Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Low+High Tech

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Leonard
  svarade
  Så min sand borde inte ha något med det att göra, eller kan det ha vart för att jag haft växter med kortare rötter på vissa ställen. Iof kan det ju inte vara så iom att jag haft/ har Nymphaea, Echinodorus "Red Flame", Gymnocoronis spilanthoides, Hygrophila difformis, ja sånna växter med mycket rötter. Och så är det här rostfärgade överallt i sanden. Det borde ju inte ha något med det att göra.

  Jag har startat en tråd för en stund sen som ingen har skrivit nåt i än, vi kan ju fortsätta där isf.

  Kommentera:


 • defdac
  svarade
  Det du snackade om att JLudwig hade sagt... nåt med att inte rör till botten för mycket?
  Mmm.. Låta rotsystemen vara intakta i så hög grad som möjligt eftersom dom skapat en bra rotzonsmiljö med lagom mycket syresättning för den mineralisering som krävs. Växter skapar ju den redox dom behöver om dom är friska.

  Men det kan ju fortfarande bli för mycket av det goda i oanvända substratzoner som ger lägre syrenivåer och ineffektivare/oönskade bakterier.

  Low-techs rekommenderas att planteras tätt i början så rotsystemen kommer täcka bottnen ganska snabbt dvs man kan låta botten vara orörd - man kommer ju ändå inte åt med slamsugen.
  I High-techs har man ofta större öppna partier pga mer avancerade designer ofta med stora partier bottentäckare med små korta rötter. Efter flera år kan sådana partier gå ner sig rejält - för mycket av det goda, vilket kan leda till att man behöver rota upp, slamsuga och plantera igen.

  Normalt sett så kör man high-tech för att få snabb tillväxt så man kan göra nya designer ofta, så då uppkommer inte detta långsiktliga problem.

  Kommentera:


 • Leonard
  svarade
  Nej, nej jag är inte oroad, men ser inte bra ut och jag stör mig på det...

  Det du snackade om att JLudwig hade sagt... nåt med att inte rör till botten för mycket?
  Jag har haft igång mitt 160l i drygt ett år och har ett innerfilter på ca 8l, så det ska inte vara nåt med filtret iaf.

  Kommentera:


 • defdac
  svarade
  Fast det var ju tydligen inte så bra att greja för mycket i botten även i high-tech, skrev inte du det nån gång Defdac?
  Ja de flesta nystartade bottnar är lite skakiga, men hade man t ex haft ett inkört väl fungerande biologiskt filter tror jag denna skakighet till stor del uteblivit.

  Din bild var intressant, aldrig sett så tydlig rostfärg förr. Kanske är olika mineraliseringsskikt du ser 8) Jag skulle inte vara oroad sålänge det växer som vanligt.

  Kommentera:


 • Leonard
  svarade
  Fast det var ju tydligen inte så bra att greja för mycket i botten även i high-tech, skrev inte du det nån gång Defdac?
  Jag kör high-tech och jag har slamsugit min svarta råda sand (0,8-1,2mm) mycket, nu har den blivit lite rostfärgad på vissa ställen och några växters rötter (E tenellus) har också blivit rostfärgade. Har varit med om att rötterna på just E tenellus blivit rostfärgade i ett annat kar som jag rotat ännu mer i gruset i.
  Kolla bild på min zoon. Varför blir det så?

  Kommentera:


 • defdac
  svarade
  så jord botten i ett lowtech är alltså mest tillföra Co2, inte för växternas näringsbehovs skull..
  Ja mest för CO2 och indirekt som näringskälla iom att bakterierna i jorden ska mineralisera fiskskiten till användbar ickeorganisk näring till växterna.

  Slutar du mata fiskarna så slutar den producera näring typ.

  Men då det här med o slammsuga, det är helt olämpligt alltså,
  I ett high-tech spelar det ingen större roll, men det är direkt olämpligt i ett low-tech eftersom det sabbar mineraliseringen.

  Så det är alltså bra o ha en massa skit i botten?
  I ett low-tech är det ett måste. Bakterierna måste käka något och på så sätt ge ifrån sig något nyttigt till växterna.

  I ett high-tech spelar bottnen ingen större roll. Växterna kommer snappa näring från vattnet.

  Eller om man kör med co2, då kan man göra det jätterent utan att det är nån fara? (med hänsyn till växternas rötter givetvis )
  Kör du high-tech (CO2, 50% vb varje vecka + PMDD) kan du slamsuga dig trött om du vill ja.

  Kommentera:


 • -= Emilio =-
  svarade
  ok =)

  Ursprungligen postat av Leonard
  Det finns ju bakterier i ett redan inkört grus, men man har i jord för att inte behövda väna några år på massa fiskskit Så att både ha jordbotten (ger lite CO2) och att tillsätta CO2 från tub (ger så hur mycket man vill) är inte smart alls, antingen eller.
  Okey, då förstår jag, så jord botten i ett lowtech är alltså mest tillföra Co2, inte för växternas näringsbehovs skull..

  Men då det här med o slammsuga, det är helt olämpligt alltså, (förstår att det knappt går om man kör lowtech), men alltid som mindre kommer jag ihåg att man "finsög" hela botten så den blev helt ren.

  Ju så kör jag bara precis översta gruslagret för att inte skada rötter o göra för rent..

  Så det är alltså bra o ha en massa skit i botten?

  Eller om man kör med co2, då kan man göra det jätterent utan att det är nån fara? (med hänsyn till växternas rötter givetvis )

  Kommentera:


 • defdac
  svarade
  Det går utmärkt. High-tech-akvarier är inte speciellt beroende av bottnen och den jordbotten som finns i low-techs är inte till för att tillföra näring utan bara agera som en långsam CO2-källa (CO2 är också näring, men ni förstår vad jag menar) och mineralisering av organiska föreningar till ickeorganiska näringsämnen till växterna.

  Så det blir inte "för mycket näring". Det kan det i princip inte bli i någon av dessa akvarietyper eftersom skötseln garanterar stabilt höga näringsnivåer som gynnar växter.

  Däremot blir det problem om det blir för lite näring och växterna/bakterierna stannar = Ammonium = Algodling.

  Kommentera:


 • Leonard
  svarade
  Grejen med att ha jordbotten är ju för att få ner lite mer CO2 än vad som kommer från bakterierna i bara filtret. Med jorden får man ju fler bakterier som andas ut CO2 i vattnet. Det finns ju bakterier i ett redan inkört grus, men man har i jord för att inte behövda väna några år på massa fiskskit Så att både ha jordbotten (ger lite CO2) och att tillsätta CO2 från tub (ger så hur mycket man vill) är inte smart alls, antingen eller.

  Man tillsätter så mycket gödning som man märker behövs. Det finns grudrecpet på www.pmdd.se som man göder 1 gång efter ett 50%:igt vattenbyte varje vecka. Om man behöver mer så häller man i mer.
  Senast ändrad av Leonard; 2006-04-12, 13:05.

  Kommentera:


 • -= Emilio =-
  skapade ett ämne Low+High Tech

  Low+High Tech

  Är det någon som provat o köra både low&high tech i samma akvarium?

  Alltså med jordbotten, Co2, Pmdd, o allt annat det innebär.

  Eller blir det alldeles för mkt näring då?

  Bara en tanke som slog mig =)
Sparar...
X