Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Staghorn

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Staghorn

  Fick efetr lite drygt en månad efter att jag startat upp mitt första akvarium de första symptomen av Staghorn som jag tror att det är http://www.imagehost.se/visa?id=x5b5e3ti , http://www.imagehost.se/visa?id=aijw0v8q , http://www.imagehost.se/visa?id=ezumwjy6. Som ni ser på bilderna så har det spriddningen relativt omfattad, då de flesta växterna och stenarna nu är helt klädda i fula Staghorns alger.

  Har ett 90l akvarium med ett 18W/827 philips Master lysrör (om det säger något), belysningen är på ca 10-12h /dygn. vattenbyte sker en gång i veckan och omfattar 1/3. Har vid uppstart använt en halvpåse (för 50l) Aqua vital som enligt zoo butiken skulle tillsättas en gång i månaden för gödning av växterna (s tår dock att det är fur filterbakterien på påsen ). Hur som helst så växer växterna bra även om jag inte gödslar eller tillsätter Co2, men dessvärre gör så även de fruktanvärdt fula Staghorn algerna detsamma.

  har letat runt poch googlat och sökt information om ämnet, men känns inte riktigt som jag har fått klarhet riktigt. Har ingen lust att köpa något koldioxidsystem eller dylikt inte heller tillsätta kemikalier ( möjligen lite gödslings medel ). Hur ska jag gå tillväga för att unvika att de tar över hela akvariet? Givetvis vill jag helst bli av med dem.

  Har några alternativ

  1. reducera matningen av fiskarna till en gång i veckan, samtidigt som jag håller aktiv koll på och rensar bort organiskt dött material ? ( låter det som en bra ide?)

  2. vattenbyte varje dag (för att åstakomma en jämnare Co2 tillförsel)

  3. Vänta och låta naturen ha sin gång ( kanske kan växterna konkurrera ut algerna?)

  Någon som har lite feedback angående detta problem? ( har absolut inte bråttom)

  Har en fråga också, har nämligen ytterligare en alg ; http://www.imagehost.se/visa?id=px6szs3p ( på närmaste bladet framför Buddah). Är det här toffsalger? hur fås de bort?

  #2
  Japp, nog är det staghorn (hjorthorns) alg alltid.

  Den dåliga nyheten är att eländena är skitfula och sprider sig som en gräsbrand, den goda nyheten är att de rätt lättbekämpade. De tål inte EasyCarbo, så det kan vara läge att köpa in sånt. De tål inte heller peroxid, men det är knepigare att dosera. Även om du inte gör nånting alls utom att hålla alla parametrar så stabila som du nånsin kan så kommer angreppet att klinga av på en månad eller så.
  De triggas av ammoniumspikar, så undvik såvitt möjligt såna i framtiden.

  Alg #2 är tofsalg, ja (eller möjligen mycket unga hjorthornsalger). De har ungefär samma svagheter som hjorthornsalgen, så bekämpar du ena så bekämpar du andra. Förutom easycarbo och stabilitet så äter siamesiska algätare sånt här (om de inte har nåt godare att äta).
  Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

  Kommentera


   #3
   Ok. tack för svaret.

   Kommer nog att låta det stå en tid. Blir invasionen överjäklig så får jag snällt gå ner och införskaffa EasyCarbo. Tack återigen

   Kommentera


    #4
    Lysröret som är ett vanligt varmvitt borde vara ide att byta ut mot nåt som är anpassat för akvarier, om du inte är väldigt förtjust i det gula ljuset vill säga (dåligt ljus kan hjälpa alger

    Kommentera

    Sparar...
    X