Billiga växter?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Marcus23
    • April 2002
    • 46

    Billiga växter?

    Har precis köpt ett nytt akvarium (325 liter) och måste nu köpa en massa växter vilket kostar en massa pengar. Är det någon som känner till om man kan köpa växter på nätet till bättre pris än i butik? Hur är kvalitén?

    Tacksam för svar!

  • Magnus Olsson
    • January 2002
    • 99

    #2
    www.hjortgatanszoo.se

    Överlägset bättre kvaliet motför mina lokala handlare i alla fall.

    /Magnus
    /Magnus

    Kommentar

    • defdac
      • January 2002
      • 12751

      #3
      Ja jag håller med. Den största fördelen för mig, som växtintresserad, är dock att man kan beställa exakt den växt man tänkt sig till sin komposition. Detta går oftast inte i vanliga zooaffärer då dom har en stående "gott och blandat" order från Tropica (dvs Tropica väljer godtyckligt och slumpmässigt vad varje order kommer innehålla).



      http://www.defblog.se

      Kommentar

      • lillfrasse
        • February 2002
        • 2228

        #4
        Jag har också enbart goda erfarenheter från Hjortgatans. Växterna är fina vällväxta sedan så går det fort att få hem . Jag beställde nog på helgen och hämtade ut på tisdagen.....

        Simma lungt....Lillfrasse
        Simma lungt..
        Lillfrasse..

        Kommentar

        • Michael Legnér
          • January 2002
          • 467

          #5
          Hjortgatans har väl samma växter som de har i vanliga affärer som säljer Tropica?

          Skillnaden är den att de köper hem "paket" med växter och de blir då så billiga att de kan säljas för 100 kr/3 st.

          Hjortgatans har ju ett mycket större sortiment, som paketen aldrig kan komma i närheten av, och därför är de växterna dyrare. Men ärligt talat tror jag att de Tropica-växter du hittar i vanliga affärer har samma kvalitet som Hjortgatans. Men växterna är inte lika kraftiga på vintern och våren då de odlas i Danmark.

          Vill man ha speciella växter så får man beställa från Hjortgatans, men ibland dyker det upp lite mindre vanliga sorter även i den här billigare paketen som sådana som Djurmagasinet tar hem.

          Mina växter som jag köpt från Hjortgatans Zoo var mycket fina, men det var de även från affären. Är dock lite tveksam till icke-Tropica-växter, de kan nog dö snabbt.

          /Micke

          310L med Corydoras punctatus, C peru sp. "gold", C sterbai, L001, L092, L148, L168, L183(L59?), L260, LDA9, Otocinclus, Svarta fantomtetror.
          Två katter (Spookie huskatt och Totte skogkatt).
          /Micke
          Mitt akvarium

          Kommentar

          • Magnus Olsson
            • January 2002
            • 99

            #6
            Nackdelen med Hjortgatan motför mina lokala handlare e att mina stackars Botior inte får några nya sniglar att frossa på <img src=extra_smiley_chef.gif border=0 align=middle>

            /Magnus

            Ändrat av - Magnus Olsson den 2002/04/30 12:05:22
            /Magnus

            Kommentar

            • Michael Legnér
              • January 2002
              • 467

              #7
              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
              Nackdelen med Hjortgatan motför mina lokala handlare e att mina stackars Botior inte får några nya sniglar att frossa på <img src=extra_smiley_chef.gif border=0 align=middle>

              /Magnus

              Ändrat av - Magnus Olsson den 2002/04/30 12:05:22
              <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

              Jag kan skicka en hink sniglar <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

              Förra året hade jag mängder med botior men numera är jag botiafri. Men snart måste jag nog skaffa ett gäng bara för att hålla borta sniglarna.

