - Thailand - men jag fick bredda lite med omnejd mot Burma, Laos, Vietnam, Malaysia och ned till norra Indonesien - men det sket sig lite med det också eftersom jag inte kan hitta någon mellanstor stimfisk som funkar med vad jag vill ha dem med.
  Så det får bli en avstickare mot Indien och Sri Lanka, även om det tar emot lite grann. Men bara vi håller oss i Asien, blir det nog bra.

  Men som huvudfokus - ett svartvattenkar a´ la thailändsk å-botten. Inte till extrema nivåer då arterna får ha ett mellanting - men surare och mörkare iallafall.
  Karet är ett skitfult MP panorama och egentligen för litet för min smak, men det får duga tills jag har råd med ett kar jag verkligen vill ha. Inredning "trädrötter som växer ned i vattnet", mörkare åt kanterna, ljust parti i mitten. Epifyter på rötterna, buskigare växter i sidorna, ljuskrävande, mer fragila saker i mitten under ljuset. Rödbruna varianter av de som har sådana.
  Microsorum, Cryptocoryne, Lagenandra, Bucephalandra, Hygrophila difformis - och för det ljusare området; Pogostemon helferi, Nymphoides hydrophylla och fritt, lodrätt växande Hydrocotyle tripartita sp. Japan. Blyxa om den går med på ljuset i mitten. Och antagligen kör jag in något annat högre i ljuset, mellan de senare och de tidigare. Jag får se vad som funkar helhetsmässigt och riva ut och lägga till med tiden. Mossa (Java och Taiwan) om jag tycker att den ser bra ut.
  Men tätplanterat och snårigt, med mycket grenar, rötter, växter och "bottenskräp".
  Botten är Råda och ska förhoppningsvis få ett trevligt slamlager med tiden - vilket passar bottenkrälande saker.


  Arterna byggdes upp efter mina kuhlii, som är den enda arten jag absolut inte vara utan, då det är mina absoluta favoriter.
  Botior (egentliga sådana) är mina andra stora favoriter men i stort sett alla arter är för stora för det 180 som startas upp och den enda arten jag hade varit okej med - sidhtimunki - är så dyra att min plånbok inte fixar att köpa ett tillräckligt stort stim... Och många av dem är buffliga nog att inte vara helt lämpliga för karkamraterna.

  Egentligen gillar jag tuffare fisk, men då båda de bottenlevande arterna är mesiga och jag vill ha någon mikrofisk - vill jag få till ett "snällt" kar.


  Så; smått, fredligt, överensstämmande behov. Något botten, något smått, något mellan och eventuellt något aningen större som centre piece.


  När jag letade bland botior och liknande fiskar, snubblade jag över Petruichtys sp. rosy - "rosa dvärgbotia" - som jag aldrig ens hört talas om förut - men blev störtförtjust i. De funkar fint med kuhlii, så där hade jag grunden till bottenskiktet. ("Rosies" är dock överallt, hela tiden, så de utnyttjar alla skikt. Men de är pyttesmå, fredliga och mer väluppfostrade än sina större artfränder).

  Jag vill ha ett stim av någon mikro-art och då får ju man kika på rasboras och danios. Efter rotande och funderande - bestämde jag mig för drottningrasbora då de inte är för små, verkar passa bra med samtliga andra arter och är bland de finare, i mitt tycke.

  Så ett stim av någon aningen större stimfisk - men inte för stor. Då är ju barber ganska givet men mina favoritbarber - tigrar - går bort då jag tycker att de är på tok för buffliga för det här sällskapet och passar bättre med något tuffare botior. Jag kunde inte hitta några alls som verkade passa, utom kopparbarb och panda/melonbar. Men om jag ska ha de senare, som blir större än de förstnämnda - får jag nog stryka att ha ytterligare en art. Så koppar känns vettigare och funkar med allt (medan vissa tycks säga att panda/melon (jag föredrar det engelska namnet...) verkar något tuffare. Så det får bli koppar. (Även om de är från fel region av Asien).

  Och eftersom allt annat är smått, fredligt, och "inget hot/konkurrens" tänker jag stoppa i en grupp honungsgurami. Mosaiker gick bort pga storleken och för att honung låter snällare. Även om de är från fel region de också... Men jag hittar inga alternativ som passar bra, för att ersätta de två största arterna.


