Allergi, röda mygglarver.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • skraegget
    • February 2002
    • 157

    #16
    Hmmm tycker nog att en varning på första sidan inte vore helt fel. Det skulle nog vara en och en annan som skulle tänka sig för först.

    Kommentar

    • Karon
      • January 2002
      • 3170

      #17
      Varningstext och varningstext, det har uppmanats att man skall tvätta händerna efter att handskats med röda mygglarver i alla år såvitt jag kan minnas.
      Problemet är väl snarare att det varnas på samma sätt på alla sorters frysfoder.
      Risken är väl kanske snarare att man då inte bryr sig om någon varning överhuvudtaget.
      Vem kan t.ex. ta en varningsskylt för svag is på allvar när det är befogat om den sitter uppe året runt, vare sig det är mitten av augusti eller varit 25 grader kallt i 3 månader.
      Varna isället när det ät befogat och inte annars, eller skall vi ha det som i USA där det skall varnas för allt i alla lägen för att man inte skall kunna stämmas när folk inte kan använda sitt förnuft som man borde kunna förvänta sig att de har.
      Varna när det är befogat och inte annars, så KANSKE folk tar dem på allvar.


      Dä årner sä allti, å jör dä int dä så kvetter dä !

      Kommentar

      • Aqua_Max
        • April 2002
        • 511

        #18
        Jag tillhör röda mygglarvs allergikerna, och jag är även allergisk mot tubifex. Det gäller alla frysta, färska och torkade former av dessa foder.

        De första åren som jag hade akvarium matade jag med röda mygg och tubifex utan att jag hade några allergiska symptom, men så helt plötsligt blev jag allergisk. Det lär vara deras motsvarighet till vårt hemoglobin som ger de allergiska symptomen.

        Mina symptom när det gäller huden är först att jag känner klåda, sedan kommer det röda utslag och vita bubblor som som svider, det påminner om hur man blir när man tagit i brännässlor, fast värre. Detta håller i sig i ett par timmar, även om kontakten med mygglarverna bara varade några sekunder och även om jag sköljt rent ordentligt så fort jag upptäckt problemet.

        Klådan på huden är dock inte det värsta. Det värsta är om man råkar få det i ögonen. Det räcker med att man får ångor av mygglarverna i ögonen så börjar de klia och svida. Det vanligaste är dock att man har råkat få röda mygglarver på händerna och sedan råkar ta sig vid ögonen. Detta resulterar i mitt fall till att mina ögon svullnar upp, blir blodsprängda och gör så ont att jag inte kan göra annat än att först skölja kraftigt med rent vatten och sedan lägga mig ned med slutna ögon och gråta och vänta ett par timmar tills smärtan ebbar ut.

        Varken röda mygg eller tubifex är särskilt bra foder ur näringssynpunkt. Röda mygg har ett ganska lågt näringsinnehåll och tubifex är mycket fett. Båda sorterna är också kända för att ha med sig parasitägg (speciellt ägg från gälparasiter) som är mycket tåliga och kan överleva nedfrysning etc och därför kläckas och infektera fiskarna i akvariet. Röda mygglarver har också ett exoskelett som kan fastna i tarmarna och orsaka förstoppning på vissa fiskar. Enda fördelen med dessa foder är att många fiskarter tycker de är aptitretande och därför gärna äter dem.

        Jag har vid flera tillfällen råkat ut för oplanerade kontakter med röda mygg. Oftast har det då rört sig om att jag har besökt någon akvarist som har matat med röda mygg (behöver inte vara samma dag eller ens samma vecka) och råkat spilla lite grann någonstans. (Speciellt vanligt vid matningshålet.) När jag sedan råkar komma i kontakt med denna yta så kommer symptomen efter några sekunder och man känner igen det direkt.

        Om jag fick bestämma skulle man inte få köpa röda mygg i Sverige utan recept utskrivet av veterinär. Enda anledningen till att mata med röda mygg borde vara om man har nyinskaffad fisk som matvägrat allt annat man försökt med, då kan det vara berättigat att mata med röda mygg tills man lyckas vänja in fiskarna på andra foder. Om man nu har berättigade skäl till att använda röda mygg bör man använda skyddshanskar och skyddsglasögon för att skydda sig själv vid hanteringen.

        http://hem.bredband.net/maxstr

        ~~~ Max Photo ~~~

        Kommentar

        • Patrik_växjö
          • July 2002
          • 2046

          #19
          Huvarligen. Att man skulle vara försiktig har jag hört, men så mycke trodde jag inte de kunde ställa till med!.. <img src=extra_smiley_timebomb.gif border=0 align=middle>

          Nåja.. jag gör så här för att vara på säkra sidan när jag mnatar med frysta mygglarver: Tar upp dem ur frysen å tar av en bit som jag uppskattar till "lagom" för mina fiskr. Sen häller jag lite jummet vatten i ett litet glas, typ snapsglas eller äggkopp, sätter i larverna där i å låter dem vara där i ca 10-15 min. Tvättar då händerna under tiden! Efter att de tinat i glaset häller jag i en omgång, å ser till att allt e uppätet innan hälls i. Tvättar mig därefter igen.! <img src=extra_smiley_thumbup.gif border=0 align=middle>




          / Patrik /

          Kommentar

          • Michael Legnér
            • January 2002
            • 467

            #20
            Om jag kommer i kontakt med röda mygg och sedan inte tvättar mig ordentligt direkt efter utfodringen brukar det börja klia något otroligt på fingrarna.

            Men det är ju en sak, en annan är huruvida fiskarna eller vattnet mår dåligt av det?

            Vet du något om det Kjell?

            Vi dricker ju inte akvarievatten heller så jag tycker ändå att fodret är berättigat om det inte förstör vattnet eller fiskarna. Förr vet jag att man pratade om att röda mygglarver levde i "förgiftade" vatten i Tyskland. Nu tror jag i och för sig inte att de är vildfångade så det är nog en skröna, men röda mygg har ju "alltid" ansett vara farliga.

            Men det är säkert det mest sålda frysta fodret --- troligen för dess färg.

            Kjell (eller någon annan förstås!), vet du något om näringsinnehållet i frysta röda, vita och svarta mygglarver? Cyclops? Dafnier?

            /Micke

            Mina akvarium...
            /Micke
            Mitt akvarium

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Administrator

              • December 2001
              • 48148

              #21
              Hej,
              Jag har aldrig hört talas om att röda mygg har orsakat problem med vattnet.
              Jag vill inte påstå att Röda mygg lever i förgiftat vatten (och definitivt inte i Tyskland) åtminstone om man med det avser kemiska gifter, men däremot trivs de i starkt nedsmustat vatten. Detta har de gemensamt med Tubifex som också är ett problemfoder.
              Jag känner inte till något om näringsinnehållet i de resp. fodren, men rent generellt kan man väl säga att fryst foder överhuvudtaget har ett ganska lågt näringsvärde jämfört med t.ex torrfoder, vilket dock inte förhindrar att det för många arter är ett utmärkt komplementfoder.
              Själv använder jag mest cyclops och ibland artemia (bara till rovfiskar) som komplement till mitt frysfoder.
              Att tina fodret innan man matar med det finns lika lite anledning till som att vi skulle tina glass innan vi äter den.
              Akvaristiska hälsningar
              Kjell

              Akvaristiska hälsningar
              Kjell
              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

              Kommentar

              Arbetssätt...