Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Algproblem

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Algproblem

  Jag har ett akvarium på 200 L med normal fiskbesättning (har plats för lite fler), varav flera är effektiva algätare (Kuhli-ålar, Ancistrus-malar, eldstjärt och Molly). Fiskarna mår bra, men algerna frodas och förstör växterna. Köpte nya växter för ett par veckor sedan och samtliga har blivit mer eller mindre algbevuxna.

  Vad är det som gör att alger trivs, och hur gör man för att minska på det?

  #2
  Hej och välkommen hit!

  Det behövs lite mer fakta om karet för att man ska kunna spåna vidare vad det är som är fel.
  Dels vad det är för alger du har, vilken sorts belysning, hur många rör isf, vilka rör, hur många timmar karet är tänt, gödning, co2, vattenbyte mm, mm.
  Ancistrusen käkar en del alger, men tex toffsalger rör de inte. Molly kan gå och beta lite på en del alger de med, men de andra rör inga alger.
  /Anders

  Medlem i NCS - givetvis!

  Kommentera


   #3
   Välkommen till Zoopet!
   Om det lyser på akvarier med direkt infallande solljus så är det en väldigt stor faktor till algerna. Även hur länge du har tänd akavrie belysningen varje dag har också en inspelande faktor.
   Man kan aldrig veta för mycket, bara för lite.
   Kommentera


    #4
    Du kom före igen xD
    Man kan aldrig veta för mycket, bara för lite.
    Kommentera


     #5
     men algerna frodas och förstör växterna
     Det är inte riktigt så det fungerar. Algerna kan sätta sig på växternas blad för att växterna inte trivs - tex att dom inte får tillräckligt med ljus eller näring.

     Alger klarar att överleva i hårdare klimat än växterna, så när klimatet är hårt iform av dålig tillgång med näring och ljus så tar algerna över.

     Det alger brukar gåigång rejält på är miljösvängningar eftersom det tyder på att näringsmarknaden håller på att förändras och att det kan vara läge att blomma. Därför bör man se till att sköta akvariet så stabilt och regelbundet som möjligt.

     Saker som alltså är dåliga:

     *) Rota i bottnen.
     *) Förstöra den biologiska filtreringen genom att döda filtret i kokande vatten etc.
     *) Låta mat ligga och ruttna.
     *) Ha för mycket fisk i förhållande till vattenvolym.
     *) Inte ha timer på ljuset vilket skapar ryckiga ljusförhållanden.
     *) För låga näringsnivåer så att växterna inte kan konkurrera ut algerna. Växterna behöver mer näring än alger för att överleva.

     osv.
     http://www.defblog.se

     Kommentera


      #6
      Det låter väldigt logiskt^^

      Det finns ett par punkter jag skulle behöva bättra mig på, ganska mycket. Hur ska man ha det med belysningen? Jag har timer på ljuset just nu...

      Kommentera


       #7
       8-10 timmars belysning är bra - normalt sett så kommer det med alldeles för lite ljus till de akvarier man köper på zooaffären om man ser till växternas behov. Riktigt bra reflektorer är ett absolut måste - och gärna kompletterande lysrör. Helst helt ny ramp.

       Zooaffärernas växtgödning är inte mycket att hurra för heller så man får göra sin egen som kallas PMDD. Googla på det eller sök här på zoopet så fattar du snabbt vad det handlar om.
       http://www.defblog.se

       Kommentera


        #8
        Okej, tack så mycket

        Kommentera

        Sparar...
        X