  Hittills har typ allt som kan gå fel, gått fel - på alla möjliga sätt och vis. Katastrofalt köp av begagnat kar, som resulterade i att jag fick behålla mitt gamla tills vidare, rengöringsproblem, extremt dammig sand, svårigheter att få tag i vad jag ville ha i rotväg, kvaddade växter... och what not.  Men nu är karet igång, inredning och mikroflora/vattenfix är påbörjade (även om jag har lite krångel med inredningen också då jag behöver mer rötter och växter) och jag är relativt nöjd (dvs inte otroligt missnöjd...) med mitt "träd" jag fick till i ena kanten. Ser inte ut som jag tänkt men acceptabelt om jag får dit växter som täcker fula skarvar, former och stödjande kolsten. En hop ormhassel ligger i blöt i karet (då jag inte har något att blötlägga så långa grenar i) och det faktiskt så trevligt ut att jag tror att jag fäster upp några av dem för att ligga i ytan. Jag väntar oroligt på ett gäng Bucephalandra från UK som tyvärr inte hann fram innan helgen, så jag är skraj över skicket de kan vara i när de kommer fram. Vi får se. Jag tror att jag vill få tag i Murdannia keisak för att se hur den skulle se ut som "bakgrund" i det ljusa partiet.
  Nya dao noi måste införskaffas då mina strök med i tempkaret... Och mer Microsorum och Crypter. Och en större rot till - men jag börjar med att knyta och plantera i rothörnet som är klart.
  Eventuellt planterar jag även temporära växter som senare åker ut - för att få utfyllnad och hjälpa balansen på traven.


  Och bilder delar jag inte förrän jag anser att jag kan göra det utan att skämmas ihjäl...
  (Och det finns typ inget att se än...)
  Senast ändrad av Bambikill; 2020-07-22, 15:19.

  #2
  Det här ska bli kul att följa!

  Kommentera


   #3
   Ursprungligen postat av Nando Visa inlägg
   Det här ska bli kul att följa!
   Kul och kul... det är nog ingen som orkar ta sig igenom mina gigantiska ordspyor...
   (Hur mycket jag än försöker, blir de sällan normallånga... :P)

   Just nu är det rörigt här - gick och köpte en större rot till igår, för jag vet inte hur jag ska bygga upp allt annars. Och det fula insuget kommer att synas oavsett vad jag gör.
   Utblåset gömde jag bakom det ena "trädet" där det ändå är en glipa som är stor nog att inte hindra flödet. Men insuget är en annan femma. Jag borde nog ha bytt plats på insug och utsug men det var ett sådant krångel med att få fast fästena, att jag inte är helt sugen... (Toppramen har två hål för sladdar och annat - men det var enormt bökigt att få igenom fästena till slangarna och det var farligt nära att de knäcktes när jag fick använda våld för att få dem på plats... Dessutom är utblåsets slang mycket kortare så vet inte om den hade nått ordentligt till det andra hålet).
   Men jag ska försöka gömma insuget bakom den andra roten. Det blir högre växter där också men det kan å andra sidan ställa till med besvär i längden. Jag får se.

   Det ligger en hög ormhassel och flyter i tanken för att sjunka - jag har ingen balja stor nog att sänka dem i, förutom katternas badkar och det stoppar jag definitivt inga akvariesaker i... kan nog finnas en hel del tvålrester i mikroskopiska repor och skador. Grenarna fick rätt mycket slem på sig så jag tror nästan att jag tar bort det mekaniskt i omgångar så att det inte blir för mycket av skiten. De sjunker ovanligt långsamt också - med tanke på hur extremt torra de är.


   Sen är det problemet med att inreda med vatten i... lol... speciellt i ett panoramakar som förvränger allt till max när man ska kolla från utsidan när man grejar...
   Och med svartvatten blev det ännu svårare att se de små detaljerna som t.ex. fiskelinan man försöker knyta fast i brunt vatten upp till axlarna...

   Det är ju totalt idiotiskt att göra det med vatten i - men jag hade inte tillräckliga mängder rötter hemma och ville få i vatten när jag hade haft problem med sanden etc.
   Jag skulle väl kunna slanga ut iallafall en del av vattnet men det blir ändå en massa bökande med det och allt måste ner i hinkar för att inte förlora det jag hunnit uppnå med vattenvärden (som dock går väldigt fort just nu då jag använt mycket bakterieflora från befintligt fiskkar).


   Över huvud taget började jag liksom i fel ände. Nu står jag med en halvfärdig inredning - med bara någon växt fastbunden där jag faktiskt vill ha den i slutänden - övrigt lite temporärt på stenar och smårötter som temporärt bara ligger där de råkade hamna... vilket på ett sätt är bra för jag gillar att kunna flytta runt mindre epifyter. Men jag kom på att jag får riva loss några för att jag inte vill ha in de stenar de sitter på :P Större epifyter är alltid ett problem. Jag vägrar plantera epifyter alls då jag tycker att det blir dåligt resultat även om man försöker vara försiktig med att inte få ner rhizomen i substratet. Men att hitta ett bra ställe att binda javaormbunkar är inte så värst jättenkelt. Men jag får se om jag kan använda några långsmala mindre rotbitar som jag sedan kan kila in där jag vill ha dem.
   Dessutom hann jag inte få de sista växterna jag beställde, den här veckan - fler javaormbunkar, några crypter till + en buskig variant av Hygrophila corymbosa för att täta till sidorna mellan ljus och mörkare parti.

   Jag antar att mitt problem är att jag har extremt svårt att se framför mig hur komponenterna kommer att se ut när det är färdigt. Och att jag aldrig lyckas hålla mig med att börja med detaljer innan grunden är klar :P Jag satt och tecknade lite med markers för att få en uppfattning men det blev inte så mycket bättre.

   Det borde finnas ett interaktivt planeringsprogram/app! Som det finns för t.ex. inredning av hem. Där det borde ha funnits mallar på växter och rötter och annat, så att man kunde planera och få en visuell idé av hur allt kommer att se ut i slutänden.
   Jag får väl snabbteckna bilder av växter och rötter, klippa ut dem och flytta runt dem... lol... eller scanna dem och köra ett eget litet "program" i Photoshop... hahaha


   Växterna ställer till med mest krångel då jag behöver få fast dem på ställen där jag är stensäker på att jag vill ha dem i slutänden. Men rötterna jag har är inte helt optimala för att sätta ditt MASSOR av epifyter för det blir trångt och plottrigt.
   Nästa problem är att få det att smälta in och eftersom jag inte är så förtjust i en massa små marktäckare och inte har hittat några lämpliga "utfyllare" jag gillar - kan det bli rätt kalt mellan epifyterna.
   Öht måste jag nog hitta något som är lite lägre för att balansera mellanskiktet så att det inte blir ett stort hopp mellan höga och låga växter. Men VAD, vete fanken :P
   Även för att bryta av lite mer från alla bredbladiga växter.


   Ett annat huvudbry är vad jag skulle kunna få till på bakväggen. Det behöver inte täcka hela men på något sätt skulle jag vilja få upp några växter precis i vattenkanten - vissa emersed om jag kunde få till det - men på VAD jag skulle sätta dem, är en bra fråga.


   Vattenvärdena idag fick mig att höja på ögonbrynen. Cykeln kom igång extremt snabbt och just nu är näringsvärdena helt totalstolliga så jag måste försöka balansera det lite, illa kvickt, med delvattenbyten och fler växter - innan jag åker på alger och annat otrevligt. Det brukar gå rätt fort när man "ympar" från andra kar men här sköt allt i höjden ovanligt fort. Så det blir till att försöka få kontroll på det så fort som möjligt eftersom mina växter ännu är för få och för små - för att kunna fixa överskottet...
   Dessutom sänkte jag visst pH-värdet extremt mycket på väldigt kort tid så jag får se hur det utvecklas och hur pass stabilt jag kan hålla det. Och jag som trodde att jag kanske skulle behöva torv i filtret... knappast. Snarare kommer jag nog att få reglera det så att det inte sjunker för lågt eftersom bara ett fåtal av fiskarterna klarar riktigt supersurt vatten.

   CO2 vill jag testa sen, DIY-variant, men det får jag skjuta åt sidan tills jag fått färdigt inredningen - innan fler växter dör för mig pga kaotiska förhållanden.


   Ett bakslag idag var "var fanken är javamossan...? SHIT! I en hink på toaletten med akvariebråte ovanpå... Där den stått några veckor och blivit bortglömd... Och den var rätt sunkig redan till att börja med då den legat negligerad i ett kar (utan invånare, självklart) under väldigt långt tid - men nu är det nog rätt kört att få den enorma klumpen stinkfri och fräsch igen Vilket är synd för det är en stooooor härva som kunde ha klätt inte bara eget, utan även andras kar. Den borde garanterat täcka flera m2 om man hade dragit ut den...


   För att vara en person som har total organiseringsmani när det kommer till det mesta (men bara med "mindre viktiga" saker) är jag extremt oorganiserad med det här projektet

   Kommentera


    #4
    Vad gäller invånare köper jag definitivt inte alla samtidigt när det ändå ska vara ett ganska stort antal fiskar (om än väldigt små, de flesta). Jag har nog aldrig startat upp ett kar med större besättningar på en gång utan snarare börjat med något - ibland sådana jag fått med ett etablerat kar - och sedan fyllt på med någon enstaka art eller fyllt på grupper...