              /Micke

              310L med Corydoras punctatus, C peru sp. "gold", C sterbai, L001, L092, L148, L168, L183(L59?), L260, LDA9, Otocinclus, Svarta fantomtetror.
              Två katter (Spookie huskatt och Totte skogkatt).
              /Micke
              Mitt akvarium

              Kommentar

              • Johansson
                • May 2002
                • 252

                #8
                Köp vatten pest! Är inte så dyra och växer jäkla fort! =)
                Typ 1,5cm-2cm/Dag om dom får det bra.. <img src=extra_smiley_bouncy.gif border=0 align=middle>

                Johansson <img src=extra_smiley_sleep.gif border=0 align=middle>
                &lt;img src=extra_smiley_splat.gif border=0 align=middle&gt;Johansson&lt;img src=extra_smiley_splat.gif border=0 align=middle&gt;

                Kommentar

                • Ulla
                  • April 2002
                  • 1163

                  #9
                  Mina växter från Hjortgatans Zoo är jag supernöjd med, de växer så att det knakar. Dessutom har de en så bra växtakriv med sökfunktion. Det är bara att knacka in vilka förhållanden man har i akvariet, så får man en bra lista på lämpliga växter. Dessutom har de lite speciella växter ibland. Beställde en röd javaormbunke bland annat, inte för att den är röd, men lite brunaktiga blad har den allt.
                  Tips: Skaffa en hög med små trärötter och fina stenar som du fäster dina Anubias, mossor och javaormbunkar på , då har du en lätt flyttbar trädgård till 1/3 av priset för färdigt "rotade" växter.

                  Ulla, med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
                  Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

                  Kommentar

                  • nettrax
                    • February 2002
                    • 790

                    #10
                    Köp hem Fredskalla. Ja Kjell jag vet att du avråder från detta, men mina funkar utmärkt och jag såg att de såldes som akvarieväxter i en zoobutik. Om du bestämmer dig för att köpa fredskalla, som är ett billigt och snyggt (enligt mig) alternativ, så är det bara att ta hem växten och sedan under en veckas tid vänja dom vid att stå mer och mer under vatten och med mindre jord. Tänk på att köpa en liten växt. Dessa kostar ca. 40 kronor i en matbutik. Om växten får blad som kryper ihop så är det dags att byta. Ta bort blad som vissnat och gläd dig åt de vackra blommorna som gott kan vara kvar på plantan i akvariet.
                    Jag har haft mina fredskalla i akvariet ca 6 månader nu och dom får bara fler blad hela tiden och är jättefina<img src=extra_smiley_cowboy.gif border=0 align=middle>

                    Mvh. Ninni
                    Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

                    Kommentar

                    • Olle A
                      • January 2002
                      • 1661

                      #11
                      Vad som ingen har nämnt här är att många akvarieföreningar har auktioner på växter och fiskar. Där kan man ofta köpa stora påsar med fina växter betydligt billigare än i någon affär. Tyvärr hålls knappast några auktioner nu på sommaren, men till hösten lönar det sig att hålla ögonen öppna. Och jag håller med Kjell om att Fredskalla inte är någon bra akvarieväxt, även om den kanske går att anpassa till ett liv under vattnet. Jag skulle hellre rekommendera snabbväxande, äkta vattenväxter som t ex flytormbunke, hygrophila, limnophila, hornsärv och spikblad. Får sådana växter övertaget i akvariet är det knappast någon risk att man drabbas av algproblem.

                      Olle

                      Kommentar

                      • Kjell Fohrman
                        Administrator

                        • December 2001
                        • 48148

                        #12
                        Hej,
                        Lite synpunkter på krukväxter i akvarium. Oerhört många akvarieväxter (en majoritet) av de som vi har i våra akvarium växer i sin naturliga miljö egentligen i sumpmarker och är alltså egentligen inte "äkta" undervattensväxter.
                        Nu gör det inte så mycket eftersom många av dem kan anpassa sig till att ta upp sin näring ur vattnet eller ur bottenmaterialet.
                        När växter tar upp sin näring ur vattnet är det till stor del avfallsprodukter från fiskarna som kväve och fosfor.
                        Detta är bara bra eftersom för mycket kväve och fosfor i vattnet på längre sikt kan leda till algproblem och ev. fiskdöd.

