Varför äter ynglen (platy) på de stora fiskarna?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Cerisa C
    • August 2011
    • 1

    Varför äter ynglen (platy) på de stora fiskarna?

    Hej!
    Har problem med att våra platyyngel äter på de stora fiskarna. Svårt att förklara allt kortfattat här, men ynglen (5 st) föddes i slutet av augusti och är nu ca 1,5 cm stora. Har sedan ett par veckor gått i akvariet efter att först ha legat in en liten "yngelbox" (sådan som flyter på ytan). Vi har fått ta bort två av våra tre silver molly efter att de blivit helt "konstiga" och knappt kunnat röra sig, de började se dassiga ut och mådde inte bra. Vågade inte ha kvar dem i akvariet för att se om de repade sig ifall de var sjuka. Nu märker vi att ynglen är på en av våra platyhonor. De har nafsat bort fjäll så att det blivit en vit prick på fisken, samt att det finns små röda prickar på sidan. Se bild: http://ladda-upp.se/bilder/jszjqhobyifsfd/

    Varför beter sig ynglen såhär? Kan man misstänka att vi har någon sjukdom i vattnet?

    Jättetacksam för all hjälp. Lite ny på det här
    (Och en stor eloge till alla er som skriver här inne och delar med er av erfarenheter och kunskaper, jag har läst mycket i samband med vår akvariestart och lärt mig massor!!)

    Och så lite info:
    1/ Hur stort är akvariet? 120 liter (Juwel Lido)
    2/ Vilken filtrering använder du? Juwels medföljande
    3/ När startade du akvariet? Mitten av augusti
    4/ Om akvariet är nytt (mindre än 2 månader från att de första fiskarna las i) – hur många fiskar startade du med och vilka fiskar? Hur länge dröjde det innan du la in ytterligare fiskar? 3 platy efter 1 dag. Därefter väntade vi ca 2-3 veckor sen fick vi 2 ancistrusmalar. Efter ca 2 veckor till köpte vi 3 silver molly och förra lördagen köpte vi 4 guppyhanar (varav 2 dog efter ett par dagar). Dessutm har ju då de 5 platyynglen nämnda ovan funnits i yngelboxen sedan ca 1 vecka efter uppstart.
    5/ Vilka fiskar har du i akvariet idag? Hur många av respektive och ungefärligen vilken storlek har de?
    2 ancistrus ca 5 och 7 cm stora.
    3 Platy Musse pigg ca 5 cm, 5 yngel ca 1,5-2 cm.
    1 silver molly ca 6 cm
    2 guppy ca 4cm.

    6/ Har du växter i akvariet? Hur många (ungfär) och vilka?
    5 växter: ciklidgräs, bacopa amplexicaulis, hygrohila rose australis, pogostemon erectus, anupias petite

    7/ Vilka pH och KH-värden har du på kranvattnet?
    Har inte mätt.

    8/ Vilka pH, KH och nitritvärden har du på akvarievattnet? KH skall vara taget minst en dag efter det senaste vattenbytet Har inte mätt
    9/ Hur ofta och hur mycket vatten byts? Ca var 7-10e dag, 1/3del byts (40 liter)
    10/ När genomförde du det senaste vattenbytet? Hur mycket byttes då`? I lördags, 40 liter
    11/ Har du på sistone (senaste månaden) lagt i någon ny inredning (stenar, rötter etc.) i akvariet eller gjort någon större ommöblering? Nya rötter i lördags (fler av en sort som vi redan hade), men problemen började innan dess.
    12/ Har du på sistone satt in någon ny fisk? Om ja, höll du dessa i karantän innan de släpptes ner i huvudakvariet? Om ja, hur länge? 4 guppy senaste, förra lördagen. Karantän? Nä, inte mer än att de fick vänja sig vid temp o vatten i påsen vi löpte dem i.
    13/ Har det under det senaste halvåret bytts vattenledningsrör eller varmvattenberedare i fastigheten där du har akvariet? nej
    14/ Vad matar du fiskarna med och hur ofta får de mat. Vanligt flingfoder, 1 ggr dag. "tabletter" till malarna ett par ggr i veckan.
    15/ Har du nyligen bytt foder? Nej
    16/ När började fiskarna bli sjuka och hur var symptomen då? Första silvermolly mådde dåligt helgen för två veckor sedan, måndag för två veckor sedan fick vi ta bort henne. Förra måndagen (en vecka sedan) hände samma sak med silvermolly nr 2, då hade de små ynglen gnagt på henne. Denna dag dog även 2 av de 4 guppyhanarna som hade inköpts 2 dagara tidigare.
    17/ Har några dött, i å fall vilka och hur tätt har de dött? Se svaren ovan. Kortfattat: 4 fiskar på 1 vecka, 2 molly, 2 guppy
    18/ Har fiskarnas beteende förändrats? Exempel: andas hastigt; står vid ytan; skyggare; äter inte etc. etc. Simmat dåligt, snurrat runt konstigt i vattnet, allmänt stilla, tillåtit att platyyngel ätt på dem(mollys). Guppys har bara varit stilla, sett ut att förlorat sin lyster och sen legat döda på botten.
    19/ Finns det några synliga sjukdomstecken på fisken -exempel: prickar, svamp (typ bomullstussar), bölder, sår etc.? Om så är fallet beskriv var de sitter, mängden och hur stora de är. Var svårt att se på de ljusa mollyfiskarna. Men på platyn som nu är utsatt är det uppenbart, se bildlänken ovan.
    20/ Har du redan medicinerat? Om så är fallet – vad blev resultatet? Nej
    21/ Beskriv händelseförloppet så noga som möjligt – t.ex. om alla sjuknade in samtidigt eller var det först en, sedan två osv? Se tidigare svar.
    22/ Tar du direkt bort döda fiskar? Ja.
Arbetssätt...