    Funderar lite på vilka som vore lämpligast att börja med. Kuhlii självklart, då jag redan har en (alldeles för liten) grupp - så jag fixar en batch småttingar att bygga på gruppen med och de åker in först tillsammans med min gamle ancistrus.

    Det känns mest logiskt att börja med de minsta eller fredligaste arterna för att de ska vara "först på planen". Bättre att ha katter först och föra in en hund - så att hunden vet vem som bestämmer. Bättre att föra in en yngre häst hos äldre, stabila för att den inte ska få för sig att den är boss. Ska man ha fåglar med katter är det bättre om fåglarna är först så att katterna inte är lika benägna att se dem som byte. Så är det bäst att göra med de flesta djur så för fiskar borde det rimligtvis vara det samma. Speciellt när de minsta är de fredligaste. Om jag ska ha gurami tänker jag att det är bättre att de inte har ett etablerat revir som sedan inkräktas på av en massa småfisk som inte kan hävda sig och kanske löper större risk att få stryk eller bli mobbade. Så det får väl bli dvärgbotior, drottningrasbora och kopparbarb - två av arterna kan väl vara vettigast.

    Kommentera


     #5


     Umm. Ignorera allt utom "trädet". Allt är bara "ikastat". Det enda som ska vara det där är på bilden, är "trädet".

     Man ser inte direkt bra - för det första speglar det sig, för det andra är min mobilkamera usel och min riktiga är hos min bror, för det tredje förvränger panoramakaret allt och den här vinkeln var den enda som visar klumpen i någorlunda rätt perspektiv och form. (Men ändå lite förvrängt). Dessutom är det så mycket akvariebråte i vardagsrummet att jag inte får plats att ta några steg bakåt... haha
     Upptill är den inte särskilt bred och vilar vinklat mot karets kant och glas (sticker upp ur vattnet). Nedtill täcker den nästan hela bottenytan (40 cm djup) då den breder ut sig åt olika håll iom olika långa "ben".

     Växterna är bara inkastade för att de ska vara i vatten tills jag tar itu med att sätta fast dem. Crypten mådde inte bra i det temporära växtkaret och det syns...
     Småskott som sitter på lavastenar för att se om de tar sig och några hela plantor som väntar på att sättas fast i något - och jag satte helt in dem i skrymslen och vrår tillfälligt (och för att de om lite större epifyter täcker gliporna på ett bra sätt). Javaormbunken i kanten satte jag på en större lavasten tills jag kom att den var på tok för stor och inte får plats där den var tänkt - så jag river loss den igen och sätter den på något annat när jag fått hem några till som jag beställt. Ormhasseln flyter bara löst i vattnet just nu i väntan på att det ska sjunka.

     Jag tänkte mer för att visa hur åbäket blev i slutänden när jag pusslat ihop en massa olika bitar. "Benet" längst till höger är av driftwood och är ful. Inte bara strukturen utan även formen. Det sitter där tills fiskarna flyttas över då jag inte vill stjäla ancistrusens favoritrot från deras tempkar :S Det andra benet från höger är en väldigt skumt formad rot och jag gillar den inte men samtidigt har den en förträfflig urholkning som är perfekt för epifyter... De två långa benen är två olika större rötter som ligger omlott på en kolsten. Högra halvan av "stammen" på träden är en konvex bit mangrove som sitter som ett "lock" och täcker skarvarna och övre delen av den andra stora roten. Så det är alltså fem bitar. "Stammen" sticker upp en liten bit ur vattnet, nästan hela vägen upp i lysrampen.
     Jag ville ha olika långa ben och längderna är väl ungefär som jag tänkt, jag bara inte gillar de två högra "lösbenen". Men de är enkla att byta ut då de bara är instoppade och inte sitter fastklämda i grundkonstruktionen. Samtliga ben "slutar fult" så de får bli nedgrävda i sanden.

     Jag är inte helt nöjd men för att vara ett tetrisbygge av fem rötter - blev det hyfsat nära vad jag vill ha. Det duger väl någorlunda när jag ersatt de fula småbenen med lämpligare sådana, och den fått epifyter på lämpliga ställen + inramning av javaormbunke och tätare crypter och lagenandra. Hade velat ha upp hela skiten lite till, så att det blev aningen högre "ben" men det gick inte att få till på ett bra sätt.
     Och så här sjukt ser det ut från bakhörnet Det kommer att ramas in och döljas ytterligare av javaormbunke och crypter men det sjukt fula bygget syns inte då man inte vistas i det hörnet såvida man inte råkar vilja ha en bok från bokhyllan bredvid och då medvetet kollar in dit. Det är helt osynligt från alla andra håll). Och trots att den ser ranglig ut är den extremt stadig. Stenen ska ha en liten rot som bumper mellan sten och glas utifall att hela skiten skulle rasa, så att inte stenen flyger i rutan. Men den har väldigt bra stöd på karets övre kant, stenen har mer till syfte att vara ett inre, extra "ben".

