Vill börja om igen efter 35 år!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Christer5
    • July 2015
    • 915

    #16
    Jag upplever att om man använder Easy Carbo så påverkas helt klart alger negativt.Vill inte ha CO2

    Kommentar

    • mats08
      • January 2006
      • 121

      #17
      Ursprungligen postat av Christer5
      Jag upplever att om man använder Easy Carbo så påverkas helt klart alger negativt.Vill inte ha CO2
      Då ska jag verkligen köra på Easycarbo. Dock undrar jag, ifall jag kör med exempelvis Tropica Plant Growth Substrate som ett undre bottenlager, blir det lite overkill med övrig växtnäring då?

      Kommentar

      • Rufus
        • January 2005
        • 866

        #18
        Gödning i bottenlager är bra för de växter som föredrar det t ex cryptocoryner och svärdplantor. De har då ”mat” för ett tag. Så småningom tar det ju slut och man kan behöva trycka ner näringskulor.
        I vattenkolumnen kan man börja göda lite försiktigt när man ser att de snabbväxande kommer igång lite. De hämtar ofta upp näring genom bladen. Anubia behöver inget alls, om inte de nya bladen visar sig väl bleka.
        // Annicka

        Kommentar

        • Christer5
          • July 2015
          • 915

          #19
          Jag kör alltid bara med sand,vissa växter behöver bottengödning nära rötterna typ JBL näringskulor,kan inte detta med substrat för mig är det overkill då jag inte är aquascaper,men har fina växter ändå

          Kommentar

          • Rufus
            • January 2005
            • 866

            #20
            Ursprungligen postat av Christer5
            Jag kör alltid bara med sand,vissa växter behöver bottengödning nära rötterna typ JBL näringskulor,kan inte detta med substrat för mig är det overkill då jag inte är aquascaper,men har fina växter ändå
            Ja man kan göra på många sätt. Men nu har jag blivit nyfiken på hur ditt kar ser ut!
            // Annicka

            Kommentar

            • Sleaper

              • September 2008
              • 2893

              #21
              Ursprungligen postat av mats08
              Då ska jag verkligen köra på Easycarbo. Dock undrar jag, ifall jag kör med exempelvis Tropica Plant Growth Substrate som ett undre bottenlager, blir det lite overkill med övrig växtnäring då?
              Bottennäring ersätter inte flytande näring utan fungerar som näringsdepå för växternas rötter. Med tiden blir ju sanden anrikad med näring naturligt genom fiskarnas avföring etc. men det tar ju lång tid. Bottennäring ger alltså den fördelen att det finns näring i bottensubstratet från dag 1.

              Kommentar

              • mats08
                • January 2006
                • 121

                #22
                Vad bra, då kör jag med flytande näring också ifall jag väljer att ha bottennäring.

                Kommentar

                • Björn J.
                  • November 2017
                  • 1049

                  #23
                  Byter ni vatten?
                  Det gör inte jag...
                  jag fyller bara på det som fiskarna druckit upp...

                  Eller så här är det;
                  Mina akvarier får medvetet minimalt med skötsel, jag har alltid haft akvarier med mycket växter. Till nyligen hade jag ett väldigt välplanterat 350 liters hörnakvarium med nio dagsljuslysrör, då man skulle starta diverse akvarium på några förskolor skördade jag en del växter och gav bort, blev rätt tomt, men tänkte att det växer snart till sig igen. Men så började det läcka litet granna i en silikonfog, varför beslutet togs att avveckla detta och köpa ett nytt, istället för att försöka att foga om. Elförbrukningen med nio rör + doppvärmare och pump är ju rätt betydande också.
                  Så nu har även det lilla växtakvariet skördats, eller snarare skattats ordentligt på cryptocoryner, valisnerier och näckrosor, som planterats i det nya Trigon 350 med LED-belysning, det kommer nog att ta minst ett år eller mer innan man kan säga att det är ett växtakvarium.

                  Skötsel... tja jag "dammsuger" aldrig botten, när vattnet blir lätt grumligt tvättas filtermaterialet i kallt vatten och ibland sätts ett extra innerfilter in. Bottenmaterialet består av plattor av trädgårdstorv och under dessa skivor av keramiklera, (Bauhaus och Panduro). Ovanpå detta traditionellt akvariegrus.
                  Avdunstat vatten fylls på varje vecka, var tredje vecka ungefär byter jag kanske 50 liter i det stora och kanske 10-20 liter i det lilla akvariet, oftast mindre mängd.
                  När växtakvariet är i gång överdoserar jag ordentligt med flingfodret, men då jag ser att vattnet blir grumligt eller att det bildas en fet hinna på vattenytan håller jag igen med fodret, då får fiskar och växter mer mat än de kan äta upp.
                  Jag byter vatten med en gammal trädgårdsslang, hävert vid urtappning till golvbrunnen i badrummet och påfyllning direkt från en kallvattenkran med kommunalt buffrat dricksvatten, tvärs emot vad som rekommenderas. Bara vid nystart av akvarium har jag hällt i (gratisprover) av Aquasafe eller liknande. I början när växtakvarium är i startfasen brukar jag hälla i växtgödning som jag då naturligtvis överdoserar...