                        En del växter kan inte anpassa sig till att ta upp näring ur vattnet. Har man sådana växter i akvariet blir det istället ett tvärtom resultat, dvs när dessa växter går ner sig, så istället för att förbruka de skadliga produkterna så tillförs ytterligare skadliga produkter och resultatet blir negativt.
                        Det är alltså faktiskt bättre (snarare kanske mindre dåligt) att ha plastväxter i ett akvarium än sådana icke anpassningsbara växter. Plastväxter påverkar ju i alla fall inte vattenvärdena negativt.

                        Vilka är då dessa icke anpassningsbara växter - ja det finns flera som Hemigraphis, Dracaena, s.k. ciklidgräs etc. Hit räknas också fredskallan (Spathiphyllum) som nämns ovan.
                        En del menar att man visst kan ha fredskallan i akvarium och dom dör inte alls, utan kan växa och t.o.m. blomma i akvarium. Det är delvis rätt. Fredskallan står relativt länge i akvarium (ofta mer än ett halvår) och kan växa och t.o.m. blomma, men ändå dör den till slut. Anledningen till att denna växt trots allt är så pass långlivad är att det finns mycket näring i stjälk och rötter redan när man planterar den. Denna näring kan de sedan leva på rätt länge, men så småningom tar den i alla fall slut och eftersom den inte kan ta upp näring ur vattnet så dör den.
                        Så varför inte skaffa växter som trivs och växer i ett akvarium istället för krukväxter. Låt krukväxterna stå kvar i fönstren.
                        Akvaristiska hälsningar
                        Kjell

                        Akvaristiska hälsningar
                        Kjell
                        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                        Kommentar

                        • defdac
                          • January 2002
                          • 12751

                          #13
                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                          många akvarieföreningar har auktioner på växter och fiskar
                          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                          För några möten sedan blev det ett par bord proppfulla med växter i Linköpings akvarieförening. Många påsar slumpas bort för 5-10 spänn så det är ett mycket billigt sätt att fylla ett nytt akvarium.

                          (det ska iofs tilläggas att man kan få mycket varierande kvalitet, sniglar och alla möjliga och omöjliga alger.)

                          http://www.defblog.se

                          Kommentar

                          • nettrax
                            • February 2002
                            • 790

                            #14
                            Om fredskallan inte tar upp näring ur vatten hur tar den då upp näring? Den kan ju inte precis suga åt sig torra substrat utan dessa måste ju vara lösta i vatten, det är ju därför man har flytande näring i vattnet eller löser torr näring med vatten eller har jag fel?
                            (det är krukväxter "på land" jag tänker på nu )
                            Ett litet vattningstips till krukväxterna: "släng" inte det vatten du byter i akvariet utan häll på det på växterna istället, det finns massor med bra växtgödning däri, som dessutom inte är skadligt i för stor mängd.<img src=extra_smiley_thumbup.gif border=0 align=middle>

                            Mvh. Ninni
                            Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

                            Kommentar

                            • Michael Legnér
                              • January 2002
                              • 467

                              #15
                              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Om fredskallan inte tar upp näring ur vatten hur tar den då upp näring? Den kan ju inte precis suga åt sig torra substrat utan dessa måste ju vara lösta i vatten, det är ju därför man har flytande näring i vattnet eller löser torr näring med vatten eller har jag fel?...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                              Se ett tidigare svar:

                              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...Anledningen till att denna växt trots allt är så pass långlivad är att det finns mycket näring i stjälk och rötter redan när man planterar den...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                              Den lever förmodligen på sitt "förråd".

                              /Micke
                              /Micke
                              Mitt akvarium

                              Kommentar

                              Arbetssätt...