     Panoramafönstret gör att det blir extremt förvrängt på bilden så det ser inte fullt lika underligt ut i verkligheten. Det går inte att fota panoramahörn... Men konstruktionen är liksom totalt ihålig. Bara att den ser kompakt ut från alla sidor utom just i det innersta hörnet. Man ser inte den ena bärande stora roten ordentligt. Den andra syns mot karets hörn. (Båda är långa och oregelbundna i formen). Driftwoodbiten ser bärande ut men är det inte - den sitter ganska löst. Man ser den underliga "lockbiten" tydligt här. Framifrån smälter den in väldigt bra utom i en stor glipa men där sätter jag en crypt så småningom. En stor fördel med hur fult bakhörnet är - är att jag har fri tillgång till utblåset om jag behöver mecka med det - men samtidigt är det helt dolt från övriga håll + att jag har fri insyn till vad fiskar hittar på där bakom (för det är meningen att de ska kunna gömma sig där men då vet jag vad de sysslar med om jag vill kontrollera) :P

     Senast ändrad av Bambikill; 2020-07-03, 20:06.

     Kommentera


      #6
      Vad roligt med bilder! Jag tycker du har fått till ett bra träd! Det kommer bli ännu bättre sedan när växterna tar fart. Vad har du landat i för ljuslösning?

      Kommentera


       #7
       Ser fint ut så här långt! Gillar att du är utförlig. Sen kanske en dum fråga; men är inte Ancistrusen sydamerikan?
       Senast ändrad av Tauriel; 2020-07-03, 23:19. Anledning: Ändrat då halva texten försvann...

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen postat av Nando Visa inlägg
        Vad roligt med bilder! Jag tycker du har fått till ett bra träd! Det kommer bli ännu bättre sedan när växterna tar fart. Vad har du landat i för ljuslösning?
        Det ser liksom helt okej ut men jag gillar inte att det blir just... ett TRÄD. På "botten av en å". Jag hade velat ha längre "ben" så att det var rötter som växte ned i "ån" och inte hela jäkla trädet på botten... haha
        Men då hade jag inte fått till det med de rötterna jag hade, för hur jag än vände och vred på det blev det för högt, så att täcklocken inte hade kunnat ligga på... :S
        Förhoppningsvis kan jag få till ett "lyft" när jag byter ut de två fula benen, om jag kan få tag i två rötter med lite annan form.

        Jag avskyr början när man startar upp nya kar och måste vänta på att växtligheten ska börja ta sig. Det ser såååå tråkigt ut :S Nu börjar jag för all del med flera större växter iallafall. Tack och lov. Men lär få vänta ett litet tag på att de buskigare växterna som ska fylla ut så småningom, ska växa till sig.

        Ljuset vet jag fortfarande inte riktigt hur jag ska lösa men när Åheim påpekade att jag kunde måla bitar av plexi och lägga under lysrampen - slog det mig att jag kan slakta ett av topplocken till skitkaret jag köpte. De funkar ju i så fall strålande. Sen saknas ju dock ett lock till det karet senare... men strunt samma :P
        Jag tar den biten sist, när allt annat ser ut som det ska. Men troligen gör jag på det sättet i slutänden - placerar bitar av täckskiva i kanterna. I mitten ska jag spara fullt ljus för att jag vill få till det med H. tripartita Japan, N. hydrophylla Taiwan och dao noi.

        Jag får fundera vidare på vad fanken jag ska ha som utfyllnad på de lägre nivåerna. Sådant där plotter man fyller ut tomma mellanrum med...

        Kommentera


         #9
         Ursprungligen postat av Tauriel Visa inlägg
         Ser fint ut så här långt! Gillar att du är utförlig. Sen kanske en dum fråga; men är inte Ancistrusen sydamerikan?
         Haha jo

         Det är så att jag har en gammal super rot ancistrushane som gått med mina kuhlii - och jag har inte riktigt lyckats tvinga mig själv att göra av med honom bara för att karet ska vara Asien... jag gillar honom. Så han får smyga sig in som illegal invandrare
         Och han ÄR ju faktiskt väldigt fin. Med åldern fick han lite fulare färg - en del grådaskig svart pigmentering i trynet och på borsten, men inte så värst mycket. Overall är han nästan helt röd. Lite småväxt men fin.

         (Och har sina egenheter som jag gillar, även om de är irriterande ibland. Han är i full gång just nu också... han gillar att flytta på saker. Det har han alltid gjort. Just nu är hans favorit en liten sprucken terracottakruka som var bortglömd och nedgrävd i det förra karet de gick i - jag hittade den i sanden och mindes då att det är han som grävt ner den från första början... så han fick med den in i det temporära karet de går i nu. Och den flyttar han runt därinne så att det knastrar i gruset och rötter klonkar mot rutan och allt möjligt annat oväsen... Han väcker mig emellanåt om nätterna med det - så mycket låter det... Han ger sig inte heller, varje gång jag flyttat bort den från glaset för att jag inte vill ha den där - är den tillbaka efter max ett dygn... Som mest har han flyttat den typ 20 cm genom karet... lol...

         Nu när de får så mycket plats bakom den där roten i hörnet, funderar jag på att ge honom en jäkla kokosgrotta igen... han älskar dem men de är så fula att jag vägrar ha dem. Men där bak kan han ju få ha en att gnaga på och bo i, Utom synhåll för mig
         (Rötter har han såklart alltid haft men han är så förtjust i kokosgrottor. Iofs har jag aldrig haft en ancistrus som INTE varit helt tokig i dem...)
         Senast ändrad av Bambikill; 2020-07-03, 23:41.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen postat av Bambikill Visa inlägg

          Haha jo

          Det är så att jag har en gammal super rot ancistrushane som gått med mina kuhlii - och jag har inte riktigt lyckats tvinga mig själv att göra av med honom bara för att karet ska vara Asien... jag gillar honom. Så han får smyga sig in som illegal invandrare
          Och han ÄR ju faktiskt väldigt fin. Med åldern fick han lite fulare färg - en del grådaskig svart pigmentering i trynet och på borsten, men inte så värst mycket. Overall är han nästan helt röd. Lite småväxt men fin.

          (Och har sina egenheter som jag gillar, även om de är irriterande ibland. Han är i full gång just nu också... han gillar att flytta på saker. Det har han alltid gjort. Just nu är hans favorit en liten sprucken terracottakruka som var bortglömd och nedgrävd i det förra karet de gick i - jag hittade den i sanden och mindes då att det är han som grävt ner den från första början... så han fick med den in i det temporära karet de går i nu. Och den flyttar han runt därinne så att det knastrar i gruset och rötter klonkar mot rutan och allt möjligt annat oväsen... Han väcker mig emellanåt om nätterna med det - så mycket låter det... Han ger sig inte heller, varje gång jag flyttat bort den från glaset för att jag inte vill ha den där - är den tillbaka efter max ett dygn... Som mest har han flyttat den typ 20 cm genom karet... lol...

          Nu när de får så mycket plats bakom den där roten i hörnet, funderar jag på att ge honom en jäkla kokosgrotta igen... han älskar dem men de är så fula att jag vägrar ha dem. Men där bak kan han ju få ha en att gnaga på och bo i, Utom synhåll för mig
          (Rötter har han såklart alltid haft men han är så förtjust i kokosgrottor. Iofs har jag aldrig haft en ancistrus som INTE varit helt tokig i dem...)
          Underbart! Klart du ska ha kvar en sån personlighet!! Inga regler utan undantag :-) Min äldsta ancistrus har bosatt sig i ett plastbambuslott som sonen valde. Han sörjde när jag ställde undan det en tid. Alla ancistrusbarnen är födda däri. Helt ointresserad av kokosgrottorna! Hans fru gnager dock på den ena och den andra har min stora siamesiska algätare gjort till sin tron :-) Den ligger och jäser på eller framför den hela dagarna!

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen postat av Tauriel Visa inlägg

           Underbart! Klart du ska ha kvar en sån personlighet!! Inga regler utan undantag :-) Min äldsta ancistrus har bosatt sig i ett plastbambuslott som sonen valde. Han sörjde när jag ställde undan det en tid. Alla ancistrusbarnen är födda däri. Helt ointresserad av kokosgrottorna! Hans fru gnager dock på den ena och den andra har min stora siamesiska algätare gjort till sin tron :-) Den ligger och jäser på eller framför den hela dagarna!
           Ja han är rätt kul (Inte lika kul när man ska städa efter åbäket... Det första jag gjorde när jag tände karen när jag gick upp idag, var att flytta tillbaka sand och kruka en decimeter då han hade grävt upp sanden ner till glaset och sedan rullat krukan fram och tillbaka... (Jag hörde när det hände, vid typ 6-7 på morgonen, men orkade inte gå upp och fixa det... Men nu får nog krukan åka ut innan han slår sönder något... Tur att han är liten - hade han varit en stor firre hade han nog kunnat kvadda saker på riktigt... :O Jag får nog ta och bolstra ordentligt bakom den där kolstenen i mitt bygge, för det skulle inte förvåna mig om den här jäkla "Builder Bob" ställer till med problem... Lol... jag döper aldrig mina fiskar men han borde nästan få heta just det... Men jag har haft en tam gråtrut som hette "Bob", så det går ju inte... )

           Men han är ingenting mot vissa andra jag haft. Den konstigaste var min enorma goldenhanne (jag gav bort dem när jag avvecklade nästan alla karen på en gång och bara behöll två) som skulle putsa mina händer och armar så fort jag var i tanken och rotade. De flesta malar jag haft har varit väldigt lax med hantering och mer eller mindre sitter kvar frivilligt i näven på en om man måste ta upp dem - men han var extrem. Inte direkt en "snäll" fisk. Men totalt orädd för människor. Vansinnigt rolig när han skulle suga på katternas trynen också, när de tryckte nosen mot rutan och ville äta fisk genom glaset... Följde efter katterna på glaset, fastsugen... såg inte klokt ut.

           Annars är det praktbotia som är de största personligheterna. Jag kan helt enkelt inte trycka in ett kar i den storleken som behövs, annars finns det ingen tvekan om att jag hade skaffat arten igen Jag tycker inte ens att 1000 liter räcker till en grupp vuxna. Jag skulle föredra minimum 2000 liter... Och det finns noll chans att jag kan trycka in något sådant i ett rum där jag faktiskt vistas. Och skulle nog inte våga det heller - i en ranglig gammal post-WWII-vindslägenhet med sneda, knakande golv :S


           Jag kastade tre gamla kokosgrottor nu när jag inventerade akvariegrejerna nyligen. Skrattade gott åt hur blanka och välpolerade de var. Inte den minsta tillstymmelse till fiber kvar någonstans. De var helt tokiga i dem, och det var det enda som dög till att ha yngel i också. I början slängde jag in ett stort urval av olika grottor, rör och annat, för att se vad de ville ha - och samtliga hannar valde ALLTID kokosgrottorna. De är fula men de är populära så min "Builder Bob" får väl ha en instoppad under rotbygget. Eller så kanske jag till och med kan ha en grotta som stöd istället för kolsten... Om jag kan få tag i en riktigt stor grotta.

           Kommentera


            #12
            Han är förresten bra att ha - "Builder Bob". (Nu lär det där namnet fastna, vare sig jag vill eller ej...)

            När värmeböljan slog till första gången, för typ 4-6 veckor sedan - blev deras kar väldigt varmt, i vanlig ordning, (min lägenhet är snuskigt varm) men jag upptäckte att termometern visade fel för att han betedde sig så märkligt. Han försökte hoppa ur karet nonstop och jag fattade inte varför - han har aldrig gjort det på de ca 5-6 år jag haft honom, tills jag började fundera på tempen för att det kändes så varmt trots fläkt, ramtopp istället för den vanliga toppen, syresten och filterutblås på ytan. Stoppade i en annan termometer och insåg att det var 31 grader där i - trots att den andra termometern visade 26 :S
            Flyttade dem direkt till ett annat kar som är lättare att hålla något svalare - och beteendet försvann direkt.

            OT då det är en art fjärran från fisk - men min hund har upptäckt så många hälsoproblem hos andra djur, att det är helt vansinnigt. Han har hittat TRE livmoderinflammationer hos avelskatter - långt innan de visade synliga symtom. Och gjorde mig uppmärksam på en avelshanes urinvägsinflammation också. För att inte nämna att han förvarnar om min daghunds löp minst en månad innan det börjar... Så jag tar min hunds beteenden på största allvar. Markerar han skrevet på en katt är det akuten direkt. Än har han aldrig haft fel. Men så är han iofs av jaktras - hysteriskt intresserad av spår - och kullbrorsan var narkotikahund hos polisen

            Kommentera


             #13
             För att återgå till projektet;

             När jag orkar ta mig i kragen här, är lördagens plan att få i den nya roten (som dock ser väldigt intressant ut i formen och skulle kunna fungera som del även till det första hörnet så eventuellt bygger jag om hörn 1 - vi får se) och försöka fundera ut hur jag skulle kunna gömma det fula insuget på ett bra sätt. Grunderna måste bli färdiga nu så att alla epifyter som ligger förankrade i diverse kar, kan få en permanent plats...