                  Växternas vissna blad tas ibland bort, men oftast får de sitta kvar och förmultna in i bottensedimentet. Jag har ju nu två Juwelakvarium och kör med någorlunda original Juwel filetermateriel, jag har iofs sågat till filterkuber av en större filtermatta inköpt på Hornbach, med en jusste bandsåg kan man förändra världen.

                  Jag är bortrest emellanåt, laddar då Juwels nästan värdelösa foderautomater, dom ger ju nästan ingenting om de är laddade med flingfoder, kanske de funkar bättre med granulat?
                  Men det verkar inte som om varesig fiskar eller växter mår dåligt av att fasta.

                  Förr hade jag lysrör, Osram Lumilux, dagsljustyp, eller Philips TLD84. Nu är det lysdioder, vet inte hur dessa funkar i växtakvarium, ännu. 500watts halogen-byggstrålkastare har jag också haft ovanför öppna växtakvarium, detta i någorlunda offentlig miljö på en arbetsplats, där jag inte betalade elräkningen, svärdsplantorna blev över metern höga. Vallisneriorna blev minst två meter långa..

                  Nyblivna akavrister är nere med nävarna alldeles för mycket i sina akvarium och stör växterna, låt det vara! Plantera en gång, justera några gånger och återplantera sådant som flutit upp till ytan och ge sedan fan i akvariet, mata försiktigt i början och se till att ha okomplicerade fiskar, snälla ciklider och anspråkslösa stimfiskar. När det börjar bildas alger köper man några siamensiska algätare, när dessa vuxit till sig i 10cm längder byts de ut mot mindre exemplar, iofs är dessa synnerligen svårfångade, särskilt i växtakvarium... Det är så med dessa att dom är algätare när de är små och blir allätare när de blir stora.

                  Belysning vare sig mer eller mindre än 10 timmar per dygn, den tiden finns inprogrammerad i växternas DNA, längre (eller kortare) belysningstid gynnar algerna.
                  Jag har belysningen kopplad över timers. Anser att de gamla mekaniska timrarna är bättre och lättare att programmera. Jag har varit ute för att billiga elektroniska gått sönder av EMK när lysrören släcks och då drosseln skickar ut en icke önskvärd puls bakvägen genom kabeln.

                  Biotoper...?
                  Tja, ni kanske redan räknat ut det, men jag har inget korellrevsakvarium, inte heller något afrikanskt ciklidakvarium. Jag håller mig med relativt enkla och anspråkslösa fiskar från Sydamerika liksom enklare fiskar från Afrika (kongotetror), rasboror och karpfiskar från Asien. Nån gång har jag väl haft australienska regnbågsfiskar också, och tigerbarber som varit uppfödda på leverpastej.
                  Men det har förekommit celebriteter som sprutfiskar, diskusar, halvtumsskalarer, nån rocka (Ytterrockan, Ulster ulster), elefatnosfiskar (Nilfisk) olika pirayor och andra konstigheter, men den tiden och det intresset är förbi.
                  Hammarhajar (Dunka banka) och sågfiskar (Capa capa) (som båda trivs i tång-bältet) har jag däremot aldrig haft, inte ens i verktygslådan. Däremot skulle jag kunna tänka mig något exemplar av den litterära bläckfisken (Ballographicus inkus)...

                  Mitt koncept är att göra akvariet enkelt, billigt och lättskött. Se till att det i mångt och mycket sköter sig själv.
                  Fiskar som jobbar och gör skäl för brödfödan är bra att ha:
                  Olika botior, främst skunkbotian och den traditionella praktbotian är bra på att käka upp oinbjudna sniglar och snäckor. Den siamesiska algätaren är bra på att äta många sorters alger, oslagbar i växtakvarium, även platy och svärdbärare äter alger, om de inte får annan mat. Hantelcikliden och framförallt nyckelhålssikliden äter flytväxter som andmat.

                  Nej, lycka till och krångla inte till det!
                  Senast redigerad av Björn J.; 20 November 2017, 10:11.

