Lite hjälp kring vilka fiskar som ska bort...och in!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • lasselothar
    • September 2010
    • 59

    Lite hjälp kring vilka fiskar som ska bort...och in!

    Hej! Är ny i den här världen och läser forumet med behållning mest varje dag. Jag har ett relativt nystartat 200 liters och har väl gjort ungefär alla fel man kan göra hittills....

    Köpte ett begagnat på blocket för några månader sedan (= fel 1, men har nu bytt till ett nytt med samma mått 110 B x 45 D x 40 H. 1200 kr för att slippa magsår över vattenskador, väldigt prisvärt tycker jag). Dessutom medföljde fiskar (fel 2, det är ju ingen höjdare om man i lugn och ro vill inreda ett växtakvarium och starta upp det på ett bra sätt, dessutom är ju själva fiskköpet det roliga, iallafall om man frågar barnen)....
    Fiskar som ingick: 4 Rosentetror, 3 Palettciklider, 2 Skalarer, 3 Ancitrusmalar, 3 Regnbågsfiskar ( Melanotaenia boesemani), 1 Falsk hajmal? (Mystus Vittatus), 2 Praktbotior.
    En liten mal dog i flytten, En Palett dog efter några dagar (utmobbad?). En regnbågsfisk är dräpt. Han jagade en artfrände tills jag insåg att han skulle dö. Socialist som jag är avlivade jag "översittaren" (fel 3: jag skulle självklart förkortat livet på den underlägsne, han har dock hämtat sig nu och stjärtfenan, såret på sidan av kroppen samt fläskläppen är på väg att läka.
    Praktbotiorna är borttagna. Jag vill ha möjlighet att ha åtminstone snäckor, helst räkor. Dessutom blir dom på sikt för stora för karet (och elaka har jag hört).
    Jag la i 5 Kardinaltetror från köksakvariet mest som ett experiment för att se hur det skulle gå. Två finns kvar. Två har strukit med på nätterna, tydliga bitsår syntes men ej uppätna. (Mystus är väldigt misstänkt men nekar). En låg död en morgon utan tillsynes yttre våld. Två stackare kvar...(har ständigt dåligt samvete för dom...)
    Jag pillade i 5 fembandsbarber eftersom jag vill ha fiskar av den storleken som far fram i stim. De klarar sig bra och har fått ytterliggare 6 kompisar. ( Fel 4: varför i helvete lägga in mer fiskar i soppan...)
    Jag har inte berört alla växter och lera och rötter och...som jag hittat på jobbet som jag lagt in (fel 5,6,7,8,...lägg inte in saker som du inte vet något om...)
    Hursomhelst är karet nu i hyffsad balans, ingen fisk har dött trots alla vattenbyten, akvariebyten, grusbyten (dom tror förmodligen att jag bor i akvariet)... och jag är nöjd med möbleringen. Växter verkar trivas ganska bra. Jag har satt in en enkel CO2 pump och kompleterat belysningen med spottar från Kjell o Comp (efter att ha läst forumtrådar om dom).
    Nya lysrör (Sun Glo + Philips TL- Super 80, funkar bra med mitt grus). Nytt filter, Fluval 4U kommer i veckan.Bild på hur det ser ut nu.



    Nu till själva frågan: Vilken besättning ska jag ha/är tänkbar?
    Min tanke:
    Skalarerna får hitta ett nytt hem. Dom är redan nu rädda för vad som kommer hända när 11 barber kommer på hur roligt det är att äta fenor. Dessutom är dom för stora för att kryssa runt bland växter o rötter. Någon som vill ha dom? Bild på Skalarerna:



    Palettcikliderna har jag börjat gilla. Dom silar grus och städar. Det jag först trodde var slagsmål mellan två hannar verkar mer o mer vara förberedelse för lek. Tuffa fiskar som till och med utmanar Mystus när han inkräktar på deras grotta. Vill ha dom kvar tror jag...Bild på dom:



    Regnbågsfiskarna är troligen också ett par. Ganska fina. Ha kvar? Här är dom:



    Mystus är väl egentligen (iallafall på sikt) för stor för karet. Gillar honom! Han är karets mittpunkt. Snabb, stark, stor. Härskare över sin grotta. Äter bara på nätterna, och gud vet vad? Har försökt med allt. Räkor (i bitar stora/små), ärtor, granulat som sjunker till botten. Det enda som jag ser att han suger på är maltabletter, stora karln. Det kan väl inte hålla igång hans stora (10-13 cm) kropp? Vill ha kvar! Går det tillsammans med mina fembands + kopparbarber som jag tänker mig komplettera med? Bild på honom:



    Rosentetrorna tycker jag är totalt färglösa. Nytt hem?
    Malarna? Trodde att dom var superstädare men ser mest åverkan på växterna. Kanske borde ersätta dom med något annat?
    Vore kul om någon med erfarenhet av diverse fiskar kunde hjälpa mig vidare. Vad kan fungera tillsammans, vilka ska bort, vilka ska in?
    MVH/Lasse
    Senast redigerad av lasselothar; 01 November 2010, 16:05. Anledning: länkar fungerar ej
  • Saturnus80
    • October 2009
    • 943

    #2
    Nu har du en himla blandning av fiskar och jag brukar förespråka att man försöker skaffa fiskar från samma område, men det är klart att det kan fungera. Regnbågsfiskarna är väl den mest felande länken, dom vill ha lite basiskt vatten och temperatur på 26-30 grader.
    Skaffa ett nytt hem till tetrorna eller skaffa fler, dom vill ju vara några stycken och då kommer dom att få finare färger med, men eftersom du redan är inne på fembands barber och koppar barber så hade jag nog hittat ett nytt hem till tetrorna.
    Du kan gott ha kvar dina Ancistrus för dom gör nog ingen skada iallafall, möjligtvis käkar dom upp ägg o yngel för paletterna, en annan bra algätare som dessutom är asiatisk som det mesta i akvarium är Garra flavatra eller Panda Garra
    Den där Mystis-malen kan jag inget om, den kan lika väl vara köttätare som växtätare, någon annan får svara helt enkelt.
    Passande fiskar förutom paletterna vet jag inte, har fått för mig att de behöver vara rätt tuffa för att klara sig från dessa marodörer, alltså barberna.
    //Daniel

    110l Sällskapsakvarium http://www.zoonen.com/perzoonen/blogg.asp?oid=2509902
    23l aqualandscape med dvärgkulor

    Kommentar

    • lasselothar
      • September 2010
      • 59

      #3
      Tack för dina tankar Daniel. Ska kolla upp dina algätarförslag. Tetrorna får hitta nytt hem. Mystusen är både kött o växtätare efter vad jag förstår. Kan äta småfisk, därav misstanken... : ). Ps. Har fixat så man kan se bilderna nu. Dom är dock små men iallafall.
      Harebra/Lasse

      Kommentar

      • ciklidtok
        • March 2005
        • 1466

        #4
        Mystusen är en jäkel på småfisk... Det kan jag garantera. har du otur, så kan den nog också plocka barberna.....Vad gäller kardinalerna, så kan det lika väl vara Scalarena som har tagit dom...Hade du förövrigt bott närmare, så hade jag tagit Scalarena.........Håller med Saturnus, Regnbågarna är väldigt malplasserade i det gänget (Barber, paletter mfl.)

        Jag vet inte riktigt vad du kan ha mer med barber....Ingernting med långa fenor iaf. de är ju ökända fenbitare....:/
        720L SA-/CA. Övriga
        375L Biotop, skalarer
        275L Malawi
        240L Blandat


        Kommentar

        • Shepard

          • March 2003
          • 13992

          #5
          Tror inte fembandsbarber biter på fenor, är väl i stort sett bara tigerbarben som gör det tror jag.
          "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
          Min profil
          Mitt galleri

          Kommentar

          • lasselothar
            • September 2010
            • 59

            #6
            Tack för input! Ja, det är inte så lätt det här med vilka som passar med vilka. Fembandsbarberna har varit i karet nu lite drygt 1 + 2 veckor. Jag satte först i 5, sedan ytterliggare 6 veckan efter. Observationer: Mystusen verkar inte intresserad/kapabel att fånga dom. På kvällen (släckt kar) händer det ofta att någon enstaka barb letar mat alldeles intill honom. Barberna är kul tycker jag. Håller ofta högt tempo i olika grupper. Ibland alla, oftast 4-5 stycken tillsammans. Jag tycker mig se att Skalarerna nogsamt håller koll på barberna och inte gärna har dom bakom/under sig. Har inte sett att någon försökt bita fenor men det verkar som om Skalarerna förväntar sig det...
            Ja, regnbågsfiskarna är malplacerade, ska försöka hitta nytt hem till dom.
            Blir alltmer klar över att bygga karet kring barber/sydostasien. Ha kvar mystusen, som ju också härstammar från den trakten, samt utöka med ytterliggare barber av något slag (ej tiger).
            Vill byta malar mot asiatiska algätare, mindre men fler. Överhuvudtaget känner jag mer för fler små individer.
            Är det någon som har erfarenhet av barber/sydostasienkar, tar jag tacksamt emot information och synpunkter på hur jag kan bygga vidare. Har ni vägarna förbi Södermalms Akvarieaffär (jag bor granne) kan ni komma förbi mig och fynda... : )

            Kommentar

            Arbetssätt...