             Eventuellt binda om de växter som satts på sten och rötter, då ingen tycks kunna svara på om flätlinan jag använt kan vara farlig, och jag vill veta säkert...

             Och möjligen att få till ett konstnärligt projekt med att fota eller teckna av samtliga växter och rötter någorlunda bra - så att jag kan leka runt i photoshop och försöka få till en visuell mall för vad jag vill uppnå... :P För att vara livslång hobbyist - och utbildad - i både foto, konst (serieteckning) och grafisk bild - är jag onekligen extremt dålig på att se saker framför mig... (Vilket är den ena anledningen till att jag gav upp de grejerna som karriärval och håller mig på hobbynivå... anledning två är stressen med deadlines. Urk).

             Jag dillade i ett inlägg igår om att det vore superbt om det fanns ett designprogram eller app för att planera ett akvarium - med befintliga bilder på sten, rötter och olika växter. Har inte lyckats hitta något fast jag googlat. Och jag kan då inte programmera. Men ett eget "program" kan jag ju göra. Dvs en samling bilder att sedan leka med i PS. (För det räcker ju inte med befintliga tasks - jag MÅSTE ju hitta på fler...)

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen postat av Bambikill Visa inlägg
              Han är förresten bra att ha - "Builder Bob". (Nu lär det där namnet fastna, vare sig jag vill eller ej...)

              När värmeböljan slog till första gången, för typ 4-6 veckor sedan - blev deras kar väldigt varmt, i vanlig ordning, (min lägenhet är snuskigt varm) men jag upptäckte att termometern visade fel för att han betedde sig så märkligt. Han försökte hoppa ur karet nonstop och jag fattade inte varför - han har aldrig gjort det på de ca 5-6 år jag haft honom, tills jag började fundera på tempen för att det kändes så varmt trots fläkt, ramtopp istället för den vanliga toppen, syresten och filterutblås på ytan. Stoppade i en annan termometer och insåg att det var 31 grader där i - trots att den andra termometern visade 26 :S
              Flyttade dem direkt till ett annat kar som är lättare att hålla något svalare - och beteendet försvann direkt.

              OT då det är en art fjärran från fisk - men min hund har upptäckt så många hälsoproblem hos andra djur, att det är helt vansinnigt. Han har hittat TRE livmoderinflammationer hos avelskatter - långt innan de visade synliga symtom. Och gjorde mig uppmärksam på en avelshanes urinvägsinflammation också. För att inte nämna att han förvarnar om min daghunds löp minst en månad innan det börjar... Så jag tar min hunds beteenden på största allvar. Markerar han skrevet på en katt är det akuten direkt. Än har han aldrig haft fel. Men så är han iofs av jaktras - hysteriskt intresserad av spår - och kullbrorsan var narkotikahund hos polisen
              Bra gjort av dig att läsa av dina djur på det viset! Imponerande! Det är svårt med värmen - tack och lov har vi luftvärmepump med AC-funktion.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen postat av Tauriel Visa inlägg

               Bra gjort av dig att läsa av dina djur på det viset! Imponerande! Det är svårt med värmen - tack och lov har vi luftvärmepump med AC-funktion.
               Vore illa om jag inte kunde det med tanke på att jag haft hund hela mitt liv, fött upp katter i 15 år, jobbat på tropikhus, veterinärklinik, diverse stall och stuterier, haft i stort sett varenda vanlig (och en hel del ovanliga) art av husdjur som finns - OCH läst kurser i etologi :P haha
               Fisk är nog den typen av djur jag har sämst koll på - då jag "bara" haft akvariedjur i 10+ år :P Innan det mest reptil och amfibier - förutom däggdjur, då.

               Min lägenhet är ett helvete att hålla ens i beboelig temperatur på sommaren :S Vi ska inte ens prata om akvarierna. Ibland får man ta till varenda knep i boken för att inte få kokt fisk till middag :S Jag älskar Axolotl men skaffar dem inte igen så länge jag bor här för kylsystem är snordyra och de är kallvattendjur. Och slitet med att hålla kallvattenkar under 18 grader - helst 16 - när utomhustemperaturen kryper över uppemot 35+ (= närmare 40 i min lägenhet och 35 i små kar, om jag inte vidtar alla åtgärder jag kan) vill jag aldrig ha igen. Urk. Konstant övervakning i stort sett.

               Kommentera

               Sparar...
               X