                  Kommentar

                  • Rufus
                    • January 2005
                    • 866

                    #24
                    Haha jag känner igen mig i mkt, alltid tänkt att det var latmasken som styrt men det kanske är erfarenheten (låter ju bättre) . Mkt växter är grejen.
                    // Annicka

                    Kommentar

                    • Sleaper

                      • September 2008
                      • 2893

                      #25
                      Här finns en del info att läsa: http://tropica.com/en/guide/care/

                      Kommentar

                      • hivemindhermit
                        • September 2017
                        • 214

                        #26
                        Björn: Akvariehållning efter min smak!
                        /Alex
                        375 + 112 liter drömmar

                        Kommentar

                        • Björn J.
                          • November 2017
                          • 1049

                          #27
                          När det gäller näringsubstrat till växter har jag i många år använt lera, de senaste gångerna "dekoratiosnlera" från Panduro.
                          I nystartade akvarium lägger jag "hamburgerstora" (60g), bitar direkt på bottenglaset, och skivor med trädgårdstorv samt grus över, om det finns geophagusar eller andra fiskar med schaktbeteende blir det ett insktsnät mellan sanden och torven. Leran är då helt obearbetad, alltså inte bränd.
                          Om jag planterar en ny växt i befintligt akvarium kan det hända att jag slår i hälften av dess rötter i en lerklump, men då får man vara snabb då leran snabbt grumlar vattnet litet. Jag har också planterat växter i lera och en sådan där plastkorg som växterna levereras in vet dock inte om det gör saken bättre.
                          "7 små kulor" kan man ju köpa också, men jag tror panduroleran är bättre.. och billigare.
                          Det sägs ju att vallisnerior och svärdsplantor egentligen inte trivs i samma akvarium, men det har jag inte berättat för mina sådana, då båda växer rätt bra i panduroleran. Visst belysningen är ju jätteviktig också!!

                          Kommentar

                          • Sleaper

                            • September 2008
                            • 2893

                            #28
                            Känner igen det där med lera och torv från 80-talet. Min erfarenhet av detta var att botten lätt kunde rutna och det bildades svavelväte osv. Numera finns det bottenmaterial och tillsatser som lämpar sig bättre och är helt anpassade för akvariebruk. Men känner man behov av det kan man kan ju experimentera med allt möjligt som torv, jord, lera, kattsand etc..

                            Kommentar

                            • Björn J.
                              • November 2017
                              • 1049

                              #29
                              Ursprungligen postat av hivemindhermit
                              Björn: Akvariehållning efter min smak!
                              Ja tack för medhållet.
                              Det finns ju många olika sorters hobbyutövning, där en del är mer aktiva aktiviteter än akvaristiken.
                              Det är väl svårt att jämföra, men exempelvis modellbyggare och handarbetare bygger, stickar, virkar, limmar, löder och knypplar saker hela tiden.
                              Den modellgrenen som har mest likheter (och även olikheter) med akvaristiken är ju modelljärnvägshobbyn, där landskapsbygget i mångt och mycket kan jämföras med inredningen i våra akvarium. ja med litet god vilja då...

                              Husdjurshobbyn i stort har väl egentligen mer likheter. Men till skillnad från hundägare och "hästmänniskor" (undantaget kentaurerna) så sitter vi mer stilla och betraktar våra akvarier än ränner runt i skog och mark eller får sår i rumpan av obekväma hästryggar.

                              Och det tycks ju vara det där med "i lugn och ro" som många nyblivna akvarister missuppfattat.
                              Det gäller att ha is i magen, och om jag får citera salige brittiske författaren Douglas Adams, ni vet han som skrev trilogin som omfattade minst fyra böcker, "Liftarens Guide till Galaxen" han hade som genomgående tema frasen "Ta det lugnt" ja den nämndes ju mist 42 gånger i någon av böckerna. Just 42 var också ett ledande tema...

                              Men ta det lugnt, eller då mer akvarieanpassat "simma lugnt".
                              I många fall mår akvarierna och dess innevånare bättre av att dess ägare håller sina händer torra och inte grejar för mycket, lägg vare sig näsan eller händerna i blöt, alltså!

                              Sedan är det väl bra om akvaristen rör på sig också, stickar, knypplar, hyvlar, löder och går på agilitykurs med hunden, det ena behöver ju inte utesluta det andra.
                              Men man skall nog akta sig väldigt noga om man tror att akvariehobbyn är någon slags hantverkshobby som hela tiden kräver åtgärder såsom omplanteringar och dagliga vattenbyten och annat.
                              Däremot kan ju då den akvaristiska odlingshobbygrenen kräva ständiga åtgärder, ävensom det inte är lika actionbetonat som häst- eller kaninhoppning eller nose-work med hunden.


                              Missuppfatta mig nu gärna på rätt sätt!
                              Inget ont om varesig akvarister eller andra hobbymänniskor (eller kentaurer), till syvene og sidst gör ju var och en som den tycker är bäst.

                              Kommentar

                              • Christer5
                                • July 2015
                                • 915

                                #30
                                Det jag tycker är viktigt,när du planterat växter så ta det lugnt och låt dom vara,dom kommer att ta sig så småningom ifall det inte sker så snabbt sitt på händerna
                                Senast redigerad av Christer5; 21 November 2017, 10:47.

                                Kommentar

                                Arbetssätt...