Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Naturdamm

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Naturdamm

  Hoppas få några bra råd och tips i detta forum. Vi har på vårt landställe en naturdamm, cirka 11 m i diameter. Djupet i mitten är ca 2 meter och det sluttar neråt från grunda kanter runt om. I dammen har vi koifisk, guldid och rudor. I dammen finns näckrosor och runt om planteringar med växter. Vattentillflödet till dammen sköter dig själv genom vattenådra i marken. Det är lerbotten så vattnet har alltid varit mörkt och/ eller grumligt. För tre år sedan mätte vi ph-värde och kunde då se att resultatet var perfekt.

  Nu måste något ha hänt i dammen. Just nu har vi fått gröna alger, förmodligen pga värmen. Men vad värre är - i morse fick vi se att det låg mängder av döda rudor och flöt i vattnet som vi förstås genast plockade bort. I år har vi inte mätt ph-värdet. Vi ska beställa ett mätverktyg gör det nu. Men vi har för - i hopp om att få bort algerna - sprutat in mängder med nytt vatten från egen brunn. Vi har också köpt Sludge Answer (tidigare i vår även Kornhalmsextrakt) för att få bort alger och få ett klarare vatten. Det är bara rudor som dött - ingen guld-id eller koi. De verkar pugga och välmående. Konstigt med tanke på att rudor verkar vsra mycket tåliga, särskilt vid syrebrist. Men det kan väl vara något annat de är känsliga mot. Skulle vilja veta vad i så fall. En annan sak dom har görändrats. Betydligt färre näckrosor i år och ingen har börjat blomma än.

  Vi har hela tiden en luftpump igpng i vattnet som ger både cirkulation och luftflöde.

  Vi är förstås bekymrade över att de små rudorna (cirka 40 stycken fiskade vi upp i morse) har dött. Någon som har en aning om orsak och vad vi kan göra. Ph-bördet har vi inte mätt i år då vår mätare slutat fungera. Men vi ska snarast skaffa en. Ser fram emot svar.
  Starts
  2020-06-27
  Ends
  2020-07-27
Sparar...
X