Det finns artemiaägg och så finns det artemiaägg
Kollaps
X
-
På bilden så tycker jag att det ser ut som om att du har väldigt mycket ägg i förhållande till mängden vatten. Jag kör nog hälften av mängden ägg du har i 2 liter vatten, i 2 burkar och har då så att jag kan mata alla fiskar i princip. Med för mycket ägg så får man bakterieblomning direkt och då kläcker man ingenting. Kör personlig 1 matsked grovsalt per liter vatten, och vill minnas att ju mer salt man har desto längre tid tar kläckningen, men de blir även mindre ju saltare vattnet är, inget vetenskapligt dock
Sedan vill jag ju också jag mata alla fiskar i princip. Jag har 5 kar där jag kör med nauplier, så det är en hel del fisk som suktar efter nauplier. Tror inte att 1 ml per bunke skulle tillgodose efterfrågan här hemma.Lämna en kommentar:
-
men jag har provat idag med en spruta som var med dropptesterna - det var mycket lättare än med slangen.
Problem nr 2 dyker när de ska in i akvarium då jag vill gärna fördela det på två. Då vill jag helst undvika att ta in hela silen in i vatten
Men det kanske räcker om jag får mer kläckt artemia och kan ta de med skeden från silenLämna en kommentar:
-
jag använder denna metod
alltså ca 20 gram salt per 1 liter vatten (drygt en msk)
men fortfarande har problem med att ta upp de och använda som mat till fiskarna
Skaffa några pipetter och en artemiasil så suger du upp dom små rackarna och sköljer kranvatten i silen och sen ner me dom i karetLämna en kommentar:
-
Jag håller med om att 2 ml ägg verkar för mycket - 1/2 - 1 ml borde nog vara bättre.
Vad gäller kläckningstider så varierar de map ursprung och rumstemp.
Och kvalitet...
Men allt detta har i princip redan sagts...Lämna en kommentar:
-
Sen tyckte jag det var väldans vad med salt du öser i, jag har blivit rekommenderas 3/4 matsked per liter ungefär. Så 3 rågade matskedar till ca 2 liter ärt nog mer än rekommenderat. Jag har riktigt bra kläckning på mina.
Kommer dock inte ihåg vilka på forumet som gav mig rådet, men det var 2 eller 3 stycken som jag anser väldigt kunniga.
alltså ca 20 gram salt per 1 liter vatten (drygt en msk)
men fortfarande har problem med att ta upp de och använda som mat till fiskarnaLämna en kommentar:
-
Jo. Jag har köpt artemiaägg från den lokala affären i stan och från akvarielagret i Bromma. Dessa ägg kläckte jag i en glassbalja och jag fick hyfsat med nauplier på den tredje dagen efter att jag satt dit äggen. Rumstemperatur.
Döm om min förvåning när jag så beställde ägg från Guldfisken och dessa kläcktes redan efter ett dygn och det var massor!
Jag gör så, att jag har 6 dl vatten i varje glassbalja och så häller jag i 2 ml ägg. Jag har tre glassbaljor igång och jag blandar först grovsalt i en plastdunk med 18 dl vatten. Tre rågade matskedar och sedan får det lösas upp - jag rör om några gånger. Detta vatten häller jag någorlunda jämt i glassbaljorna och sedan tillsätter jag artemiaäggen.
Så här ser min amatörmässiga artemiaodling ut :
[ATTACH]17531[/ATTACH]
Jag har tidigare provat med olika salter, dyra från akvarieaffärer till vanlig hushållssalt med jod utan att ha sett någon märkbar skillnad i kläckningsresultatet.
Men dessa ägg från Guldfisken slog ju allt!
Apropå Artemia-ägg så skulle jag nog undvika att köpa det från Akvarieaffärer där de får stå framme i rumstemperatur, men det är bara jag.Lämna en kommentar:
-
"Artemia" är en inte en art, utan en artflock, dvs det är dussintals arter som är nära släkt och svåra att skilja åt. I stort sett varje saltsjö har sin egen art, och den äkta Artemia salina var en spansk art som nu är utdöd (saltsjöarna dikades ut på 70-talet).
Kläckprocent, kläcktid, näringsinnehåll, storlek på nauplierna - allt sånt skiljer sig beroende på var äggen samlats in, och det är inte nåt man som kund egentligen kan veta nånting om. Ägg från Great Salt Lake i USA anses ha hög kvalitet, men mycket av de artemiaägg som säljs är insamlad i saltsjöar i Kina, och har varierande kvalitet.Lämna en kommentar:
-
Hur ofta matar man med atemia och hur länge lever maten? Kan man typ göra mat för en vecka och hälla i lite i taget??Lämna en kommentar:
-
-
Man får tänka på att guldfisken använder så pass mycket själva så de har en jäkla "routation" och köper nya.
Tack jojje! Fler måste inse att man inte köper äggen var som hällst... + att det går alldeles utmärkt att kläcka i glassförpackningar.
Jaha... Trodde det var jojjen o inte TinaM... Ber om ursäkt..Lämna en kommentar:
-
Jag trodde 24 timmar var den normala tiden, mina småttingar simmar alltid runt efter ca 20 timmar, och jag har väl inte mer än 22 grader i rummet. Dock kan väl en solstråle komma in då och då.
Sen tyckte jag det var väldans vad med salt du öser i, jag har blivit rekommenderas 3/4 matsked per liter ungefär. Så 3 rågade matskedar till ca 2 liter ärt nog mer än rekommenderat. Jag har riktigt bra kläckning på mina.
Kommer dock inte ihåg vilka på forumet som gav mig rådet, men det var 2 eller 3 stycken som jag anser väldigt kunniga.
Mina ägg heter Hobby eller nåt tror jag.Lämna en kommentar:
-
Jag vet inte vilken sort jag beställde från Guldfisken, bara att jag beställde artemiaägg därifrån i samma veva som jag beställde annat.Lämna en kommentar:
-
Har oxå kläckt en sats artemia precis och på ungefär 18 timmar så simma dom första och nu efter knappt ett dygn så är det ett gött myller i burken som ska bli mat åt corydorassmåttingarna.
Matar upp en del till massa black molly yngel som ble galna oxå av det
Ska tillägga att mina ägg jag kläckte på är 5 år gamla
Stått orörd i kylen i 2 år sen sista kläckningen så det är rätt bra att dom funkar än.Senast redigerad av drd; 13 February 2009, 22:25.Lämna en kommentar:
-
Vad är A.H.T. Artemiaägg ?
Du sa ju "Döm om min förvåning när jag så beställde ägg från Guldfisken"
Jag undrar om det är denna sort du menar då.Lämna en kommentar:
Lämna en kommentar: