Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Byta vatten i damm?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Byta vatten i damm?

  Jag undrar när det är bäst att göra ett större vattenbyte i dammen?
  Min damm var övertäckt med frigolit en kort period, när det var vinterväder. Nu har den varit otäckt och isfri ett tag.
  Det är 3 guldfiskar i som ser friska ut. De får ingen mat nu. Temperaturen är ca. 5 grader. Dammen är ca. 3000 liter.

  Jag vill göra ett större vattenbyte inför vår- och sommarsäsongen. Kan det passa att göra nu, eller är det en dålig idé med tanke på guldfiskarna däri? Bättre att vänta till de har börjat äta och "vaknat till"?

  #2
  Aldrig funderat på vattenbyten i min lilla damm men den fylls ju på varje höst/vinter ovanifrån men så kanske det inte blir när man täcker över den. En riktigt blöt vår kanske löser den frågan automatiskt.

  Vid alltför torr sommar får jag ibland fylla på dammen, ssk så inte småfåglarna drunknar när dom faller i. Jag gjorde en TDS mätning för några dagar sedan och fick 12-14 ppm. Vättervattnet från kranen brukar vara cirka 66-67 ppm (och det är ju ganska jonfattigt redan). Rent matematiskt så betyder det ju att bara 20% av det ursprungligen påfyllda och vid tillfällen ersatta vattnet finns kvar i dammen. Resten är en skänk från ovan.
  Killies is a lifetime passion

  Kommentera


   #3
   Jag brukar göra delbyten i min damm under säsongen.
   Förra sommaren flera gånger då fiskarna hade blivit för stora och för många. Nu är det löst då jag sålde de fyra idarna jag hade.
   Nu har jag bara tre guldfiskar kvar. Plats över för nya saker.

   Denna sommar ska jag testa nytt och sätta ut kardinalfiskar.

   Har du fiskar i din damm?

   Kommentera


    #4
    Inte haft fisk de senaste säsongerna. Haft Austrolebias (tid. Megalebias) elongatus tidigare och dessförinnan hade mört o abborre yngel hängt med hem i en håv. Funderat på shubunkin eller liknande. Nu vet jag ju vad som finns i vischan här utanför: dammspecialisten i Lekeryd. Hittade dit i höstas - smal och slingrig väg men en väl så häftig koi-anläggning fanns där. Men koien är för stor för min lilla damm.
    Killies is a lifetime passion

    Kommentera


     #5
     Hej,

     jag har en damm på 2000 liter och där har fyra guldfiskar gått under vintern och de har klarat det fint. Jag byter minst hälften av vattnet på våren när jag stoppar i pumpen och sätter ut de växter som övervintrat inomhus. Sen fyller jag på det jag tappat ur under säsongen i samband med "dammsugning".

     Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    Damm26.jpg
Visningar:	1
Storlek:	175.4 kB
ID:   	2156658

     /Rolf

     Kommentera


      #6
      Jag har en liten damm på 1000 liter med sarv och guldfisk. Jag har inget naturligt tillflöde så jag fyller på vatten väldigt tätt i varma perioder. Jag brukar vårstäda dammen när det är dags för mat, pump och filter skall i växter mm. Då hade jag satsat på vattenbytet!
      Juwel trigon 190 liter, nystartat. Här bor Venestus, Lombardoi, Socolofi och min mal Malte som är en Ancistrus.

      Kommentera

      Sparar...
      X